SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2020

US Open 2020: cele mai importante momente din ziua #1 de la New York: prima surpriză notabilă + ce record a fost doborât

US Open e primul turneu major din timpul pandemiei. Sursă foto: Twitter
US Open e primul turneu major din timpul pandemiei. Sursă foto: Twitter

Articol de - Publicat marti, 01 septembrie 2020 02:20 / Actualizat marti, 01 septembrie 2020 09:50

US Open 2020, primul turneu de Mare Șlem din timpul pandemiei de coronavirus, a debutat luni, la New York. Fără spectatori și fără numeroși jucători de top la start, competiția a avut parte de momente importante încă din prima zi.

Considerat cel mai gălăgios turneu major, ediția din acest an de la Flushing Meadows e total aparte. Dacă Roland Garros - care ar trebui să înceapă pe 21 septembrie - se va desfășura cu un număr restrâns de spectatori, lucrurile stau diferit la New York. Din cauza pandemiei și numărului mare de infectări, organizatorii nu și-au asumat niciun risc și n-au permis accesul publicului în arene

La fel ca la meciurile de fotbal, zumzetul tribunelor a fost înlocuit cu unul artificial, de la stația de amplificare, care îi însoțește pe jucători după majoritatea punctelor.

US Open 2020, fără Nadal, Halep și alți jucători importanți

În lipsa jucătorilor importanți care n-au făcut deplasarea la New York din cauza pandemiei, cum ar fi Nadal, Simona Halep, Barty, Wawrinka, Monfils, Svitolina, Nishikori, Kyrgios sau Bianca Andreescu, US Open a aliniat la start și unele nume care nu s-ar fi regăsit în mod normal pe tabloul unei întreceri de Mare Șlem. Chiar și în aceste condiții, prima zi de concurs a fost una atractivă, cu meciuri lungi, surprize și destule momente specifice unei întreceri de top.

Principalele momente din prima zi de la US Open:

Zverev, Tsitsipas și Shapovalov avansează la New York

Cel mai așteptat meci al zilei de pe tabloul masculin a fost cel dintre Alexander Zverev (23 de ani, 7 ATP), una dintre eternele speranțe din NextGen, și Kevin Anderson (34 de ani, 117 ATP), finalistul de la New York din 2017. Neamțul s-a impus în patru seturi echilibrate, scor 7-6 (2), 5-7, 6-3, 7-5, după peste 3 ore de joc. La final, organizatorii i-au pregătit o surpriză mezinului familiei Zverev: Mischa, fratele acestuia, a fost prezent virtual pe arena „Artur Ashe” și l-a felicitat pe Alex pentru victorie.

De un meci mult mai scurt a avut parte Stefanos Tsitsipas (22 de ani, 6 ATP). Favorit 6 la US Open, grecul a cedat doar 3 game-uri în fața ibericului Albert Ramos (32 de ani, 41 ATP), pe care l-a învins în trei seturi fără istoric (6-2, 6-1, 6-1). 

Un alt reprezentant al noului val, Denis Shapovalov (21 de ani, 17 ATP), a avansat în turul secund după o victorie în patru seturi reușită în fața lui Sebastian Korda (20 de ani, 205 ATP), nimeni altul decât fiul lui Petr Korda, campion la Australian Open în 1998. Canadianul a avut de muncă pentru victorie: a fost 6-4, 4-6, 6-3, 6-2, după două ore și 46 de minute de joc.

Djokovic, imbatabil în 2020

În reuniunea de seară, Novak Djokovic (33 de ani, 1 ATP) marele favorit al ediției din acest an, l-a învins în mininum de seturi pe bosniacul Damir Dzumhur (28 de ani, 109 ATP), scor 6-1, 6-4, 6-1, la capătul unui meci mai echilibrat decât o arată scorul. Djokovic a ajuns la cea de-a 24-a victorie din tot atâtea meciuri în 2020, an în care e în continuare neînvins

Record de mingi de break la US Open

Unul dintre cele mai lungi meciuri ale zilei a fost cel dintre Diego Schwartzman (29 de ani, 13 ATP), favorit 9, și Cameron Norrie (25 de ani, 76 ATP). Britanicul l-a eliminat pe micuțul argentinian după un meci de aproape 4 ore, scor 3-6, 4-6, 6-2, 6-1, 7-5. Meciul a setat și un record în întreaga istorie a US Open. Cei doi jucători au avut împreună 58 de mingi de break!

Pliskova, Kerber și Kvitova, victorii fără emoții în prima zi de la Flushing Meadows

Pe tabloul feminin, Karolina Pliskova (28 de ani, 3 WTA), devenită principala favorită a întrecerii după retragerile lui Barty și Halep, a avansat fără emoții în turul secund. Cehoaicei i-ai trebuit doar 64 de minute pentru a o elimina pe ucraineanca Anhelina Kalinina (23 de ani, 145 WTA.

Tot de două seturi a avut nevoie și Angelique Kerber (32 de ani, 23 WTA) pentru a o învinge pe australianca Ajla Tomljanovic (27 de ani, 59 WTA). Nemțoaica, fost număr unu mondial, s-a impus cu 6-4, 6-4 și a început cu dreptul cursa spre cel de-al doilea trofeu la US Open, după cel din 2016.

Petra Kvitova (30 de ani, 12 WTA), un alt nume important de pe tabloul feminin, a eliminat-o pe Irina Begu (30 de ani, 73 WTA), prima jucătoare din România intrată în competiție. Begu n-a găsit răspunsuri în fața cehoaicei, care s-a impus în 65 de minute, scor 6-3, 6-2.

„Coco” Gauff, eliminată încă din primul tur la US Open

Marea surpriză de pe tabloul feminin a fost reprezentată de eliminarea lui Cori „Coco” Gauff (16 ani, 51 WTA), marea speranță a tenisului american. Puștoaica din Statele Unite a pierdut un meci spectaculos, de trei seturi, în fața mult mai experimentatei Anastasija Sevastova (30 de ani, 45 WTA. Letona a jucat excelent în momentele importante și s-a impus cu 6-3, 5-7, 6-4.

Citește și alte știri despre US Open 2020:

Irina Begu - Petra Kvitova 3-6, 2-6 » Irina, eliminată în primul tur la US Open

Adaptare diferită » Thiem e mulțumit la New York, Chardy se plânge de orele petrecute în camera de hotel

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  01 Septembrie 2020, 10:27

Victoria Sevastovei in fata lui Gauff nu e o surpriza. Letona are multe victime importante in cariera, iar US Open e turneul ei favorit (o semifinala si doua sferturi aici). Vorbind doar de New York, Sevastova are aici victorii la Muguruza, Svitolina, Stephens, Sarapova, etc. Gauff e inca, totusi, o speranta. In plus in turul doi vine o alta speranta a circuitului, ucraineanca Kostyuk. Prima zi a turneului feminin a fost surprinzator de lipsita de surprize, chiar, ca sa zic asa. Singura de pe lista favoritelor eliminata a fost Peterson, de catre Flipkens. Dar si suedeza e o favorita de conjuctura si belgianca e o jucatoare capabila de orice asa ca nici macar rezultatul acela nu e tocmai o surpriza.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează