SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

România sau wildcard » De ce e importantă pentru Rafael Nadal partida cu tricolorii

Rafael Nadal are un titlu olimpic în palmares, la simplu, în 2008, la Beijing // FOTO Reuters
Rafael Nadal are un titlu olimpic în palmares, la simplu, în 2008, la Beijing // FOTO Reuters

Articol de - Publicat luni, 07 martie 2016 00:00

Rafael Nadal trebuie să participe la confruntarea din iulie sau să aștepte să aplice pentru o invitație de la ITF pentru a fi la JO de la Rio.

Vine Rafael Nadal în România? E una dintre întrebările pe care și le-au pus mulți după ce "tricolorii" și-au acontat întâlnirea cu Spania. Fie că a fost vorba de jucători, căpitan nejucător sau fani.

Pe lângă faptul de a-și reprezenta țara într-o competiție pe care a câștigat-o de patru ori, pentru Rafa mai intervine în calcul și calificarea la Jocurile Olimpice. Una care depinde de multe criterii.

În primul rând, pentru a fi eligibil un jucător trebuie să fie cât mai bine clasat ierarhia mondială la 6 iunie 2016, cu fiecare țară putând înscrie un maximum de patru. Lucru pe care spaniolul îl are bifat.

Apoi, trebuie să fie nominalizat de trei ori în echipa de Cupa Davis în intervalul septembrie 2012-iunie 2016, cu una dintre participări în 2015 sau 2016. Aici intervin problemele pentru Rafa, care are doar două prezențe în această perioadă.

El ar putea să o bifeze pe a treia chiar la confruntarea cu România, dar aceasta are loc în iulie, când deja lucrurile sunt decise. Federația Internațională a anunțat însă în mod excepțional că va ține cont și de confruntările din luna iulie.

Dacă va sări peste disputa din România, Nadal mai poate ajunge la Rio dacă primește un wildcard din partea ITF, care are la dispoziție 8 invitații, care, la rândul lor, pot fi acordate în funcție de diverse criterii.

Spaniolul s-ar putea încadra la unul dintre ele, cel destinat foștilor medaliați olimpici și câștigători de turnee de Mare Șlem. În cadrul acestei norme pot fi acordate două invitații. Nadal se mai poate lega și de o altă prevedere pentru a obține această înlesnire, faptul că în cei patru ani a avut parte de accidentări repetate și nu a putut participa în Cupa Davis.

Din tabăra spaniolă doar Feliciano López mai are nevoie o întâlnire pentru a îndeplini criteriile olimpice. Davíd Ferrer, Roberto Bautista Agut și Fernando Verdasco sunt eligibili pentru JO de la Rio.

64 de pozițiiare tabloul de simplu de la Rio, cu 56 de jucători obținând calificarea directă grație clasamentului mondial plus 8 jucători care vor ajunge grație unei invitații

Ce jucători au primit invitații la JO de la Londra

  • Adrian Ungur (România)
  • Malek Jaziri (Tunisia)
  • Vasek Pospisil (Canada)
  • Blaz Kavcic (Slovenia)
  • Somdev Devverman (India)
  • Thomaz Bellucci (Brazilia)
  • Lleyton Hewitt (Australia)
  • Serghei Stahovski (Ucraina)

ROMÂNIA    4
SLOVENIA    1

Vineri
Marius Copil-Blaz Rola 7-5, 6-3, 7-6 (5)
Adrian Ungur-Grega Zemlja 4-6, 4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-4
Sâmbătă
Florin Mergea, Horia Tecău-Blaz Rola, Grega Zemlja 6-3, 7-6 (5), 7-6 (3)
Ieri
Adrian Ungur-Blaz Rola 3-6, 4-6
Marius Copil-Tomislav Ternar 6-3, 6-3

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  07 Martie 2016, 10:08

Nu stiu de ce ultimile meciuri de simplu nu au fost date tinerilor cooptati in echipa ,poate ne spune Pavel

Vezi toate comentariile (1)
Comentează