SPORTURI  »  TENIS  »  TROFEE

Simona Halep e singura jucătoare din România care a adus trofee anul trecut » În 2020, câte trofee urmează?

Articol de - Publicat duminica, 05 ianuarie 2020 17:35

SIMONA HALEP. Sezonul trecut, România apare o singură dată pe lista învingătoarelor WTA, prin Simona Halep (4 WTA) și Wimbledon. În această decadă însă, tricolorele au cucerit 28 de titluri. 

Deceniul cel mai prodigios al tenisului feminin românesc a strălucit în principal datorită Simonei Halep. Lider mondial timp de 64 de săptămâni, dublă campioană de Grand Slam – Roland Garros 2018, Wimbledon 2019 -, cu alte trei finale majore disputate – Roland Garros 2014, 2017, Australian Open 2018, ea a rămas în Top 10 din momentul în care a urcat acolo, în ianuarie 2014. În acest timp, a cucerit 19 titluri, devenind cea mai titrată jucătoare română din istorie. 

Acestor trofee li se adaugă numeroase alte finale și prezențe în semifinale și sferturi de finală. Halep a confiscat prim-planul prin rezultatele ei, iar 2019 a fost sezonul în care a triumfat pe iarba londoneză. 
 

Simona Halep: „Am respectat sută la sută” 

„Nu m-am gândit că o să pot câștiga vreodată la Wimbledon. O spun sincer pentru că suprafața de joc nu mi-a fost niciodată pe plac, deși am avut o semifinală, care n-a fost rea, după un turneu bun în anul acela”, spunea ea pentru Gazetă într-un interviu din decembrie 2019.  

„Dar n-am crezut că o să pot să ajung în finală și să o și câștig, mai ales cu cine. A venit de la sine, de la meci la meci am început să cred că am o șansă, iar în finală n-am avut nimic de pierdut. Aveam ceva în cap și am respectat sută la sută ceea ce am primit de la antrenori, de la echipă”, a explicat ea. 

Revenirea mamei Patricia Țig

Acela a fost unicul titlu cucerit de o jucătoare română pe parcursul lui 2019. I s-au adăugat alte 4 finale, două ale Simonei, Madrid și Doha, și câte una din partea Soranei Cîrstea, Tașkent, și a Patriciei Țig, București. 

Devenită mamă între timp, Țig a lăsat în urmă problemele la spate care i-au bruscat cariera din 2017. S-a întors pornind, practic, de la zero, jucând turnee mărunte în Mexic, dar a găsit una dintre săptămânile de inspirație majoră chiar la București. S-a calificat în a doua finală a carierei, apoi a cucerit un titlu WTA 125k, la Karlsruhe.  

„Tot timpul m-am gândit că voi reveni, niciodată nu mi-a trecut prin cap să mă opresc sau ceva de genul acesta. Nu-mi pot imagina ceva mai bun de făcut decât să joc tenis. De aceea m-am întors”, mărturisea jucătoarea în vârstă de doar 25 de ani. 

Sorana, la rândul ei, a revenit în locul unde cucerise acum 11 ani primul și singurul ei titlu, la Tașkent.  

Tabloul carierei ei e diferit, marcat de precocitate, de un joc agresiv, riscant, de accidentări, dar 2019 i-a oferit această răsplată, cu a patra finală a carierei. Numerele din 2019 ale româncelor sunt ceva mai scăzute decât în anii anteriori, în special în ceea ce privește fazele de la semifinale în sus. Unele jucătoare care au fost multă vreme în Top 30-50 au avut un sezon mai puțin reușit, fie din cauza accidentărilor, fie dintr-o scădere de formă, ceea ce a dus la rezultate ce nu au fost la nivelul așteptărilor. 
 

Ezitări și accidentări 

Irina Begu a avut al doilea sezon consecutiv palid, în care nu și-a regăsit soliditatea arătată ani la rând. Monica Niculescu rămâne mereu imprevizibilă, cu stilul ei aparte, însă o accidentare recurentă la gambă a obligat-o la pauze în ritmul competițional. Ana Bogdan a avut și ea un 2019 dificil, cu un început ezitant, pe care nu a izbutit să-l regleze decât pe final, cu titlurile ITF de la Saint-Etienne și Dubai. 
 

Mihaela Buzărnescu e un caz aparte. A fost una dintre poveștile spectaculoase ale lui 2018, un exemplu că visurile se pot împlini la orice vârstă, atâta vreme cât muncești, ești talentat și crezi în tine. De la turnee ITF a ajuns până pe locul 20, cu un titlu cucerit la San Jose, alte trei finale și „optimi” la Roland Garros. O accidentare teribilă la gleznă, suferită vara trecută, i-a dat însă lumea peste cap. Au urmat și alte probleme fizice, care au contribuit la un sezon 2019 mult mai tremurător.

În 2019, Elena-Gabriela Ruse, 21 de ani, și Irina Bara, 24 de ani, au făcut câte un sfert de finală în turnee WTA de categorie International, la Nottingham, respectiv Jurmala, primele din cariera lor. Ce va fi în 2020? Rămâne de văzut dacă româncele vor fi din nou între primele 50 în clasament și vor ataca fazele importante ale turneelor. Poate chiar din primele săptămâni ale anului, în turneele din Australia și China.  

Prezențele româncelor în faze înaintate ale turneelor WTA în ultimii 10 ani 

Reperele jucătoarelor "tricolore" în 2019  

Simona Halep (4 WTA) 

  • 1 titlu – Wimbledon,
  • 2 finale – Doha, Madrid
  • 1 semifinală – Miami
  • 4 sferturi – Toronto, Eastbourne, Roland Garros, Dubai 

Sorana Cîrstea (74 WTA) 

  • 1 finală – Tașkent
  • 1 semifinală – Nurnberg
  • 2 sferturi – Budapesta, Shenzhen 

Irina Begu (98 WTA)

  • 3 sferturi – București, Budapesta, Hobart 

Mihaela Buzărnescu (110 WTA) 

  • 1 semifinală – Hiroshima 

Patricia Țig (111 WTA) 

  • 1 finală – București, 1 sfert – Jurmala 

Monica Niculescu (116 WTA) 

  • 1 sfert – Shenzhen 

Irina Bara (162 WTA) 

  • 1 sfert – Jurmala

Elena Ruse (182 WTA) 

  • 1 sfert – Nottingham 

28 de titluriWTA au cucerit jucătoarele române din 2010 încoace, cele mai multe aparținând Simonei Halep, 19

4 alte „tricolore”au ridicat cupe deasupra capului în acest deceniu: Irina Begu 4, Monica Niculescu 3, Mihaela Buzărnescu

Citește și:

Simona Halep ajută victimele incendiilor din Australia: „Voi dona 200 de dolari de fiecare dată când voi face asta” + replica lui Darren Cahill și reacția FANTASTICĂ a fanilor 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  06 Ianuarie 2020, 11:49

Trofee... Pantru cine?

347655969058390
Ion Popescu  •  06 Ianuarie 2020, 11:36

Deocamdata toate jucatoarele noastre au fost eliminate, incepand din 4 ianuarie. Afara de Simona. Dar GSP inca nu a aflat ! Simona a urcat de astazi in clasamentul oficial WTA pe locul 3, iar Andreescu/Canada a coborat pe 6. In curand totul se va schimba.

347655969058390
Ion Popescu  •  05 Ianuarie 2020, 20:19

Urez Simonei mult succes, cat mai multe titluri castigate si fara accidentari ! In prezent Simona este cel mai bun Ambasador al Romaniei in lume. Mai sterge ceva din stirile cu hoti, cersetori, politicieni hoti (condamnati sau inca nu), conducatori incompetenti. Bine ca mai apar stele precum Nadia, Hagi, Pataichin, Lipa, Szabo si multi, multi, romani merituosi !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează