SPORTURI  »  TENIS  »  BILLIE JEAN KING CUP

VIDEO Ziua României! Revenire epică în fața Ucrainei și CALIFICARE în premieră la turneul final al BJK Cup! » Jaqueline Cristian și Ana Bogdan, eroine în Florida

Articol de , , , - Publicat duminica, 14 aprilie 2024 02:41 / Actualizat luni, 15 aprilie 2024 01:18

România a câștigat cu Ucraina, scor 3-2, și e în premieră la turneul final al Billie Jean King Cup ♦ România a fost condusă cu 0-2 după prima zi, dar a revenit fantastic în a doua ♦ Jaqueline Cristian și Ana Bogdan au câștigat partida decisivă cu gemenele Lyudmyla Kichenok și Nadiia Kichenok, scor 6-2, 7-6 ♦ Primele meciuri ale zilei au fost Elina Svitolina - Ana Bogdan 4-6, 6-4, 3-6 și Lesia Tsurenko - Jaqueline Cristian 6-2, 4-6, 4-6.

  • Turneul final are loc în Sevilla, între 12 și 17 noiembrie. Participă 12 echipe, care vor fi împărțite în 4 grupe. Câștigătoarele grupelor merg în semifinale. Sunt calificate: ROMÂNIA, Australia, Canada, Cehia, Marea Britanie, Italia, Polonia, Slovacia, Spania, SUA, Japonia și Germania

România a învins Ucraina și s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup

România s-a calificat la turneul final al Billie Jean King Cup după o luptă fantastică dusă de Cristian și Bogdan. Au jucat peste 7 ore în a doua zi a confruntării cu Ucraina și au revenit de la 0-2 la general!

Cele două jucătoare și-au câștigat meciurile individuale și au dus duelul în decisiv, unde ar fi trebuit să joace Anca Todoni și Mara Gae. Doar că Horia Tecău, căpitanul nejucător, a luat o decizie de ultim moment și le-a trimis pe teren tot pe Jaqueline și Ana. Decizia a fost inspirată, după două ore Ana și Jaqueline au câștigat meciul decisiv cu gemenele Kichenok.

ZIUA 2, MECIUL 5 » Lyudmyla Kichenok / Nadia Kichenok – Ana Bogdan / Jaqueline Cristian 2-6, 6-7. Cronica decisivului cu Ucraina, de Luminița Paul

Atunci când Horia Tecău a bătut-o pe umăr pe Jaqueline Cristian imediat după victoria în fața Elinei Svitolina, oare ce i-a spus? A întrebat-o dacă e gata să revină pe teren peste 25-30 de minute pentru încă un meci? Cel decisiv pentru calificarea în BJK Finals?

E posibil să fi fost așa pentru că Jaqueline și Ana Bogdan s-au aflat la startul partidei de dublu contra surorilor Liudmila și Nadia Kichenok în locul celor anunțate inițial, tinerele Anca Todoni și Mara Gae.

O opțiune logică, explica la microfonul Digi Sport Raluca Olaru, fostă jucătoare specializată pe dublu de mare calitate – fiindcă era mai greu pentru două jucătoare care stătuseră ore întregi pe margine să intre în meci în comparație cu cele care evoluaseră deja.

Chiar dacă acumulaseră oboseală, nu s-a văzut la începutul meciului, atunci când Ana și Jaq au început foarte bine. De partea cealaltă a fileului, surorile ucrainence au fost vizibil mai ezitante, iar asta s-a văzut repede pe tabelă.

Româncele au speculat pe serviciul Nadiei, făcându-i două break-uri și adjudecându-și actul cu 6-2. Partea secundă a fost mai echilibrată. Cu încurajările permanente ale suporterilor tricolori de la Amelia Island îmboldindu-le, fetele au recuperat un break reușit de adversare.

Apoi și-au ținut de două ori serviciul sub presiune, ducând actul în tie-break. Câtă tensiune! Și la a treia minge de meci, tot pe serviciul Nadiei, Ana și Jaqueline au izbutit!

Au dus România după un îngrijorător 0-2 din prima zi la BJK Finals de la Sevilla, din noiembrie. Trei victorii într-o zi aduse de Bogdan și Cristian, remarcabilă mobilizare, efort și inimă arătate de cele două. Sevilla, aqui estamos! Acolo sunt calificate deja campioana Canada, finalista Italia, țara gazdă Spania și wild card-ul Cehia. Iar România nu mai fusese din 2019.

Desfășurarea liveTEXT a meciului decisiv dintre România și Ucraina

  • Game, set, meci România 6-7. CALIFICAREEE
  • Game România, 6-6. Bogdan și Cristian nu cedează, luptă cu ardoare pe terenul de la Miami. Avem tie-break.
  • Game Ucraina, 6-5. Kichenok câștigă pe propriul serviciu, setul a trecut de bariera de o oră
  • Game România, 5-5. Mergem cap la cap cu ucrainencelor. Bogdan și Cristian au câștigat un game istovitor, cu întoarceri de situație
  • Game România, 4-4. Cristian a încheiat game-ul cu sânge rece. Româncele au profitat și de o greșeală a arbitrului, care le-a dat un punct pentru o presupusă lovire cu încheietura a uneia dintre ucrainence. Reluarea a arătat că Kichenok a lovit mingea cu racheta, nu cu încheietura
  • Game România, 3-3. Româncele revin fabulos și egalează, după ce au fost conduse cu 3 game-uri
  • Break România, 3-2. Jaqueline și Ana dau semne de revenire, profitând și de greșelile gemenelor Kichenok
  • Game Ucraina, 3-0. Româncele nu se regăsesc și sunt zdrobite în startul game-ului doi
  • Game Ucraina, 1-0. Surorile Kichenok câștigă primul game, pe propriul serviciu
  • A început setul doi
  • Game, set România, 2-6. Româncele au găsit niște unghiuri imposibile și le-au surprins pe ucrainence, și-au adjudecat prima minge de set și sunt favorite să ajungă la turneul final
  • Break România, 2-5. Game formidabil, Bogdan și Cristian vor servi pentru primul set
  • Game România, 2-4. Bogdan și Cristian mențin avansul de două game-uri și câștigă ușor pe propriul serviciu
  • Game România, 1-3. După un break, româncele își câștigă și propriul serviciu și se desprind. Jaqueline Cristian a adus punctul cu o lovitură puternică, între cele două surori Kichenok
  • Game România, 1-1. La fel de strâns ca primul game, doar că Jaqueline și Ana au câștigat de data asta
  • Game Ucraina, 1-0. Româncele s-au ținut scai pe primul serviciu al ucrainencelor, dar au pierdut în final
  • A început meciul decisiv
  • Jucătoarele au ieșit la încălzire

ZIUA 2, MECIUL 4 » Lesia Tsurenko - Jaqueline Cristian 6-2, 4-6, 4-6. Cronică de Roxana Fleșeru

Jaqueline Cristian nu a reușit să facă fața presiunii și încărcăturii meciului cu numărul patru din întâlnirea cu Ucraina pe care l-a disputat împotriva Lesiei Tsurenko. Cel puțin nu în primul set, care s-a scurs rapid în 32 de minute, cu românca parcă paralizată de miză, grăbită în decizii.

Ziua României! Revenire epică în fața Ucrainei și CALIFICARE în premieră la turneul final al BJK Cup! » Jaqueline Cristian și Ana Bogdan, eroine în Florida
Jaqueline Cristian/ foto: Imago Images

Ea s-a lăsat ”agresată” de adversara sa, ceea ce s-a tradus în 14 greșeli neforțate și în doar două lovituri direct câștigătoare. Tsurenko a câștigat 31 de puncte, în timp ce Cristian doar 19 în setul care s-a încheiat cu scorul de 6-2.

Partea a doua a fost mai bună pentru Jaqueline, ea reușind să relaxeze un pic brațul și să lovească mai liber. A condus cu 2-0 și 2-1, dar apoi și-a pierdut serviciul, jucătoarea din Ucraina reușind o serie de trei game-uri.

Românca s-a ținut după Tsurenko și a egalat la trei după un game lung cu șase egalități în care a salvat două mingi de break. În game-ul al nouălea, românca, sfertfinalistă săptămână trecută la Charleston tot pe zgură verde, a făcut break-ul, apoi a închis setul cu 6-4 după 54 de minute. Statistica spune că a adunat 12 lovituri direct câștigătoare și a comis 17 greșeli neforțate, câștigând 33 de puncte.

Cu multă încredere, Jaqueline a abordat diferit decisivul, a ieșit din ritmul Lesiei, punând scurte care au adus-o pe adversară la exasperare. Cristian a avut oportunitatea să închidă meciul cu serviciul la 5-2, dar Lesia a găsit resursele pentru a amâna acest deznodământ, însă Jaqueline a pus punct tot cu o scurtă la a doua minge de meci ivită în game-ul zece, 2-6, 6-4, 6-4.

Meciul de dublu va decide întâlnirea dintre Ucraina și România. Dacă pentru gazde e clar că vor evolua surorile Kichenok, finaliste la Charleston săptămâna trecută, rămâne de văzut ce va decide Horia Tecău. Va miza, așa cum a anunțat, pe Anca Todoni și Mara Gae sau va apela la fetele care au evoluat la simplu.

ZIUA 2, MECIUL 3. Elina Svitolina - Ana Bogdan 4-6, 6-4, 3-6. Cronica semnată de Roxana Fleșeru

„Meciurile din prima zi au fost strânse, chiar dacă meciul Anei s-a încheiat cu un 6-0. Ne arată că suntem aproape. În acest format noi credem până la final că putem reveni mai puternici”, a spus Horia Tecău, căpitanul nejucător al „tricolorelor”, la finalul primei părți a confruntării dintre Ucraina și România. Și a avut dreptate.

Actul secund a debutat sâmbătă cu duelul dintre cele mai bune jucătoare din fiecare tabără, Elina Svitolina versus Ana Bogdan. Românca având un plus de ambiție după ce cu o zi înainte pierduse decisivul în fața Lesiei Tsurenko la zero.

După primele schimburi părea că Ucraina va închide rapid întâlnirea pentru că a 18-a jucătoare a lumii a condus cu 2-0, 3-1, 4-1. După câteva discuții cu Horia Tecău în timpul pauzelor, Ana a găsit cheia pentru a o pune în dificultate pe adversara sa. A împins-o dincolo de linia de fund a terenului, a pus-o în situații dificile și a întors setul. Cinci game-uri la rând i-au adus româncei primul set cu 6-4 în 45 de minute.

Svitolina a început bine și al doilea set, dar românca a revenit mai repede în meci, astfel Elina a făcut break în primul game, însă Ana a reușit rebreak-ul. Apoi s-a mers cu serviciul până la 4-4, interval de meci în care s-a jucat aspru, cu schimburi lungi. Apoi a venit căderea din jocul româncei, care și-a cedat game-ul de serviciu la zero. Ucraineanca nu a ezitat și a împins partida în decisiv.

Scenariul s-a repetat, Elina Svitolina a început mai bine, iar Ana Bogdan a revenit. Jucătoarea din Ucraina a condus cu 2-0, după un game cu nouă egalități. Din nou s-a intrat într-o porțiune de meci în care românca a lovit precis, reușind să egaleze la 2 în urma unui lung de linie venit de pe forehand și a unei avansări la fileu inspirate. Românca a preluat conducerea cu 3-2 apoi a făcut break spre bucuria lui Horia Tecău, care și-a sincronizat pumnul strâns cu al Anei. I-a strigat să aibă încredere și până la un punct a avut.

Două mingi de 5-2 a irosit românca, însă a făcut 5-3 pe serviciul adversarei după încă un game imens cu șapte egalități și două mingi de break. O minge out și un strigăt au sigilat această partidă pentru echipa României.

Ana obține cea mai importantă victorie a sezonului, 6-4, 4-6, 6-3 în fața Elinei Svitolina, iar România supraviețuiește în această întâlnirea cu Ucraina.

Pentru mine, acest moment înseamnă foarte mult. Am jucat din toată inima. Am trecut prin momente grele, nu mai câștigasem un meci de o lună și jumătate. Dar să fiu aici, reprezentându-mi țara, e uimitor. Prima zi a fost dezamăgitoare. Dar am spus că vom lupta azi.

- Ana Bogdan

Rezultatele primei zile, vineri:

ZIUA 1. MECIUL 2. Elina Svitolina - Jaqueline Cristian 6-3, 7-5

Jaqueline Cristian a impresionat în debutul sezonului de zgură, semifinalistă la Charleston, pe o suprafață asemănătoare cu cea din Billie Jean King Cup.

Sportiva „tricoloră” părea să păstreze ritmul. A servit bine în primul set, frecvența și eficacitatea primei mingi fiind mai bune decât ale adversarei. Experiența superioară a făcut diferența în momentele-cheie, la oportunitățile de break. Svitolina a fructificat 3 dintre cele 4 avute, Jaqueline una singură.

În actul secund, vântul și-a făcut iar apariția. Punctele ușoare obținute cu serviciul au dispărut. Raliurile au devenit mai lungi, iar eleva lui Horia Tecău a ținut aproape până la 5-5.

În game-ul decisiv, ucraineanca a forțat și a avut noroc. A prins în două rânduri liniile terenului, a profitat de o ramă a româncei și a adus un avantaj important după prima zi, 2-0.

ZIUA 1. PRIMUL MECI. Lesia Tsurenko - Ana Bogdan 3-6, 6-2, 6-0

Ana Bogdan pornea ușor favorită în disputa cu Lesia Tsurenko. Cel puțin în viziunea bookmakerilor. Cele două aveau un bilanț asemănător pe zgură în 2024, câte un meci pierdut la Charleston, o suprafață asemănătoare cu cea de astăzi.

Sportiva din Sinaia a intrat mai bine în meci. A avut o frecvență ridicată a primului serviciu în actul inaugural, 74%, și a fost constant agresivă pe prima minge a adversarei. Ucraineanca a câștigat doar 4 puncte din 16.

Vremea din Florida a avut un rol important în continuarea partidei. Vântul s-a întețit și au apărut probleme mari la serviciu. Lesia s-a adaptat mai bine și mai rapid noilor condiții. A pus mingea în teren și a așteptat ca erorile să curgă din partea Anei.

Tsurenko s-a impus la capătul a 2 ore de joc, scor 3-6, 6-2, 6-0, și aduce primul punct Ucrainei.

Componența celor două echipe din înfruntarea Ucraina - România:

Ucraina:

  • Elina Svitolina (29 de ani, 18 WTA)
  • Lesia Tsurenko (34 de ani, 42 WTA)
  • Yulia Starodubtseva (24 de ani, 138 WTA)
  • Lyudmyla Kichenok (31 de ani, 18 WTA la dublu)
  • Nadiia Kichenok (31 de ani, 42 WTA la dublu)

România:

  • Ana Bogdan (31 de ani, 64 WTA)
  • Jaqueline Cristian (25 de ani, 75 WTA)
  • Anca Todoni (19 ani, 191 WTA)
  • Mara Gae (18 ani, 1062 WTA)
Ziua României! Revenire epică în fața Ucrainei și CALIFICARE în premieră la turneul final al BJK Cup! » Jaqueline Cristian și Ana Bogdan, eroine în Florida
Horia Tecău alături de Mara Gae, Jaqueline Cristian, Ana Bogdan și Anca Todoni

Horia Tecău este la a șasea întâlnire de Billie Jean King Cup în postura de căpitan nejucător al echipei României. El a debutat pe banca României în aprilie 2022, cu Polonia.

„Când am preluat această funcție a trebuit să învăț cum să comunic diferit, ceea ce a fost interesant. Este diferit să fii căpitan, există mult mai multă responsabilitate. Învăț cum să le fac pe fete să joace cât mai bine. Trebuie să înveți ce îi place fiecărei jucătoare și cum pot să le pregătesc mai bine pentru fiecare meci”, a spus Tecău.

Citește și alte știri din tenis:

Simona Halep, out de la Roland Garros? „Din ce am înțeles...”
ROLAND GARROS
Simona Halep, out de la Roland Garros? „Din ce am înțeles...”
„A inventat tenisul în România” » 100 de ani de la nașterea omului care l-a adus pe Țiriac la București. A jucat tenis cu Regele Mihai, Petru Groza și copiii lui Ceaușescu
REMEMBER
„A inventat tenisul în România” » 100 de ani de la nașterea omului care l-a adus pe Țiriac la București. A jucat tenis cu Regele Mihai, Petru Groza și copiii lui Ceaușescu

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (94)
MaxiP
MaxiP  •  15 Aprilie 2024, 09:33
Postat de ioni45 pe 14 Aprilie 2024, 08:28

Sorana sa retras definitiv de la nationala din cauza dopatei pt ca era tot rezerva dopata a facut ca jucatoarele bune sa nu vina la nationala ca era in centrul atentiei halep halep halpe ca si acuma cand in presa doar halep. Ziceti de sorana dar dopata nr1 dece na fost la nationala preferata tuturor ca e pupata in cur in fiecare zi halep nustiu unde e cea mai facut si tot asa. Nu o condamnati pe Sorana ca din cauza dopatei nu vine la nationala ca nu vrea sa joace cu ea. Sorana e nr 1 acuma in tara Hai Sorana nu dopata dece nu fac astea so duca pe Sorana la olimpiada dece trebuie dusa dopata cu cat plateste dopata sa apara in fiecare zi in ziar sau ce da sa apara in fiecare zi ca oricand deschis siturile halep halep halep

Halep era in centrul atentiei pentru ca a ajuns nr 1 mondial si a castigat grand slamuri, ceea ce nu mai facuse nimeni. E simplu, Sorana nu a facut asta. Daca nici asa nu iti meriti sa ajungi in centrul atentiei, atunci... pe ce criterii sa fii in centrul atentiei, dupa aspectul fizic? Da, daca juca Sorana ne uitam cu totii la ea, nu neaparat cum joaca, ok, era in centrul atentiei. E mai ok? E un exemplu mai bun in cautarea performantei? Sorana ce, nu suporta concurenta? Hai sa fim seriosi, au fost ani in care Sorana nu intra in primele 2 jucatoare ale Romaniei, era normal sa fie rezerva. Ani in care Halep si Begu erau in perioade mult mai bune ca ea. Acum ar fi jucat. E retrasa, dreptul ei, a reprezentat Romania de suficiente ori, dar nu o da pe asta ca a fost rezerva. Da' ce sa fie, daca nu era in primele 2 ca forma de moment? Sa o aleaga pentru aspectul fizic, pentru zambet, pentru modul in care vorbeste, desi aialalta era lider mondial? Hai ca a facut majoritatea punctelor Romaniei cand au prins semi-finale, nu doreai sa joace Sorana? Iar teoria asta e a comentatorilor de genul tau, nu stiu daca de asta s-a retras, poate ca dupa o varsta a considerat ca se concentreaza strict pe individual, eu nu am auzit-o niciodata zicand ca s-a retras ca era Halep in centrul atentiei. Iar daca a facut asta, cu tot respectul, inseamna ca e vorba de atitudinea din cauza careia nu a reusit sa realizeze mai multe, adica a tratat cu invidie concurenta, nu cu ambitie.

rav410wrc
rav410wrc  •  14 Aprilie 2024, 23:15
Postat de torontezul pe 14 Aprilie 2024, 02:53

Nu a fost vina Simonei ca Sorana nu a fost aleasa sa joace ci doar a lui Segarceanu. Si sa nu uitam ca cu cativa ani in urma Sorana chiar juca prost.

Segarceanu a fost cel mai slab capitan nejucator EVER al echipei de FED CUP !! De fapt Halep decidea cine, ce si cum joaca, motiv pentru care prietena ei Blegu, intra mai mereu si pierdea like usual, iar dusmanul de clasa statea-n tribuna si "aplauda" !! ;)))

AceBro
AceBro  •  14 Aprilie 2024, 22:01
Postat de ioni45 pe 14 Aprilie 2024, 08:28

Sorana sa retras definitiv de la nationala din cauza dopatei pt ca era tot rezerva dopata a facut ca jucatoarele bune sa nu vina la nationala ca era in centrul atentiei halep halep halpe ca si acuma cand in presa doar halep. Ziceti de sorana dar dopata nr1 dece na fost la nationala preferata tuturor ca e pupata in cur in fiecare zi halep nustiu unde e cea mai facut si tot asa. Nu o condamnati pe Sorana ca din cauza dopatei nu vine la nationala ca nu vrea sa joace cu ea. Sorana e nr 1 acuma in tara Hai Sorana nu dopata dece nu fac astea so duca pe Sorana la olimpiada dece trebuie dusa dopata cu cat plateste dopata sa apara in fiecare zi in ziar sau ce da sa apara in fiecare zi ca oricand deschis siturile halep halep halep

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (94)
Comentează