SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP SUSPENDATĂ

Simona Halep, față în față cu TAS » Ce pedepse a obținut avocatul ei în alte patru cazuri celebre din tenis

Simona Halep
Simona Halep

Articol de - Publicat miercuri, 13 decembrie 2023 18:58 / Actualizat miercuri, 13 decembrie 2023 20:00

Simona Halep urmează să fie audiată anul viitor în luna februarie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Este ultima instanță la care poate apela românca, o instanță care a mai judecat cazuri celebre din tenis, reducând sau mărind suspendările. În aceste patru cazuri a fost implicat și Howard Jacobs.

Audierea Simonei Halep la TAS a fost stabilită pentru anul viitor între 7 și 9 februarie. Când va veni decizia? Depinde de complexitatea cazului. 

În procesele Mariei Sharapova, Sarei Errani, a lui Marin Cilic și a lui Mikeal Ymer s-a ajuns la un verdict după o perioadă variabilă de timp. 

Interesant este faptul că din echipa apărării a făcut parte în toate cele patru cazuri americanul Howard Jacobs, avocatul Simonei Halep.

Iată cum s-au desfășurat procedurile:

MARIA SHARAPOVA: Reducere a pedepsei cu 9 luni la TAS

Prezentarea cazului: Speța Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, rusoaica având două teste pozitive la Meldonium, în ianuarie și februarie 2016. Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, iar pe 7 martie a anunțat public că a picat testul doping.

Simona Halep, față în față cu TAS » Ce pedepse a obținut avocatul ei în alte patru cazuri celebre din tenis
Maria Sharapova la Australian Open 2016 FOTO Imago Images

După o corespondență asiduă, fostul lider mondial a fost audiat în prima instanță pe 18 și 19 mai, iar pe 6 iunie 2016 a venit decizia de suspendare de doi ani. Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, ea încercând să demonstreze că nu a avut idee despre faptul că acest medicament a fost introdus pe lista interzisă începând cu 2016.

TAS: Nemulțumită de sentință, ea a mers la TAS, contestația fiind înregistrată pe 9 iunie. Deși inițial s-a vorbit despre o audiere expeditivă, cele două părți au convenit la una în detaliu, Sharapova aducând martori noi pentru a-și susține povestea.

Pe 7 și 8 septembrie, la New York au avut loc audierile, iar pe 30 septembrie, Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni. Ea s-a întors în circuit în aprilie 2017, la turneul de la Stuttgart.

MARIN CILIC: Decizia la TAS în nouă zile

Prezentarea cazului: În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulent, după un control în timpul turneului de la Munchen în luna mai. 

Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele cu proba sa, pe 26 iunie a acceptat acuzația, iar pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalului Antidoping al ITF.

 Pe 13 septembrie s-a întâmplat acest lucru, iar în zece zile a venit și suspendarea de nouă luni.

Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă.

Simona Halep, față în față cu TAS » Ce pedepse a obținut avocatul ei în alte patru cazuri celebre din tenis
Marin Cilic în 2013 FOTO Imago Images

Mama sportivului întrebase la farmacie dacă sunt bune pentru sportivii de performanță și primise OK-ul, iar Cilic a susținut că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea.

TAS: Pe 24 septembrie a mers la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, pe 25 octombrie a venit sentința redusă la patru luni, iar Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.

Simona Halep, prima reacție după anunțul făcut astăzi de TAS: „Am această posibilitate”
HALEP, SUSPENDATĂ
Simona Halep, prima reacție după anunțul făcut astăzi de TAS: „Am această posibilitate”

SARA ERRANI: Aproape un an între audiere și decizia TAS

Prezentarea cazului: Sara Errani, jucătoare importantă a Italiei, care la simplu a ajuns până pe locul 5, iar la dublu a fost lider mondial, a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017. În aprilie a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista interzisă. 

Audierea a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august, două luni de suspendare, care se încheiau pe 2 octombrie, ea evoluând în timp ce era anchetată.

Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer.

Simona Halep, față în față cu TAS » Ce pedepse a obținut avocatul ei în alte patru cazuri celebre din tenis
Sara Errani în 2017 FOTO Imago Images

TAS: Pe 23 august 2017 a făcut apel la TAS pentru că nu era de acord cu faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați, acest apel a fost contopit și cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, nemulțumită de durata suspendării. 

Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei fiindu-i prelungită suspendarea, care a devenit una de zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.

MIKAEL YMER: Pedepsit drastic la TAS după ce fusese absolvit de vină de Sport Resolutions

Prezentare caz: Pe 13 ianuarie 2022, Mikael Ymer a fost informat că este pasibil de o suspendare având în vedere că a ratat trei controale doping în mai puțin de un an. Datele invocate au fost 22 aprilie 2021, 10 august 2021 și 7 noiembrie 2021. 

Suedezul a acceptat că le-a ratat pe primele două, dar l-a contestat pe al treilea invocând că ofițerul de control doping nu a făcut destule eforturi pentru a-l găsi și că agentul său nu a schimbat în sistemul ADAMS locul unde era cazat pentru că nu știa, fiind o schimbare de ultim moment. 

Simona Halep, față în față cu TAS » Ce pedepse a obținut avocatul ei în alte patru cazuri celebre din tenis
Mikael Ymer

Pe 24 februarie 2022, cazul lui Ymer a fost trimis către Sport Resolutions, iar pe 8 iunie a avut loc audierea fizică. Pe 23 iunie a venit decizia care-l declara nevinovat de încălcarea regulilor antidoping.

TAS: ITF a contestat decizia Sport Resolutions. După mai multe contestații din partea apărării privind componența juriului TAS, audierea a avut loc pe 25 aprilie 2023.

 Decizia a fost comunicată pe 17 iulie 2023, acesta constând în suspendarea sportivului timp de 18 luni. O hotărâre care l-a determinat pe suedez să-și încheie cariera la numai 24 de ani.

 „Am decis să mă retrag din tenisul profesionist. Vă mulțumesc pentru toate amintirile grozave pe care le-am creat. Ce călătorie a fost! Le doresc tuturor colegilor mult succes în competiție. Dumnezeu este mare!", a scris Ymer pe contul personal de Twitter în luna august a acestui an.

Scurtă cronologie a cazului Simonei Halep

  • 7 octombrie 2022 » românca a primit scrisoarea de informare, iar pe 26 octombrie a fost intervievată de ITIA după un test pozitiv la roxadustat care data pe 29 august 2022
  • 19 mai 2023 » Simona Halep este acuzată de încă o încălcare a regulilor antidoping, de data aceasta fiind vorba de iregularități în pașaportul biologic
  • 28 și 29 iunie 2023 » au avut loc audierile la Sport Resolutions după mai multe amânări cerute de ITIA
  • 11 septembrie 2023 » Decizia Sport Resolutions a fost pronunțată, românca fiind suspendată patru ani
  • 7-9 februarie 2024  » Urmează audierea la TAS

Citește și: 

Reacția lui Mihai Covaliu după ce Simona Halep și-a aflat termenul la TAS: „Nu-mi închipuiam că se va sta atât”
declarație
Reacția lui Mihai Covaliu după ce Simona Halep și-a aflat termenul la TAS: „Nu-mi închipuiam că se va sta atât”
Simona Halep, zărită pe Champs-Élysées în ziua în care a aflat data audierii » Din magazinul sponsorului, direct într-un taxi de lux! Avem imaginile
APARIȚIE
Simona Halep, zărită pe Champs-Élysées în ziua în care a aflat data audierii » Din magazinul sponsorului, direct într-un taxi de lux! Avem imaginile

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (7)
Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  14 Decembrie 2023, 12:36
Postat de neutrino pe 13 Decembrie 2023, 23:27

Se vede treaba că vă interesează, de vreme ce comentați ca o placă stricată la fiecare articol despre Simona Halep. Parcă sunteți un școlar pedepsit să scrie același cuvânt de o sută de ori... Poate vă interesează totuși să aflați că Simona n-a fost încă judecată de nicio instanță judiciară. În ciuda numelui înșelător de "tribunal" (ceea ce în engleză înseamnă și "consiliu"), firma 'Sport Resolutions' nu este altceva decât o organizație angajată în scop de mediere între ITIA și sportivii care nu acceptă sancțiunile dictate de ITIA. E doar o procedură prealabilă, obligatorie de parcurs ce-i drept, dar totuși pre-judiciară (deci extra-judiciară). Așa că "verdictul" dumneavoastră nu interesează pe nimeni, chiar dacă GSP vă pune la dispoziție spațiu ca să mai exersați gratuit scrierea cuvântului "dopata".

Mai "Gica contra " , du-te si taie porcul si ai grija sa nu fie "drogat" (cu pesta) . Mergi impreuna la TAS cu Simona , sa va suspende 6 ani .

Freyya
Freyya  •  14 Decembrie 2023, 12:23

poza asta cu dopata o pastrez pentru Halloween sa decorez grajdurile. am ajuns sa ne fie bagata dopata zilnic pe gat - si are exact efectul si gustul uleiului de ricin. stiri din roxadusport: dopul circuitului e dopat si terminat

Freyya
Freyya  •  14 Decembrie 2023, 12:19
Postat de elgabri pe 13 Decembrie 2023, 21:58

Hotii si coruptii din Romania sa faca zid in jurul ei !!

fac deja. si mi-e ca ii dau nasoalei si malai pe neve - din taxele romanilor

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close