SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, VICTORIE LA TAS

Simona Halep își dorește imens să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Cum poate ajunge acolo?

Simona Halep în semifinala BJK Cup Franța-România Foto: Raed Krishan (GSP) +37   FOTO
Simona Halep în semifinala BJK Cup Franța-România Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat miercuri, 06 martie 2024 16:25 / Actualizat miercuri, 06 martie 2024 19:34

Fostul lider WTA Simon Halep, 32 de ani, ar putea fi prezentă la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, cea de la Paris, după ce TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni. Trebuie să fie întrunite însă unele condiții.

Simona Halep a participat la o singură ediție a Jocurilor Olimpice în cariera sa, cea de la Londra 2012, când a cedat în turul 1 în fața kazahei Yaroslava Shvedova. În 2016, la Rio de Janeiro, a ales din motive personale, legate de riscul infectării cu virusul Zika, să nu facă parte din delegația tricoloră.

Iar la Tokyo nu a putut să ia startul, nefiind refăcută complet după accidentarea la gamba stângă pe care a suferit-o în turneul de la Roma, în luna mai.

În interviul oferit Euronews în luna decembrie, dubla campioană de Grand Slam a vorbit pe acest subiect, al unei eventuale prezențe la ediția de la Paris 2024. „Desigur, este visul meu. Știu că nu sunt șanse mari, dar visez, pentru că Parisul este orașul meu de vis.

Am câștigat Roland Garros aici când eram junioară, așa că totul a început foarte devreme și ar fi extraordinar să mă întorc pe teren, indiferent de situație", spunea ea atunci.

„Tot ce-mi doresc este să fiu pe teren, pentru că acolo este locul meu și simt că vreau să o fac din nou", a subliniat ea.

Verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care i-a redus pedeapsa dictată inițial de Sports Resolutions de la 4 ani la 9 luni, îi deschide acum poarta spre împlinirea acestui vis.

Criteriile de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris

Simona Halep își dorește imens să participe la Jocurile Olimpice de la Paris. Cum poate ajunge acolo?
Simona Halep și Monica Niculescu în meciul de dublu din semifinala BJK Cup cu Franța din 2019 Foto: Raed Krishan (GSP)

Ce ar trebui să se întâmple însă pentru ca Simona să fie prezentă la Paris?

Principalul criteriu de calificare al unui sportiv îl reprezintă clasamentul mondial, WTA, respectiv ATP din data de 10 iunie 2024, imediat după încheierea celui de-al doilea turneu de Mare Șlem al anului, cel de la Roland Garros.

Apoi, jucătoarea, în acest caz, trebuie să fi fost nominalizată în echipa de Billie Jean King Cup a țării sale între ediția JO de la Tokyo 2020 și cea de la Paris 2024, iar una dintre nominalizări să fi fost în 2023 sau 2024.

Sau dacă a adunat de-a lungul carierei măcar 20 de reprezentări în BJK Cup, criteriu pe care Halep nu îl îndeplinește, ea apărând în înfruntările din competiția pe națiuni de 15 ori.

De asemenea, ar trebui să fie între primele 56 de jucătoare ale lumii, un reper care va aluneca până spre locul 100 ținând cont de faptul că fiecare țară are dreptul la un maximum de 4 sportivi înscriși la simplu. În acest moment, Simona nu are clasament și va trebui să se bazeze pe invitații la turnee pentru a începe să-și clădească unul.

Excepțiile oferite de regulamentul ITF includ și ridicarea unei suspendări

Simona nu a mai jucat în Billie Jean King Cup din aprilie 2019, de la dramatica semifinală contra Franței de la Rouen. Ar putea fi nominalizată însă pentru duelul contra Ucrainei, din 12-13 aprilie, din calificările competiției, care se va disputa în Statele Unite ale Americii, la Omni Amelia Island Resort.

E nevoie însă de două nominalizări. Iar regulamentul ITF care detaliază sistemul de calificare prevede că pot exista excepții în cazul în care o jucătoare nu le bifează pe amândouă. Una dintre ele, la punctul 7.2.1, alineatul (d), se referă la „timing of suspension", și anume, dacă suspendarea unei sportive este ridicată până la startul concursului olimpic.

+33 FOTO

Mai sunt și alte excepții, precum procedura urmată nu a fost corectă, decizia este bazată pe o eroare legală, decizia este irațională, arbitrară sau capricioasă etc, care nu se aplică însă.

De asemenea, altă categorie, care include accidentări, faptul că o jucătoare este debutantă în BJK Cup, forța sportivă a națiunii respective, participarea istorică și/sau realizări de excepție în respectiva competiție, de asemenea inaplicabile.

Dacă se îndeplinește una dintre condiții, comitetul olimpic național poate formula o cerere către CIO, așa cum s-a întâmplat la ediția Tokyo 2020 cu Sorana Cîrstea, care a fost aprobată, doar că jucătoarea nu a putut participa până la urmă din motive medicale.

Ar mai fi, de asemenea, unul dintre cele două locuri rezervate unor campioni de Grand Slam sau campioni olimpici, pentru care însă trebuie să fii între primii 400 de jucători ai lumii.

Rămâne de văzut cum se va developa situația în cazul Simonei Halep pentru că șansele de a ajunge la Paris 2024 chiar există.

Ion Țiriac vorbește despre verdictul TAS în cazul Simona Halep

Citește și:

Dezbatere la GSP Live, despre „cazul Halep”: „Este exclusiv vina lui” / „Așa fac toți sportivii pe care i-am cunoscut eu”
Simona Halep, victorie la TAS
Dezbatere la GSP Live, despre „cazul Halep”: „Este exclusiv vina lui” / „Așa fac toți sportivii pe care i-am cunoscut eu”
Prima jucătoare din circuit care i-a transmis un mesaj public Simonei Halep după decizia TAS
SIMONA HALEP, VICTORIE LA TAS
Prima jucătoare din circuit care i-a transmis un mesaj public Simonei Halep după decizia TAS

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (5)
monika.
monika.  •  07 Martie 2024, 16:54

Nu, multumesc, imi doresc sa fim reprezentati de sportivi impecabili, gen David Popovici.

zb59
zb59  •  07 Martie 2024, 14:46

Veste buna pentru Simona. Dar, din pacate, totul este un circ, o regie, care se invarte in jurul banilor! Multi, foarte multi bani! Prin reducerea unei pedepse de la patru ani la noua luni (o discrepanta uriasa) s-a creat un precedent periculos. Si nu numai in tenis. Vor urma lanturi de dopaje facute din “greseala”, iar sportul “alba” se va doveni ca este mult mai mult decat “gri”! Despre Olimpiada: acum spune ca si-ar dori sa mearga, pentru ca stie ca nu poate. Cand a putut, in Brazilia, nu a mers, din cauza tantarilor!:) Ipocrizia este la ea acasa!:))

MaxiP
MaxiP  •  07 Martie 2024, 12:59
Postat de vivi.napoca1_ pe 06 Martie 2024, 19:28

Poate ajunge Pe jos ,sau cu un mijloc de transport ,poate elicopter ,Ca doar acolo spiritul Olimpic chiar impune mai nou asemenea OLIMPICI ! Mai ales dacă sau dopat ! ( 9 luni asta spune ) !

Hai ca nu v-am vazut pe niciunul atat de vocali cand a venit vorba de Gabi Sancraian, Roxana Cocos, Alexandru Dumitrescu etc. Ba daca vorbim de Andreea Raducan e eroina, victima. Doar de Halep va doare. Noua luni spun ca nu s-a dopat, nu o mai tot dati in penibil, ati fost vocali la 4 ani, ok, ar fi frumos sa ramaneti conscventi si asa cum ati acceptat acea sentinta, sa o acceptati si pe asta. Spre durerea dumitale, sunt toate sansele sa mearga in delegatia romana la JO. Tine doar de intentia ei, altfel va fi calificata lejer.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează