SPORTURI  »  TENIS  »  POVESTE

Victor Hănescu despre antrenorul cu care lucrează Simona Halep: „Cu Mouratoglou nu poți să zici: «Da’ de ce?»”

Victor Hănescu la antrenament cu una dintre jucătoarele de la academia lui Foto Raed Krishan
Victor Hănescu la antrenament cu una dintre jucătoarele de la academia lui Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 11 aprilie 2022 19:52 / Actualizat luni, 11 aprilie 2022 19:58

Victor Hănescu, 40 de ani s-a pregătit la academia lui Patrick Mouratoglou. Fostul număr 26 ATP își descrie experiența și spune că francezul o poate duce pe româncă spre alte performanțe importante

S-a retras din tenis în 2016, dar a rămas strâns legat de sportul său, iar acum are propria academie. Hănescu spune că s-a inspirat din tot ce a văzut de-a lungul carierei, inclusiv din experiența sa cu Patrick Mouratoglou. În 2012, într-un moment mai dificil al traseului său sportiv, Victor a ajuns să se pregătească la academia francezului, care pe atunci era situată lângă Paris.

„Aveam 31 de ani, eram în perioada în care încheiasem colaborarea cu Firicel Tomai. În România nu prea aveam nici cu cine să joc, nimic organizat, nu-mi prea plăcea ideea, unde mă duceam trebuia să plătesc tot felul de chestii. La începutul anului eram în Australia și aveam acolo un amic antrenor, australian, care mă mai ajuta. El mi-a spus atunci: De ce nu-l întrebi pe Mouratoglou?, are academie. Iar eu mă gândeam că-l întreb și-mi cere ăsta o grămadă de bani", povestește Hane cu o urmă de umor.

„Condițiile erau bune, nu ceva excepțional, până la urmă contau oamenii cu care lucrai și asta mi-a plăcut. Mouratoglou era prezent, se implica" 
- Victor Hănescu

Profesioniști deschiși să ajute

„L-am găsit în zona de restaurant al jucătorilor, l-am abordat, Uite, sunt cutare, am nevoie de ajutor, vreau să mai încerc. Omul a fost foarte amabil, m-a invitat la el la academie, am plătit foarte puțin, aproape nimic, doar cazarea cred. Am avut preparator fizic, nutriționist de la ei, tot ce era nevoie. A fost o experiență bună, să văd ce înseamnă organizare, să lucrez cu specialiști de top", continuă sfertfinalistul de la Roland Garros 2005.

Venind dintr-un sistem diferit, experiența l-a frapat, iar cel mai mult l-au impresionat oamenii. „Sunt profesioniști care știu meserie, sunt deschiși să te asculte, să te învețe, lucruri cu care nu eram prea obișnuit. În România nu e așa", explică Victor. Antrenorul a organizat un cantonament în Mauritius la finalul lui 2012, unde au fost invitați toți jucătorii. O experiență diferită, plină de activități inedite, care i-a rămas bine întipărită în minte lui Hănescu.

Victor Hănescu: „Au cam făcut ce zicea Halep"

El îl descrie cu atenție pe Mouratoglou ca antrenor. „Cred că are baze bune legate de tenis. A avut capacitatea să se dezvolte în timp. Nu doar în zona de business, ci și pe el, ca profesionist, s-a dus foarte bine în zona de coaching. Așa și spune, că e un coach, e diferență între cel care îți lansează mingi, te învață dreapta, rever și serviciu, și cineva care intră mai profund în chestiuni de atitudine, mental training, vede detalii care te pot ajuta să ajungi de la locul 30 la locul 10", spune Hane. "Față de alții, Cahill, spre exemplu, care insistă pe zona de dezvoltare personală, Mouratoglou, din ce spune și face, e clar că știe foarte bine și partea tehnică, tactică, analizează foarte bine adversari, statistici".

„E un mix interesant, are și experiența cu mari jucători, e util să lucrezi cu niște campioni, vezi lucruri pe care apoi le dai mai departe"
- Victor Hănescu

Cum vede Victor colaborarea Simonei cu antrenorul francez? „După părerea mea, mulți antrenori care au fost lângă ea au cam făcut ce zicea Halep. Iar cu Mouratoglou nu e așa: dacă el îți spune că nu ești pregătit fizic și că trebuie să lucrezi trei luni cu preparatorul ăsta, că e bun, trebuie să faci, nu poți să spui stai, că eu nu pot, dar de ce, cum. Când îți iei un coach, o faci ca să te ghideze, să-ți arate ce-ți lipsește. Simona are șanse mari să revină, lucrurile nu sunt complicate, dar uneori e nevoie de un om care să te ordoneze și tu să ai încredere să accepți", conchide Hănescu. 

Victor Hănescu despre antrenorul cu care lucrează Simona Halep: „Cu Mouratoglou nu poți să zici: «Da’ de ce?»”
Simona Halep și Patrick Mouratoglu după unul dintre antrenamente

1 titluare Victor Hănescu în palmares, Gstaad 2008, şi alte patru finale jucate, Bucureşti 2007, Stuttgart 2009, Casablanca 2010, Nisa 2011

Investiție în ea

Hănescu a caracterizat schimbarea făcută de Simona în acest moment al carierei, prima dată când se pregătește la o academie. „Ea este realistă, știe că aceștia sunt ultimii ani ai carierei, care pot fi și cei mai importanți", subliniază fostul jucător. "Și-a dat seama că fără un antrenor, o organizare, o pregătire fizică, lucruri de finețe, da, poate să meargă, să fii Top 30, dar nu cred că asta își dorește, ci să joace la cel mai nivel. A ales linia aceasta și ca o investiție în ea, învață lucruri noi", crede Hane. 

În cantonament cu Serena

Victor a întâlnit-o pe campioana americană în acea tabără de pregătire din Mauritius. Williams începuse colaborarea cu Mouratoglou în mai 2012, imediat după ce fusese eliminată în turul 1 la Roland Garros de Virginie Razzano, iar relația lor profesională a durat până anul acesta. „Nu pot să zic că stăteam cu ea", își amintește Hane cu sinceritate. „E mai introvertită, până a văzut cine e acolo, o fi zis și ea cine-s ăștia? Când a văzut că oamenii sunt OK, civilizați a început să fie mai relaxată, mai deschisă, să glumească", povestește el. 

Citește și alte știri din tenis:

Surpriză! Andreea Prisăcariu, convocată de Horia Tecău pentru meciul cu Polonia: „Sunt prietenă cu Swiatek din copilărie”

Horia Tecău, optimist înaintea meciului cu Polonia din FED Cup: „Putem face surpriza” + ce spune despre noul antrenor al Simonei Halep

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
267890
267890  •  12 Aprilie 2022, 10:05

Muratoglu va constata in curand ca s-a incurcat cu cine nu trebuie. Halep zice ce vrea ea, cui vrea ea si cand vrea ea.

steaua.libera
steaua.libera  •  11 Aprilie 2022, 20:55

Tare interviul. Respect Hăne pentru obiectivitate!

reteleanu
reteleanu  •  11 Aprilie 2022, 20:52

pai si cahill nu era toba de tactica? intr-adevar, in primul rand el a dezlegat timiditatile groaznice ale simonei (mostenite din familia aia inchisa si posesiva), si i-a motorizat ambitia fenomenala (mostenita din aceeasi familie, ca sa fie limpede). si francezul este un tip intelept (in sensul de inteligenta de viata), nu zic nu, dar se pare ca este extrem de aplecat pe analiza cantitativa. adica pe cifre. cine stie, poate ca asta era ceea ce trebuia simonei la ora asta, bafta multa!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează