SPORTURI  »  TENIS  »  DESCOPERIRE

Specie nouă de insectă, denumită în onoarea Simonei Halep: „Ne-am bucurat să primim acordul ei”

Simona Halep / foto: Guliver/Getty Images
Simona Halep / foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat luni, 20 septembrie 2021 12:55 / Actualizat luni, 20 septembrie 2021 13:57

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au anunțat că o nouă specie de insectă, descoperită în județul Constanța, a fost denumită în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep.

Noua specie descoperită de cercetători a fost denumită „Phlebotomus simonahalepae”. Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu din 2018 pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, finanţat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) şi desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, notează Libertatea.

O specie de insectă, denumită în onoarea Simonei Halep

„Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetătorii de la Disciplina Parazitologie și Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), anunță descoperirea unei noi specii de insectă, pe teritoriul României, în județul Constanța. Noua specie a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, care este născută la Constanța. 

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populației de vectori din România, finanțat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța”, se arată în comunicatul emis de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

„Ideea ne-a venit în timpul unei conferințe”

„Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos.

Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră.”, a explicat Andrei Mihalca, profesor la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare.

Flebotomii sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente şi mai diverse în zonele cu climat cald. Conform sursei citate, unele specii pot transmite boli la om și animale, precum leishmanioza sau flebovirozele.

VIDEO Simona Halep, declarații la două zile după nuntă: planurile de viitor și relația cu Emma Răducanu

Citește și alte știri de actualitate: 

FOTO Cine e jucătoarea de tenis din România care a trăit de pe stadion victoria dramatică a lui Real Madrid din La Liga

România - Portugalia 3-1 » Victorie pentru România în Cupa Davis

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
risc_mix
risc_mix  •  20 Septembrie 2021, 16:03

Pe cand un parazit in onoare lui johannis, catu, arafat?

1049998808413764
Nicolae Tudosie  •  20 Septembrie 2021, 14:58

Ce frumos, o insecta care suge sange si transmite boli... Intelegeam vreun fluture, altceva, mai dragut... dar asta!?!?!

kuba
kuba  •  20 Septembrie 2021, 14:21

Vrem și o insecta in onoarea lui Ghe Becali. Sa plece Iosif cu lupa prin Ferentari!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează