SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

37 de ani de la o tragedie care a schimbat regulile tenisului: serviciul lui Stefan Edberg a dus la moartea unui arbitru în finala US Open de juniori

Stefan Edberg în 1983, foto: Guliver/gettyimages
Stefan Edberg în 1983, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 septembrie 2020 15:29 / Actualizat miercuri, 09 septembrie 2020 15:57

Pe 10 septembrie 1983 s-a produs cea mai mare tragedie din istoria tenisului, conform Marca. Atunci, în timpul finalei de juniori, disputate între suedezul Stefan Edberg și australianul Simon Youl, aduce aminte Marca. 

Pe atunci juniorul Stefan Edberg a servit puternic și mingea l-a lovit în testicule pe arbitrul de linie, Dicks Wertheimer, care și-a pierdut echilibrul și a căzut cu scaunul pe spate. În cădere, arbitrul în vârstă de 60 de ani s-a rănit la cap și a suferit un atac cerebral, fiind dus de urgență la un spital de lângă complexul Flushing Meadows. 

Arbitrul a murit 5 zile mai târziu, iar familia lui a dat în judecată, cerând despăgubiri de 2.25 milioane de dolari. Tribunalul suprem a acordat doar 165,000$ și a spus că mingea lui Edberg nu a fost cauza morții. 

După această tragedie, ITF a schimbat regulile tenisului. Arbitrii de linie nu mai au voie să stea pe scaun când se joacă un game. Stefan Edberg l-a bătut pe Simon Youl în finala de juniori de la US Open, scor 6-2, 6-4, în startul unei cariere ce avea să îi aducă 41 de titluri, dintre care 6 de Grand Slam. 

Citește și alte știri din tenis:

Martina Navratilova, cea mai dură reacție după descalificarea lui Djokovic de la US Open: „A ales să fugă, nu a avut curaj!”

Novak Djokovic a sărit în apărarea arbitrului de linie, amenințat cu moartea după descalificarea de la US Open: „Vă rog să vă amintiți asta”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează