SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

ISTORIC! Carlos Alcaraz, campion la Wimbledon, după o finală de 5 seturi uluitoare cu Novak Djokovic

Carlos Alcaraz (20 de ani) l-a învins pe sârbul Novak Djokovic (36 de ani, 2 ATP) în finala Wimbledon 2023 +19   FOTO
Carlos Alcaraz (20 de ani) l-a învins pe sârbul Novak Djokovic (36 de ani, 2 ATP) în finala Wimbledon 2023

Articol de , - Publicat duminica, 16 iulie 2023 20:52 / Actualizat duminica, 16 iulie 2023 21:44

Liderul mondial Carlos Alcaraz (20 de ani) l-a învins pe sârbul Novak Djokovic (36 de ani, 2 ATP) în finala Wimbledon 2023, scor 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4. A fost un meci electrizant pe care spaniolul și l-a adjudecat cu eforturi eroice. 

  • Carlos Alcaraz a devenit al 3-lea jucător din Era Open care cucerește titlul la Wimbledon înainte să împlinească 21 de ani, după Boris Becker și Bjorg;
  • Lleyton Hewitt, în 2002, era ultimul jucător în afara lui Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray care se impusese la Wimbledon!
  • Alcaraz a pus punct seriei de 32 de victorii pe care Djokovic o avea la Wimbledon. Pe Arena Centrală, sârbul legase 45 de partide câștigătoare;
  • Djokovic a devenit jucătorul cu cele mai multe finale de Grand Slam pierdute, 12.

„El e înfometat, eu la fel, așa că hai să avem un ospăț", a prefațat plastic Novak Djokovic duelul său cu mai tânărul Carlos Alcaraz. 

La început nu a părut chiar un festin, dar apoi s-a transformat într-unul memorabil. Primul set i-a aparținut lui Novak Djokovic, sârbul reușind să intre mai bine în partidă fără emoții sau rețineri. Avea în spate opt finale la All England Club dintre care doar una pierdută tocmai în 2013, când a fost învins de Andy Murray, spectator la ultimul act de duminică. 

Cronica finalei de la Wimbledon 2023: Carlos Alcaraz câștigă un meci istoric cu Novak Djokovic

Sârbul în vârstă de 36 de ani a câștigat primele cinci game-uri ale întâlnirii, reușind să se impună după 34 de minute cu 6-1. Spectatorii oftau în tribună, gândindu-se că finala se va încheia în minimum de seturi și într-un timp extrem de scurt. Tânărul spaniol avea alte planuri, el și-a promis după ce a cedat în semifinale la Roland Garros în fața lui Nole să nu mai lase presiunea să-i umbrească evoluția de pe teren și a început partea a doua mai curajos. A reușit un break și condus cu 2-0 până când Novak a ieșit puțin din beția adjudecării primul set. 

Au urmat optzeci de minute de tenis total, cu veniri la fileu, cu tumbe spectaculoase, cu gesturi sugestive spre tribune și cu nervi de ambele părți ale fileului. Jucând la același nivel, Novak și Carlos au dus partea a doua în tie-break. 

La 5-4, Djokovic a primit un avertisment pentru depășirea timpului la serviciu. A părut că a trecut bine peste acel moment și la 6-5 a avut o minge de 2-0 la seturi, însă un rever trimis în fileu a întors povestea în favoarea spaniolului, care a egalat la 6 și apoi și-a procurat o oportunitate de a închide partea a doua și de a egala la seturi.

 Un retur în lung de linie perfect a crescut suspansul și decibelii pe Terenul Central pentru că nimeni nu-și dorea o finală scurtă și plictisitoare, poate doar apropiații lui Novak Djokovic. Dând din cap nemulțumit, sârbul s-a îndreptat spre bancă în timp ce Carlos Alcaraz nu se mai sătura să audă zgomotul tribunei, idee sugerată și de gestul său, mâna dreaptă la ureche.

Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic la Wimbledon, foto: Guliver/gettyimages
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
+15 FOTO

Game-ul de 26 de minute câștigat de Carlos Alcaraz 

Cu entuziasmul dincolo de acoperișul Terenului Central, tras doar în dreptul Lojei Regale, deși era vânt, Alcaraz a intrat mult mai bine în felia a treia a finalei. Din nou 2-0, dar de data aceasta, sârbul nu a mai revenit rapid. Mai mult, în game-ul al cincilea, el a fructificat a șaptea minge de break. Au fost 13 egalități, încă un avertisment de depășire a timpului la serviciu pentru Djokovic și 26 de minute de încrâncenare. 

Tensiunea a scăzut apoi dramatic pentru că spaniolul a reușit să câștige următoarele două game-uri consecutive fără să transpire prea mult. 

Statistica arată că Novak Djokovic a greșit extrem de mult, adunând 18 greșeli neforțate, în timp ce adversarul său doar șase. Un „vamos" energic îndreptat spre cer a pus funda mare și roșie peste setul aproape perfect al spaniolului, care a durat 60 de minute. După atâta tensiune, ambii jucători au mers la vestiare. Alcaraz a revenit repede pe iarba tocită, în timp ce Djokovic a împins pauza până spre maximumul de șapte minute.

„Dacă Novak Djokovic reușește să întoarcă acest meci pot spune cu siguranță că nu e om"

Spaniolul a început la serviciu capitolul al patrulea al epopeii de la Londra. Primele două puncte i-au aparținut lui Djokovic, unele care au adus speranță în loja sa, acolo unde antrenorul Goran Ivanisevic era îngrijorat, părinții înnegurați, iar soția neliniștită. 

„Dacă reușește să întoarcă acest meci pot spune cu siguranță că nu e om", a scris Nick Kyrgios, finalistul de anul trecut, pe Twitter. 

Novak a făcut câteva mișcări de stretching, dând unele semnale că ar putea avea unele probleme fizice. Cu toate aceste a stat aproape de Carlos Alcaraz, deși nivelul jocului său a scăzut dramatic. Dar o finală de Mare Șlem nu se termină pentru Novak Djokovic decât atunci când e la vestiare. 

Sârbul săpat adânc după energie și a găsit-o în game-ul al cincilea, când a făcut break, prilej cu care a trimis și o bezea spre tribună, iar Carlos a lovit violent cu palma termobag-ul. 3-2 pentru sârb și se contura posibilitatea unui decisiv. Stefan, băiatul lui Nole, aplauda și zâmbea. Pe teren tatăl său se lovea cu racheta peste piciorul stâng, unde se întrezărea un bandaj pe partea din spate a coapsei. 

Chiar și așa, Novak a împins finala în ultimul set posibil. 6-3 în alte 55 de minute. Novak Djokovic a pierdut un singur meci de cinci seturi la Wimbledon, tocmai în 2006 în fața lui Mario Ancic, o informație pe care a furnizat-o jurnalistul american John Wertheim. 

Patrick Mouratoglou a furnizat și el un lucru interesant, faptul că începând cu setul al patrulea, Novak a lovit mingea mai devreme decât în precedentele două.

Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic la Wimbledon, foto: Guliver/gettyimages
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023
+15 FOTO

Nervii lui Novak Djokovic și inspirația lui Carlos Alcaraz 

Bătălia avea să fie spectaculoasă, mai ales că trofeul era la un set distanță. În primele două game-uri, atât Carlos, cât și Novak au avut șanse de break, dar nu au reușit să le fructifice. Un passing-shot de rever avea să-i ofere lui Carlos Alcaraz avantajul spre nemulțumirea septuplului campion de la Wimbledon, care a lovit stâlpul fileului cu racheta, distrugând-o și lăsând urme. 

A fost huiduit și a primit un avertisment. De partea cealaltă a fileului, Carlos și-a găsit din nou echilibrul și a făcut 3-1 spre bucuria lui Carlos Ferrero, antrenorul său. Setul a mers în continuare pe drumul tinereții, campionul de la US Open 2022 reușind să facă față presiunii. 5-3 pentru el  și al doilea trofeu de Mare Șlem era la un game distanță. Djokovic și-a câștigat serviciul, iar ibericul era la un pas de măreție, de schimbarea gărzii, de un triumf istoric. 

Unul sărbătorit cu un plonjon pe iarbă. Carlos Alcaraz e noul campion de la Wimbledon. Pentru Novak Djokovic a fost prima înfrângere pe Terenul Central la Wimbledon după zece ani și nouă zile. „Fiecare înfrângere e o lecție", spunea el. Vom vedea în următoarea perioadă ce a învățat .

3 edițiiare bifate Carlos Alcaraz la Wimbledon, el reușind să câștige trofeul după ce în 2021 a pierdut în turul al doilea, iar anul trecut în optimi de finală

FINAL | Carlos Alcaraz - Novak Djokovic 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4

  • 5-3, game Alcaraz, care este la un game de titlul de la Wimbledon! Urmează un game rapid pe serviciul lui Djokovic, 5-4!
  • 4-3, game Djokovic. Sârbul opune rezistență și încearcă să-l țină cât mai mult în tensiune pe Alcaraz. 
  • 4-2, game Carlos Alcaraz, care se apropie de primul său titlu pe iarba de la Wimbledon. 
  • 3-2, cei doi luptători merg cap la cap. 
  • 2-1, break Alcaraz! Ce puncte! Liderul mondial reușește breakul cu un passing extraordinar, după ce Djokovic a lovit o minge în timp ce se ridica după o alunecare!
  • 1-1, game Alcaraz. Spaniolul respinde o minge de break și își recapătă tonusul!
  • 1-0, game Djokovic. Cu mici emoții, fostul lider mondial continuă drumul spre titlul numărul 8. 
  • SET DJOKOVIC, 6-3! După un asalt pe serviciul spaniolului, sârbul duce partida în decisiv, unde intră având propriul serviciu!
  • 3-5, game Djokovic. Septuplul campion de la Wimbledon se apropie de decisiv. 
  • 3-4, game Alcaraz! Rămâne un set foarte strâns, după ce spaniolul nu-i permite adversarului să se desprindă. 
  • 2-3, break Djokovic! Sârbul reușește breakul, după ce și-a ridicat treptat nivelul! Răbufnire pe bancă a lui Alcaraz! Imediat, Djoko își apără avantajul, 4-2!
  • 2-2, game Djokovic. Cu mare răbdare, punct după punct, Djokovic se agață de meci. NU a mai pierdut pe terenul central de la Wimbledon de 10 ani!
  • 2-1, game Alcaraz. Liderul mondial își adjudecă gameul. 
  • 1-1, game Djokovic. Sârbul revine de la 15-40, după ce a suferit și o căzătură. Pare că-și adulmecă adversarul pentru a încerca contraofensiva. 
  • 1-0, game Alcaraz. Spaniolul pare mult mai implicat în meci, în timp ce Djokovic dă semne de slăbiciune!
  • SET ALCARAZ, 6-1!
  • 4-1, break Alcaraz! Ce game uluitor! A durat 25 de minute, iar spaniolul s-a impus după ce a avut a 7-a minge de break! Djokovic pare agasat, obosit, nu conduce deloc ostilitățile! Ne îndreptăm spre surpriza turneului! Alcaraz confirmă breakul și e 5-1!
  • 3-1, game Alcaraz. Se continuă cap la cap, Alcaraz revine de la 15-40. 
  • 2-1, game Djokovic. Sârbul reușește să oprească elanul spaniolului. 
  • 2-0, game Alcaraz. Imediat, confirmă serviciul. 
  • 1-0, break Alcaraz! Continuă evoluția de colecție a lui Alcaraz! Spaniolul lider mondial mută primul și în setul 3!

  •  INCREDIBIL! Alcaraz egalează la seturi, după un retur ULUITOR! Djokovic a pierdut primul tiebreak după 15 tiebreakuri consecutive adjudecate în turneele de Grand Slam! Avem o finală electrizantă!
  • 6-6: Avem tiebreak în setul 2! Djokovic e expert la acest turneu!
  • 5-5, game Djokovic. După o serie de puncte incredibile, sârbul reușește să își apere gameul, la avantaje. 
  • 5-4, game Alcaraz. Spaniolul pune presiune. 
  • 4-4, game Djokovic. Setul intră în faza cea mai complicată. Câștigător de 23 de Grand Slamuri, sârbul încearcă să câștige setul ca să se desprindă. 
  • 4-3, game Alcaraz. Se merge în continuare cap la cap. 
  • 2-2, game Djokovic. Start nebun de set secund. Spaniolul lider mondial are minge de 3-1, dar sârbul se folosește de punctele lungi pentru a reveni și a închide. Mult mai strânsă partida. 

  • 2-1, break Djokovic. Sârbul reușește să-și recupereze gameul și i-a tăiat din elan adversarului, care reușise să-și construiască asaltul.
  • 2-0, break Alcaraz: Carlos simte tot mai bine mingea.
  • 1-0, game Alcaraz: Carlos începe bine setul secund, și-a făcut serviciul.

35 de minutea durat primul set al confruntării

  • 1-6, game Djokovic: Nole închide setul cu un game scurt, câștigat la zero. Alcaraz nu reușește să-i facă față sârbului. 
  • 1-5, game Alcaraz: primele semne de opoziție pe care le dă Alcaraz. Lui Carlos i-au reușit câteva lovituri îndrăznețe, cu care a câștigat primul lui game din acest meci. 
  • 0-5, game Djokovic: Novak este în control total. Tocmai a câștigat un game cu 40:15, cel mai dezechilibrat game al meciului până acum. 
  • 0-4, break Djokovic: Alcaraz nu se regăsește. A salvat două mingi de break, dar în cele din urmă i-a cedat încă un game multiplului câștigător de Wimbledon. 
  • 0-3, game Djokovic: Nole își continuă „marșul”, deși începutul de game i-a aparținut lui Alcaraz. Cei doi au reușit câteva schimburi spectaculoase, care au ridicat spectatorii în picioare. 
  • 0-2, break Djokovic: sârbul consolidează game-ul din start cu un break. Alcaraz nu a reușit încă să-și calibreze loviturile, a trimis prea puternic de câteva ori și nu a prins terenul.
  • 0-1, game Djokovic: Novak începe meciul cu dreptul, dar nu fără emoții. Sârbul tranșează un prim game echilibrat, în care returul lui Alcaraz a fost la un nivel înalt. 
  • Ora 16:09 - A început meciul, cu Novak Djokovic la serviciu. 
  • Ora 16:07 - Cei doi jucători se încălzesc în aceste momente, schimbă câteva mingi și exersează serviciul. 
  • Ora 16:00 - Novak Djokovic și Carlos Alcaraz au intrat pe teren, în uralele spectatorilor. În tribune se află actori celebri precum Brad Pitt și Daniel Craig, dar și familia regală, în frunte cu prințul William.

În semifinale, Novak Djokovic a trecut fără emoții de Jannik Sinner, 6-3, 6-4, 7-6 (4). Alcaraz l-a învins chiar mai clar pe Dannil Medvedev în penultimul act, 6-3, 6-3, 6-3.

Sârbul pleacă cu statutul de mare favorit, având în vedere aura imbatabilă pe care și-a construit-o la Wimbledon. El nu a mai pierdut în turneul de Mare Șlem din Londra de 6 ani, de la ediția din 2017, când s-a retras în sfertul de finală contra cehului Tomas Berdych.

De atunci, Djokovic a câștigat toate edițiile de Wimbledon, în 2018, 2019, 2021 și 2022. În 2020, competiția nu a avut loc din cauza pandemiei de COVID-19.

Alcaraz și Djokovic s-au mai înfruntat o dată în acest an, în iunie, la Roland Garros. Djokovic a câștigat duelul din sferturi, 3-1, după mai bine de 3 ore de joc.

Cei doi au doar două dueluri directe în palmares. Se mai înfruntaseră în semifinale la Madrid în mai 2022, cu Alcaraz învingător, 6-7 (5), 7-5, 7-6 (5).

Mai multe știri de la Wimbledon:

Vondrousova a câștigat turneul și pariul cu antrenorul: „Cred că mâine mergem la salon!”

Jabeur a plâns ca un copil după eșecul din finală: „Cea mai dureroasă înfrângere, dar fac o promisiune!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (48)
MaxiP
MaxiP  •  18 Iulie 2023, 00:33
Postat de razvyyc pe 17 Iulie 2023, 08:51

Federer a fost bun pentru că epoca Agassi, Sampras, Boris Becker apusese, normal că a fost dominant pentru că nu a avut adversar constant, până nu a apărut spaniolul.

Exact la fel cum si Djokovic a fost dominant cand Federer a scazut constanta in joc si Nadal a inceput sa sufere accidentari. E clar de ce cei 3 nu au fost dominanti ulterior. Atata tot ca Federer inca a fost destul de dominant si dupa ce au aparut spaniolul si sarbul. Da apropo, spaniolul a aparut foarte repede, Federer nu prea era mare jucator in circuit inainte de Nadal, ca altfel iti zic sincer ca avea mai multe Roland-Garros-uri.

bunicu
bunicu  •  17 Iulie 2023, 09:22
Postat de AdiOvi pe 17 Iulie 2023, 04:42

Aşa. Şi?

Nu o fi Spaniolul simpatic dar și sârbul este de nesuferit arogant și egoist când face un punct ridică aripele să zboare să fie aplaudat și la serviciul năucește beata minge și o bate de 10-15 până servește dar ar trebui să fie realist că anii încep să-și arate colții.Oricum ce a fost a trecut nu poate fi o veșnicie.

razvyyc
razvyyc  •  17 Iulie 2023, 08:51
Postat de MaxiP pe 16 Iulie 2023, 22:33

Da, tine de fragilitatea jucatorilor, asa cum si absentele din GS-uri tine de deciziile altor jucatori. Hai sa nu-i cautam scuze. Un lucru este insa cert, Federer inca ducea cand a inceput pandemia. Tocmai jucase semi-finale la AO. Sa scoti un jucator de 39 ani din circuit un an in momentul ala... acolo a ramas Djokovic superior. Nu zic, poate Federer oricum o lua pe o panta descendenta, poate Djokovic facea oricum recordul, ca nu jucase grozav Roger la AO, dar un lucru e cert, nu era iesit din top, facuse semi-finala asa cum facuse... cred ca Wimbledonul inca putea fi al lui, nu s-a mai tinut deloc. Oricum, in toata dezbaterea asta raman niste lucruri: primul la 20 de GS a fost Federer, cand el inca ar fi avut record si cu 17, el a facut niste recorduri spontan, nu a ramas sa vada cate trebuie sa depaseasca, ca si le batea doar lui. Perioada de dominatie pe care a avut-o el in anii 2005-2007 daca nu ma lasa memoria, oricat de dominant ar fi parut Djokovic in unele perioade, nu a mai avut-o nimeni, efectiv a jucat 10 finale de GS consecutive si a aparut Nadal, sa nu le si castige pe toate. Si sigur, oricat ar considera unii ca nu e relevant, exprimarea din teren la un sportiv, ramane esentiala. Djokovic nu e "maestru". E un zid de netrecut, tare psihic si fizic, cu un joc fenomenal de pe fundul terenului, dar nu face ce facea Federer si ca nu ar vrea, ci pentru ca nu poate. Astazi cu Alcaraz castiga daca stia sa fie si un jucator agresiv. Nu a stiut sa fie decisiv.

Federer a fost bun pentru că epoca Agassi, Sampras, Boris Becker apusese, normal că a fost dominant pentru că nu a avut adversar constant, până nu a apărut spaniolul.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează