SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, GATA SĂ REVINĂ

„Întrebări fără răspuns” » The Guardian, articol despre Simona Halep înainte de Miami: „Credibilitatea sistemului antidoping se clatină!”

Simona Halep, antrenament la Miami Foto: Imago
Simona Halep, antrenament la Miami Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 18 martie 2024 21:47 / Actualizat luni, 18 martie 2024 22:17

Cu o zi înainte ca meciurile de pe tabloul principal de la Miami să înceapă, ziarul britanic The Guardian a dedicat un articol situației Simonei Halep, care va reveni într-o competiție oficială după aproape 19 luni.

Suspendată în septembrie 2023 pentru 4 ani de tribunalul Sport Resolutions, Simona Halep a făcut apel și a avut câștig de cauză la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), care i-a redus pedeapsa la 9 luni.

Din nou eligibilă pentru competițiile oficiale, Simona va reveni în acțiune la turneul WTA 1000 de la Miami, în cadrul căruia o va înfrunta în primul tur pe Paula Badosa, locul 80 în lume.

Cum văd rivalele revenirea Simonei Halep: „Asta înseamnă, dacă a acceptat wild-card la Miami”
WTA MIAMI
Cum văd rivalele revenirea Simonei Halep: „Asta înseamnă, dacă a acceptat wild-card la Miami”

Cu o zi înainte ca tabloul principal feminin să înceapă, ziarul britanic The Guardian a dedicat un articol situației Simonei Halep, cu accent pe modul diferit în care TAS judecă cazurile de dopaj față de instanțele de fond.

The Guardian, articol despre Simona Halep înainte de Miami: „Întrebări fără răspuns”

„În timp ce Simona se încălzește pentru turneul din Miami, nu știm de ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a judecat atât de diferit față de primul tribunal” este introducerea textului semnat de Tumaini Carayol.

„Cum Halep pășește pe teren pentru a-și relua cariera, rămân întrebări fără răspuns cu privire la modul în care primul tribunal, Sport Resolutions, și TAS au ajuns la concluzii atât de diferite și unanime.

La audierile la prima instanță, anul trecut, atât experții din partea Simonei Halep, cât și cei ai Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis au testat separat pudra de colagen pe care echipa sportivei a spus că ea a consumat-o, iar concluziile lor cu privire la contaminarea suplimentului s-au lovit cap în cap.

În cele din urmă, tribunalul independent a concluzionat că și dacă suplimentul ar fi fost contaminat, asta nu ar fi explicat concentrația estimată din proba ei.

Totuși, completul de judecători de la TAS a ajuns la concluzia că prezența roxadustatului în proba ei nu a fost intenționată și au respins acuzația cu privire la pașaportul biologic. Au oferit o doză a metodologiei lor diferite, acceptând rezultatul unei probe de sânge privată pe care Halep a dat-o pe 9 septembrie 2022, după ce a suferit o operație la nas.

Cazul lui Halep este doar una dintre situațiile de mare interes, izbitoare, în care primul tribunal și TAS au fost în dezacord, două tribunale de experți care se presupune că analizează în mare parte aceleași probe și argumente similare, dar de multe ori ajung la concluzii atât de diferite”, continuă materialul din ziarul înființat în 1821.

„Credibilitatea sistemului antidoping în tenisul profesionist a fost slăbită”

Autorul articolului prezintă și un exemplu în care un jucător de tenis a avut câștig de cauză în prima instanță, apoi TAS a dat dreptate entității acuzatoare:

„În 2022, Mikael Ymer, un jucător din TOP 100, s-a aflat față în față cu un tribunal independent după ce nu a fost găsit la adresă, ratând 3 teste doping într-o perioadă de 12 luni. Ymer a contestat ultima dintre consemnări, iar tribunalul inițial a concluzionat că nu a comis nicio eroare semnificativă și nu l-a pedepsit.

După ce Federația Internațională de Tenis a făcut apel, TAS l-a interzis pe Ymer vreme de 18 luni. La scurt timp după decizia din iulie 2023, el a anunțat că se retrage din tenis, la vârsta de 24 de ani”.

Cu primele tribunale și TAS incapabile să cadă de acord în anumite hotărâri, credibilitatea sistemului antidoping în tenisul profesionist a fost slăbită.

În încheierea articolului, autorul scrie că „este puțin probabil ca prezența Simonei în circuit să creeze drama care a urmat revenirii Mariei Sharapova în tenis în 2017, când suspendarea ei pentru dopaj a fost redusă după apelul la TAS.

Halep este plăcută în vestiar și s-a bucurat de multă simpatie și mult sprijin din partea multor jucători în cele 19 luni de când nu a mai concurat”.

VIDEO. Simona Halep, primul antrenament pe terenul central de la Miami

Mai multe știri despre Simona Halep:

Ziua revenirii pentru Simona Halep în tenis. Ce cotă are la primul meci după suspendare
Advertorial
Ziua revenirii pentru Simona Halep în tenis. Ce cotă are la primul meci după suspendare
De ce Badosa e adversara ideală pentru revenirea Simonei Halep » Detalii-cheie înaintea duelului de la Miami
Miami Open
De ce Badosa e adversara ideală pentru revenirea Simonei Halep » Detalii-cheie înaintea duelului de la Miami

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează