SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

România - Slovacia 1-2 » Loviți în inimă! Motorul echipei României, dublul format din Tecău și Mergea, s-a „gripat” în fața slovacilor

Foto: Telegraf Constanţa
Foto: Telegraf Constanţa

Articol de - Publicat duminica, 19 iulie 2015 00:00

Punctul forte al tricolorilor în duelul cu Slovacia, din turul al doilea al Grupei I a Zonei Euro-Africane din Cupa Davis, s-a transformat într-o mare dezamăgire.

Horia Tecău, al cincilea jucător al lumii la dublu și proaspăt campion la Wimbledon, și Florin Mergea, "cocoțat" pe locul 7 în ierarhia mondială după semifinala jucată pe iarba londoneză, au pierdut ieri în fața unor slovaci fără un palmares impresionant. Cei doi au intrat pe teren deciși să aducă România în avantaj, după ce, în prima zi a întîlnirii de la Mamaia, se împărțiseră victoriile în meciurile de simplu.

Au părut să controleze primul set, au avut o minge de break spre final, dar a fost de ajuns ca Mergea să aibă un game dezastruos. Două duble greșeli, încă două mingi trimise afară și slovacii au înhățat nesperat setul de debut. A venit apoi rîndul lui Tecău să-și rateze serviciul, nu o dată, ci de două ori, și gluma s-a îngroșat.

Impulsionați de public, românii au încercat să revină, dar eroul de la Wimbledon și-a mai pierdut o dată serviciul. Ultimele speranțe s-au consumat în game-ul final. Două mingi de break anulate de "uriașul" de 1,98 metri, Igor Zelenay (locul 100 ATP la dublu), cu doi ași, și slovacii conduc cu 2-1 după primele două zile.

"Am greșit prea mult la retur!"

La final, Tecău și Mergea aveau lacrimi în ochi și nu înțelegeau ce s-a întîmplat. "La antrenamente ne-am mișcat bine și sînt dezamăgit pentru că am greșit mult, mai ales la retur. Nu am concretizat puținele șanse pe care le-am avut. Dacă am fi fructificat mingea de break din primul set, le-ar fi fost greu să mai revină și probabil că se schimba soarta jocului. Au prins curaj, au jucat foarte bine și au meritat să cîștige. Este dureros, pentru că era un meci important pentru echipă, dar și pentru mine, mai ales că mi-am dorit mult să cîștig acasă", a mărturisit Tecău, descumpănit.

"Nu este primul meci cînd jucăm sub presiune și nu am avut emoții, însă am greșit prea mult. Am fost mereu cu un pas în urma lor. Mai sînt și astfel de zile", a completat Mergea, în timp ce căpitanul nejucător Andrei Pavel a încercat să-i încurajeze: "Trebuie să uităm acest meci, pentru că duelul cu Slovacia este încă deschis. Este greu de caracterizat jocul, pentru că nu s-a legat nimic, dar nu avem voie să lăsăm capul jos".

Uluială în tabăra oaspeților

Intrați pe teren fără mari speranțe, slovacii au fost de-a dreptul uluiți la finalul întîlnirii. "Nici nu-mi vine să cred că am cîștigat. Este un mare bonus pentru noi, dar calificarea nu s-a jucat încă. Totul se va decide în ultima zi și mă aștept la o opoziție puternică", a spus căpitanul nejucător al oaspeților, Miloslav Mecir. "Este cea mai importantă victorie din cariera mea, mai ales pe plan emoțional. Cred totuși că am avut un pic de noroc în momentele importante", a adăugat Andrej Martin, aflat doar pe locul 289 ATP la dublu.

Ultimele speranțe

Eșecul oferă șanse mici României în perspectiva accederii în play-off-ul Grupei Mondiale, slovacii fiind favoriți în meciurile de simplu programate azi, de la ora 13.00. În prima întîlnire, Marius Copil (180 ATP) va încerca să producă o mare surpriză în duelul cu Martin Klizan (38 ATP), pentru a-i oferi lui Adrian Ungur (locul 199 ATP) ocazia de a juca meciul decisiv cu Norbert Gombos (126 ATP). "Klizan este favorit, dar lui Copil îi plac provocările. Are un serviciu extrem de puternic, iar situația din acest moment va reprezenta o motivație în plus", a explicat Andrei Pavel.

Dezamăgire în tribune

Tribunele arenei centrale a bazei sportive Tenis Club Idu din Mamaia au fost aproape pline ieri, în ciuda unei călduri înăbușitoare. Printre cei veniți să-i sprijine pe tricolori s-au numărat Simona Halep, Ion Țiriac și Gică Hagi, ultimul fiind însoțit de fiul său, Ianis. La final, au plecat dezamăgiți, ca și restul fanilor, care așteptau o victorie lejeră a cuplului Mergea-Tecău. " Cupa Davis se joacă la tenis, cu jucători de tenis, dar nu are nimic în comun cu tenisul. Dintotdeauna, calculul hîrtiei nu corespunde. Un dublu modest cîștigă cu 3-0, ceea ce nu este logic", a declarat Țiriac.

2 ore şi 2 minutea durat întîlnirea de dublu dintre România și Slovacia

REZULTATE

  • Marius Copil-Norbert Gombos 7-6 (5), 6-7 (6), 6/4, 7-6 (10)
  • Adrian Ungur-Martin Klizan 4-6, 2-6, 0-6
  • Horia Tecău/Florin Mergea-Igor Zelenay/Andrej Martin 5-7, 3-6, 3-6

AZI, ora 13:00 TVR 1

  • Marius Copil-Martin Klizan
  • Adrian Ungur-Norbert Gombos

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
anne1970_ar
anne1970_ar  •  21 Iulie 2015, 07:12

Daca n-a fost vorba de bani, de ca se omoare numai pt faptul ca jucau pt Romania? Mai si comenteaza Tecau cum ca nu a avut timp suficirnt sa se antreneze....

liberal
liberal  •  19 Iulie 2015, 23:27

Se mai intampla ! ***.Vorbim de sport , nimic mai mult .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ataraxia
ataraxia  •  19 Iulie 2015, 09:05

mergea si tecau si-au batut joc de o tara intreaga. no comment

Vezi toate comentariile (3)
Comentează