SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP, 4 ANI DE SUSPENDARE

Tribunalul care a judecat-o pe Simona Halep spune că „suspiciunile sportivei” că i s-ar fi cunoscut identitatea nu sunt întemeiate

Simona Halep
Simona Halep

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 11:40 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 14:06

În cel mai dur caz de dopaj urmărit de întreaga lume a sportului de ani buni, continuă să se încrucișeze nume de experți și cifre. Ce susține Simona Halep și care este poziția tribunalului Sports Resolutions.  

Tribunalul care a suspendat-o pe 4 ani pe Simona Halep se numește Tribunalul Sports Resolutions. El se ocupă atât de cazuri de dopaj, cât și de cazuri de corupție. De pildă, îi pedepsește pe sportivii din tenis care aranjează meciuri pentru pariuri.

L'Équipe a publicat interviul care contestă suspendarea Simonei Halep! Profesorul care a analizat probele româncei: „Este scandalos din partea WADA! Condamnăm o nevinovată!”
simona halep, 4 ani de suspendare
L'Équipe a publicat interviul care contestă suspendarea Simonei Halep! Profesorul care a analizat probele româncei: „Este scandalos din partea WADA! Condamnăm o nevinovată!”

Tribunalul înființat de 7 organisme din tenisul mondial

A fost fondat în 2021 ca un tribunal independent prin decizia a 7 instituții din lumea tenisului: Federația Internațională de Tenis, ATP, WTA și cele patru turnee de Mare Șlem: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open. 

Imediat după decizia de miercuri, 12 septembrie 2023, Simona Halep a spus că „Totul s-a întâmplat după ce grupul de experți mi-a aflat identitatea!”. Conform regulamentului, analiza pașaportului biologic se face sub anonimat, pe un cod, fără să se cunoască numele sportivului cercetat.  

Ce susține Simona Halep

Sportiva a explicat că, înainte ca experții să știe al cui pașaport biologic îl analizează, specialiștii nu considerau că abaterile de la normalul biologic erau determinate de dopaj. Găsirea explicației de dopaj pentru abaterile din pașaportul biologic s-a întâmplat, spune Halep, ”după ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, iar doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA”.

Unul dintre experții apărării are același punct de vedere

Afirmațiile lui Halep au fost susținute într-un interviu acordat în L’Equipe de către unul dintre experții chemați în tribunal de apărare, profesorul francez Jean-Claude Alvarez de la spitalul parizian Garches.  

Din comunicatul oficial al ITIA se înțelege că această apărare, a lipsei de integritate a procesului de analiză a pașaportului biologic, a fost îmbrățișată de Simona Halep și în fața tribunalului. De aceea ITIA susține că ”la momentul în care au fost ridicate suspiciuni asupra ABP (n.r. Pașaportul biologic) al jucătorului la ITIA, APMU și panelul de experți al laboratorului acreditat WADA din Montreal nu știau că informațiile despre pașaport îi aparțin Simonei Halep”.

Cine sunt cei trei specialiști: din SUA, Italia și Danemarca

Cei trei experți independenți care au analizat pașaportul biologic sunt din SUA, Italia și Danemarca: 

  • dr. Laura Garvican-Lewis, director științific la Agenția Anti-Doping din Statele Unite
  • profesorul Giuseppe D'Onofrio, profesor în hematologie clinică și de laborator și în patologie clinică, Roma, Italia
  • Jakob Mørkeberg, senior manager, responsabil științific la Agenția Anti-Doping a Danemarcei

Ei sunt cei trei care, analizînd 51 de probe oferite de Simona Halep înainte și după depistarea de la US Open din august 2022, au avut o „opinia fermă unanimă” că explicația neregulilor din profilul lui Halep este „probabil dopajul”, conform exprimării folosite de tribunalul sportiv care a decis suspendarea. 

Tribunalul mai spune că, fiind convins de interesul public legitim asupra cazului Halep, va fi cât de transparent îi permite regulile și că va comunica public o decizie pe larg, ”în timp util”. 

Citește și alte articole despre Simona Halep:

Comunicatul ITIA integral despre suspendarea Simonei Halep: „Avem 8000 de pagini de dovezi științifice”
HALEP, SUSPENDATĂ
Comunicatul ITIA integral despre suspendarea Simonei Halep: „Avem 8000 de pagini de dovezi științifice”
Eugenie Bouchard, mesaj criptic în „cazul Simona Halep”: „Mi s-a spus să nu postez”
HALEP, SUSPENDATĂ
Eugenie Bouchard, mesaj criptic în „cazul Simona Halep”: „Mi s-a spus să nu postez”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
ciobanudorin_2006
ciobanudorin_2006  •  13 Septembrie 2023, 22:00

Ce putem spune .Eu cred în nevinovăția Simonei dar....trebuie sa demonstreze.Cum ? habar nu am .Dar trebuie altfel cade în ridicol .Sa fie atât de credulă ?Nu prea cred. E totuși *** și îs unși cu toate alifiile .A nu fi ințeles greșit.Asa ca ....Capul sus Simona.Astept sa demonstrezi.E primordial.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Misu1950
Misu1950  •  13 Septembrie 2023, 15:47

Prosti, prosti, dar nu poti avea pretentia sa recunoasca ca s-au sucit! Dar poate odata si odata vor da pe goarna...

sughibughi
sughibughi  •  13 Septembrie 2023, 12:45

e vinovata clar

Vezi toate comentariile (8)
Comentează