SPORTURI  »  TENIS  »  TAS

OFICIAL Victorie URIAȘĂ pentru Simona Halep! TAS i-a redus suspendarea la 9 luni

Simona Halep +35   FOTO
Simona Halep

Articol de - Publicat marti, 05 martie 2024 17:17 / Actualizat marti, 05 martie 2024 19:08

Simona Halep (32 de ani) a primit o veste URIAȘĂ: TAS i-a redus pedeapsa la 9 luni, după audierile care au avut loc în perioada 7-9 februarie. TAS a publicat OFICIAL decizia, care a fost în unanimitate, 3-0, și care este DEFINITIVĂ!

Simona Halep a câștigat procesul cu ITIA la TAS! Suspendată 4 ani în septembrie 2023, pedeapsa Simonei Halep a fost redusă la 9 luni.

SCANDALOS! Simona Halep a pierdut 8 luni degeaba » Poate cere daune uriașe după ce suspendarea i-a fost redusă
HALEP, VICTORIE LA TAS
SCANDALOS! Simona Halep a pierdut 8 luni degeaba » Poate cere daune uriașe după ce suspendarea i-a fost redusă

Simona Halep, victorie la TAS: Pedeapsă redusă de la 4 ani la 9 luni!

Simona Halep nu a mai jucat din octombrie 2022, când a fost suspendată provizoriu. Ea nu a mai jucat tenis de 17 luni. Astfel, pentru că suspendarea sportivei din Constanța a fost redusă la 9 luni, înseamnă că ea poate juca încă de acum. Suspendarea ei ar fi trebuit să expire în iulie 2023.

Ultimul său meci oficial a fost pe 29 august 2022, când a fost învinsă în turul 1 la US Open.

Primul turneu la care Simona Halep poate reveni este Miami Open (19-31 martie). Ea nu este în clasamentul WTA, ceea ce înseamnă că va fi nevoită să ceară un wild-card. 1000 de puncte sunt în joc la turneul din Florida.

Prima reacție a Simonei Halep, după decizia de la TAS

Simona Halep a avut o primă reacție după ce suspendarea ei a fost redusă la TAS.

„De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea. Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit.

Aș dori să le mulțumesc avocaților mei, care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început, și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil. Abia aștept să mă întorc în circuit” a fost mesajul Simonei Halep, potrivit Euronews.

Cum arată decizia TAS în cazul Simonei Halep

Iată comunicatul integral emis de TAS după decizia luată în cazul Simonei Halep.

CURTEA DE ARBITRAJ PENTRU SPORT (CAS) ADMITE RECURSUL DEPUS DE SIMONA HALEP ȘI REDUCE PERIOADA DE INELIGIBILITATE A ACESTEIA DE LA 4 ANI LA 9 LUNI

Lausanne, 5 martie 2024 - Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a emis partea operativă a deciziei sale în procedura de arbitraj de apel CAS 2023/A/10025 Simona Halep împotriva Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) și CAS 2023/A/10227 International Tennis Integrity Agency (ITIA) vs Simona Halep:

Procedurile de apel în fața TAS au vizat două acuzații distincte:

1. o acuzație care a apărut ca urmare a faptului că o substanță interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eșantion de urină recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open;

2. o acuzație potrivit căreia pașaportul biologic al sportivului (ABP) Simona Halep, în special o probă de sânge dată de către Halep pe 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.

În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a constatat că Simona Halep este vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani pentru ea.

În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în primă instanță, Simona Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executată. În apelul său, ITIA a solicitat ca TAS să sancționeze ADRV-urile Simonei Halep împreună ca o singură violare a regulamentului, bazată de încălcarea care a dus la cea mai severă sancțiune, și impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru și șase ani.

Procedura de arbitraj TAS a implicat procese intensive premergătoare audierii și o audiere de trei zile, care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția. Comisia TAS a audiat mai mulți experți, dintre care majoritatea au fost prezenți în persoană la audiere.

Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de suspendare de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

De asemenea, Comisia TAS a dispus anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul depus de ITIA, iar apelul făcut de Simona Halep este admis parțial (cererea sa ca suspendarea să înceapă pe 29 august 2022 este respinsă).

Acuzația Roxadustat

În conformitate cu articolele 2.1 și 2.2 din Programul antidoping în tenis ("TADP"), este responsabilitatea fiecărui jucător de a se asigura că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său, iar jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă găsite în probele lor.

În acest caz, s-a constatat că o substanță interzisă (Roxadustat) era prezentă într-un eșantion recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open. Halep nu a contestat răspunderea, în sensul că a acceptat acest lucru din cauza prezenței Roxadustatului în proba sa, a încălcat regulile antidoping în baza articolelor 2.1 și 2.2 din TADP. Cu toate acestea, ea a obiectat cu privire la caracterul intențional al infracțiunii și a susținut că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări.

După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că, după toate probabilitățile, Roxadustat a ajuns în corpul Simonei Halep prin consumul unui supliment contaminat, pe care l-a folosit cu puține zile înainte de 29 august 2022, și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în proba ei, provenea din acel produs contaminat. În consecință, TAS a stabilit că încălcarea regulilor antidoping de către Halep nu a fost intenționată.

Deși a constatat că Simona Halep a avut o parte de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, întrucât ea nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, TAS a ajuns la concluzia că ea nu a avut nicio responsabilitate sau neglijență semnificativă.

Acuzația privind pașaportul biologic al sportivului (ABP)

În ceea ce privește acuzația referitoare la ABP-ul Simonei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili că Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. În primul rând s-a bazat pe o probă de sânge dată de Halep pe 22 septembrie 2022, al cărei rezultat a demonstrat încălcarea regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2 din TADP.

Contrar raționamentului tribunalului de primă instanță, TAS a stabilit că era oportun, în aceste circumstanțe, să se considere rezultatele probei de sânge private date de Simona Halep pe 9 septembrie 2022 în contextul operației la care a fost supusă la scurt timp după aceea. Aceste rezultate, precum și declarațiile publice ale Simonei Halep potrivit cărora ea nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra veridictății scenariilor de dopaj pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF.

Având în vedere probele în ansamblu, TAS nu a fost suficient de convins că s-a comis o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.

TAS a emis următoarea decizie:

1. Apelul formulat de Simona Halep pe 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este admis și susținut parțial.

2. Apelul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) pe 14 decembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se respinge.

3. Decizia pronunțată pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.

4. Se constată că Simona Halep a încălcat regulile antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției, pe 29 august 2022.

5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.

6. S-a ținut cont de suspendarea provizorie executată de Simona Halep începând cu 7 octombrie 2022.

7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 - 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror trofee, titluri, puncte din clasament și premii în bani.

8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor în valoare de 1.000 de franci elvețieni, plătite de Simona Halep pentru apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) la apelul său, sume reținute de TAS.

9. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să plătească Simonei Halep o sumă de 20.000 de franci elvețieni, cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate pentru această procedură de arbitraj.

Motivarea sentinței va fi comunicată părților în timp util. Aceasta va fi publicată de TAS, cu excepția cazului în care părțile solicită confidențialitate.

Primele reacții din lumea tenisului după decizia în cazul Simonei Halep

Este incredibil! Dar vreau să întreb: există cineva care poate ataca această decizie? Mi se pare o discrepanță mare... De la patru ani la nouă luni?! Este o diferență de la cer la pământ. Ei au tot susținut, cu probe și multe alte exemple, că e o suspendare de patru ani, iar Tribunalul de la Lausanne o schimbă în nouă luni? Mi se pare incredibil, șocant! Sigur, este senzațional, mi se pare că s-a făcut dreptate! Dar să nu ne bucurăm prea repede. Oricum, este o știre foarte, foarte bună pentru noi, pentru tenis, pentru Simona
- Florin Segărceanu, în exclusivitate pentru GSP.ro

E incredibilă vestea. Numai când auzi asta te gândeşti că Simona va reveni pe teren. Te gândeşti că a demonstrat că este nevinovată, că lucrurile au fost diferite de ce s-a spus până acum şi că are şanse să revină pe teren, să joace şi să aducă trofee pentru România. Sigur va reveni în curând, am văzut că iarna asta s-a mai antrenat la Dubai, nu a rupt legătura cu tenisul total. E o veste pe care clar o aştepta şi, dacă va reveni, clar va arăta că este dispusă să joace şi să arate că a fost nevinovată în toată povestea asta
- Victor Hănescu pentru Antena Sport

Simona Halep s-a întors în România, după audierile la TAS (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Simona Halep s-a întors în România, după audierile la TAS (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Simona Halep s-a întors în România, după audierile la TAS (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Simona Halep s-a întors în România, după audierile la TAS (foto: Ionuț Iordache/GSP)
Simona Halep s-a întors în România, după audierile la TAS (foto: Ionuț Iordache/GSP)
+5 FOTO

2 turneede Grand Slam are jucătoarea noastră în palmares: un Roland Garros și un Wimbledon

Halep a cerut 10 milioane de dolari celor de la Quantum Nutrition

Simona Halep (32 de ani) a dat în judecată Quantum Nutrition, firma canadiană care a produs pudra de colagen contaminată cu roxadustat consumată de sportivă.

Simona Halep cere 10 milioane de dolari drept daune, însă Quantum Nutrition a decis să nu transmită vreun mesaj public după ce firma a fost dată în judecată.

CNN a contactat Quantum Nutrition pentru comentarii, însă nu a primit vreun răspuns din partea canadienilor. În septembrie, Kostas Koveos, directorul financiar al firmei canadiene, a transmis pentru GSP că „nu am înșelat niciodată pe nimeni”, atunci când Gazeta a mers în Canada pentru a investiga cazul Simonei Halep.

Citește și:

Holger Rune, provocat după ce a revenit la Mouratoglou: „Șocant. Întreab-o pe Simona Halep” » Cum a răspuns sportivul

De la Simona Halep nimeni nu mai reușise asta » Performanța atinsă de Jasmine Paolini, campioana de la Dubai

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (115)
matheus9999
matheus9999  •  05 Martie 2024, 23:15
Postat de fcsbenimeni pe 05 Martie 2024, 22:18

OK. Scrii de o oră și mai bine. Ce vrei de fapt? Îți pare rău de ceva? Nu înțeleg ce te împinge să fii atât de insistent. S-a schimbat o decizie cu alta iar tu nu ești mulțumit. Foarte bine, noapte bună.

Boss, tu ce vrei de fapt? Nu-mi amintesc sa fi discutat ceva cu tine... 90% sunt replici date unora care detin adevarul absolut.

matheus9999
matheus9999  •  05 Martie 2024, 23:06
Postat de iri_ pe 05 Martie 2024, 22:13

Deci ce vrei sa spui, ca Academia grecului e mai tare ca TAS si ITIA? Si-au luat asumarea si gata, fac ei legile, le-or fi si sugerat judecatorilor "9 luni, atata merita suspendata". Eu inteleg ca multi aveti boala pe machidoanca, si ca acesta sentinta de la TAS v-a picat prost, dar opriti-va ba, stati ascunsi 2-3 zile, nu mai comentati aiurea ca deveniti penibili... Ce nu inteleg e de unde ar putea sa vina boala asta, chiar asa de limitati suntem ca natie, sa nu putem sa ne bucuram pentru ai nostri. Pt Nadia, Nastase, Hagi (si pe asta il injura cativa) putem sa ne bucuram, pt Halep nu? Avem 3-4 sportivi care au scos ceva rezultate, si le dam in cap? Pt ce? Chiar nu inteleg de unde vina ura asta...

Esti paranoic, prietene... Am umblat dupa SH in toata lumea, inclusiv la finala de la RG. Am cheltuit banii cu bucurie, pentru ca am crezut si eu in imaginea ei de neprihanita. Repet, citeste cu atentie opiniile expertilor. Sunt mai mult decat convingatoare. Doar ca decizia TAS ului s-a bazat pe preluarea responsabilitatilor de catre cei trei din academie si pe acceptarea unei probe de sange din 9 septembrie, recoltata in mediu privat, deci neverificata. Nu zic de proba din 22 septembrie ca nu e contaminata. Au judecat pe baza probelor administrate, care nu intotdeauna au legatura cu adevarul.

fcsbenimeni
fcsbenimeni  •  05 Martie 2024, 22:18
Postat de matheus9999 pe 05 Martie 2024, 21:47

Deci n-ai citit. ???? Dupa logica ta, toti penalii cate primesc achitare sau pedeapsa cu suspendare sunt niste ingerasi. Reducerea pedepsei lui SH s-a bazat pe preluarea responsabitatii de catre cei de la Muratoglu si discreditarea probei din 22 septembrie, care era contaminata.

OK. Scrii de o oră și mai bine. Ce vrei de fapt? Îți pare rău de ceva? Nu înțeleg ce te împinge să fii atât de insistent. S-a schimbat o decizie cu alta iar tu nu ești mulțumit. Foarte bine, noapte bună.

Vezi toate comentariile (115)
Comentează