SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

De ce Novak Djokovic a fost descalificat, chiar dacă nu a vrut să lovească arbitrul » Ce spune regulamentul + amenda drastică

Novak Djokovic, descalificat de la US Open // foto: Reuters
Novak Djokovic, descalificat de la US Open // foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat luni, 07 septembrie 2020 00:34 / Actualizat luni, 07 septembrie 2020 09:52

Novak Djokovic (33 de ani, 1 ATP) a fost descalificat de la US Open după ce a comis un gest nesportiv, lovind o arbitră de linie cu mingea în gât, iar regulamentul acoperă decizia luată de oficiali.

De la „o descalificare lamentabilă” la „cel mai rău sportiv al generației”. Curg reacțiile după descalificarea lui Djokovic de la US Open

  • CONTEXT: În meciul din optimi disputat contra lui Pablo Carreno Busta, la scorul de 6-5 în favoarea ibericului, Novak Djokovic a aruncat nervos o minge spre linia de fund, frustrat că Busta a reușit să-i facă break. Mingea a lovit în gât unul dintre arbitrii de linie, iar oficialii au luat decizia de a-l descalifica. Arbitra lovită de minge a căzut la pământ și nu a mai putut respira timp de câteva secunde.

O serie dintre oamenii apropiați fenomenului i-au sărit în apărare sârbului, considerând că decizia de descalificare a acestuia a fost prea dură, deoarece Djokovic nu a dorit să o rănească pe arbitra de linie. Totuși, regulamentul e clar - sârbul a fost penalizat corespunzător. 

Explicația descalificării lui Djokovic

Nick McCarvel, reporter și comentator al turneului de la New York, a publicat o serie de pasaje din regulamentul pentru turneele de Grand Slam. Oficialii au decis să nu aplice programul de penalizare cu puncte în meci, prevăzut în regulament pentru ofense minore. Oficialii au considerat gestul lui Djokovic ca fiind o ofensă majoră, iar decizia de descalificare este directă, definitivă, iar Djokovic nu are nici măcar dreptul la apel!

Jucătorii trebuie să se comporte corespunzător tot timpul și să fie atenți la autoritatea oficialilor și drepturile oponenților, spectatorilor și ale altora. Dacă încălcări ale regulamentului intervin în timpul unui meci (inclusiv la încălzire), jucătorul va fi penalizat cu puncte în meci în conformitate cu grila de penalizare. 

În circumstanțe flagrante și deosebit de dăunătoare imaginii turneului, o singură încălcare poate fi considerată infracțiune majoră de „comportament agravat” și va fi supusă sancțiunilor suplimentare

Arbitrul, în consultare cu șeful supervizorilor turneului de Grand Slam, poate lua decizia de descalificare fie pentru o singură încălcare a codului, ori în conformitate cu programul de penalizare a punctelor în meci. Decizia nu poate fi contestată - regulamentul Grand Slam

Așadar, gestul lui Novak a fost considerat a fi „flagrant” și „dăunător”! Ulterior, McCarvel a revenit cu o completare, dezvăluind ceea ce i-a fost transmis de către un fost arbitru din tenis: „Djokovic a lovit mingea care a rănit o persoană de pe teren. Acest gen de acțiune intră în categoria „Descalificare”, indiferent de cât de tare a lovit. Intenția nu contează, ci doar rezultatul. Adică faptul că cineva a fost rănit pe teren”.

Din moment ce a plecat de la stadion fără să susțină o conferință de presă, Djokovic va fi nevoit să achite o amendă în valoare de 20.000 dolari! În plus, a pierdut toate punctele acumulate la turneu și cei 250.000 de dolari pe care îi făcuse din calificarea până în această fază, au anunțat oficialii US Open!

Sorana Cîrstea, la 24 de ore după eliminarea dramatică de la New York: „Cel puțin, așa se simte”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (26)
742372279199358
Arta Relaxarii  •  07 Septembrie 2020, 21:42
Postat de cneius pe 07 Septembrie 2020, 09:12

"amendă drastica în valoare de 20.000 dolari" ??? Te apuca risul, precis Nole este socat ca trebuie sa plateasca atit de mult din milioanele sale. Asta este clar o aiureala: "Intenția nu contează, ci doar rezultatul. Adică faptul că cineva a fost rănit pe teren”... deci daca un arbitru de linie care doarme pe el este lovit de vreun jucator cu mingea si cade atunci jucatorul este eliminat ???

Amenda de 20000 dolari este pentru neprezentarea la conferinta de presa. Insa cea de 250.000 $ mi se pare exagerata. Oricum, regulamentul este oarecum interpretabil. Eu cred ca s-a intamplat in mai multe cazuri ca jucatorii sa loveasca din greseala copii de mingi, iar unele mingi au aterizat si in public si nu a luat nimeni foc. Da, arbitra a fost lovita mai puternic, dar nu a ajuns la spital. S-a resimtit pe moment si atat.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  07 Septembrie 2020, 12:42

Parca la Australian Open de anul acesta Nadal a lovit un copil de mingi intr-un meci. Si a lovit sanatos, nu in gluma. Copilul nu a patit nimic iar dupa meci era impreuna cu parinti si cu Nadal pe o terasa.

valiomanid
valiomanid  •  07 Septembrie 2020, 12:32
Postat de Edi Girnita pe 07 Septembrie 2020, 09:20

Daca era un american în locul lui Nole, mai procedau la fel? Nu cred, o suceau,o învârteau să iasă bazma curată! Asta se întâmplă când ești est-european și mai ești și al naibii de bun pe deasupra!!!

Stii cumva ce a patit AMERICANCA Williams Serena intr-o finala la US Open ? Sau te-ai trezit vorbind ?

Vezi toate comentariile (26)
Comentează