VOLEI  ·  VOLEI

CNSAS verifică dacă Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei, a fost informator al Securității

Articol de - Publicat joi, 03 septembrie 2020 14:27 / Actualizat joi, 03 septembrie 2020 15:04

CNSAS a inițiat o procedură de verificare a președintelui FR Volei, Gheorghe Vișan. Șeful FRV candidează la un nou mandat de președinte, dar și ca membru în Comitetul Executiv al COSR

Gheorghe Vișan (69 de ani) este cel mai vechi președinte al unei federații sportive din România. Șeful forului de la volei a fost ales în funcție pentru prima dată în 2004 și de atunci a câștigat patru mandate consecutive. Acum candidează pentru al cincilea.

Contracandidatul său numărul 1 este Adin Cojocaru, vicepreședinte al FR Volei, cu care Gheorghe Vișan a avut mai multe contre de-a lungul timpului. În plină campanie electorală pentru funcția de președinte, opozanții lui Vișan îl suspectează pe actualul președinte că a fost colaborator al Securității înainte de 1989. "El a fost inspector școlar, iar ca să ajungi într-o astfel de funcție trebuia să fii bine înfipt", spun contestatarii lui Vișan.

Cert este că la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) s-a depus o plângere de către o persoană în care se cere cercetarea lui Vișan. În adresa trimisă (foto), CNSAS anunță: "S-a inițiat procedura de verificare pentru Gheorghe Vișan, în conformitate cu articolul 3 lit y) din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității".

Cererea înregistrată la CNSAS
Cererea înregistrată la CNSAS

Până acum, președinții de federații sportive nu intrau în sfera cercetărilor pentru colaboratori ai Securității, dar legea s-a schimbat. "Până în 2019, președinții de federație nu făceau obiectul cercetărilor CNSAS. Acum, că legea s-a schimbat, vrem și noi să știm cine a condus voleiul în ultimii 16 ani", spun contestatarii actualului președinte. Contactat telefonic de Gazetă, Gheorghe Vișan nu a răspuns apelurilor repetate pentru a-și exprima punctul de vedere.

Vrea să rămână membru în Comitetul Executiv al COSR

Gheorghe Vișan și-a depus dosarul și pentru un nou mandat ca membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. El a fost în ultimii patru ani ales ca reprezentant al jocurilor sportive de echipă. Numai că dosarul lui Vișan "a fost incomplet, la data limită de depunere", spun surse din FRV. 

"Nu a avut acordul Consiliului Director al federației. În această săptămână, unul dintre angajații FRV, Angeluș Cotoanță, dădea telefoane membrilor Consiliului pentru a primi acordul", au declarat sursele Gazetei. Ciudat este și faptul că la ultimul Consiliu Director, care a avut loc pe 31 august, Vișan nu a pomenit nimic de acest acord. Vineri, 4 septembrie, Comisia de Etică a COSR va lua în discuție dosarele de candidatură. Președintele Comisiei este Cristinel Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă, și el membru al CE al COSR.

Citește și alte știri din volei: Ce a făcut public acum despre Antonia un bărbat celebru. Lovitură pentru Velea!
Libertatea
Comentarii (4)
emil1986  •  03 Septembrie 2020, 17:28

Cu siguranta a fost colaborator al securitatii. Doar cei care n-au trait acele vremuri pot spune altceva.

stfb  •  03 Septembrie 2020, 16:21

Tara de rasu' plansu' - in care aparatul nomenclator si opresator nu are nicio problema si sunt plini de privilegii (pensii , afaceri , pozitie sociala ) , in timp ce ultimii oameni ai sistemului -informatorii -( deveniti prin santaj unii sau de buna voie altii) sunt dusmanii democratiei criptocorporatiste cu program marxist . Informatorii care nu au fost aparat coercitiv precum Securitatea, nu au incalcat drepturile omului precum procurorii si judecatorii comunisti , nu au facut propaganda si nu au fost aparat legislativ precum CC-ul al PCR , da ei sunt cel mai mare rau , informatorii ultimii oameni ai sistemului - un fel de acar Paun . Te crucesti ce tara de prosti suntem si cum stam si nu judecam deloc , vite suntem cu totii...

Ciupe Mihai  •  03 Septembrie 2020, 15:42

Presedintele de Tenis de masa il ancheteaza pe domnul Visan? Adica domnul care detine Hotel Sport din Buzau? Unde mergeau toate nationalele de volei juniori in cantonament? Oare nu credeti ca e un conflict de interese?

Vezi toate comentariile (4 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
13:00 Handbal F, Cupa EHF
Kuban - HC Dunărea Brăila
Digi 1, Telekom 1
13:30 Fotbal, Serie A
Napoli - Fiorentina
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
14:00 Fotbal, Ligue 1
Brest - Rennes
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
14:30 Fotbal, Liga 1
Academica Clinceni - Hermannstadt
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
16:00 Fotbal, Serie A
Sassuolo - Parma
Digi 4, Telekom 4
16:30 Fotbal, Bundesliga
Bayern Munchen - Freiburg
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
16:45 Fotbal, Liga 1
FC Argeș - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
17:00 Handbal F, Liga Campionilor
HC Podravka Vegeta - SCM Râmnicu Vâlcea
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
18:00 Fotbal, La Liga
Lille - Reims
Digi 4, Telekom 4
19:00 Fotbal, Liga 1
Sepsi - CFR Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
19:00 Fotbal, Serie A
Atalanta - Genoa
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
19:00 Handbal M, CM 2021
Angola - Croația
Digi 3
21:30 Handbal M, CM 2021
Polonia - Spania
Digi 3
21:45 Fotbal, Serie A
Inter - Juventus
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
22:00 Fotbal, Ligue 1
Lyon - Metz
Digi 4, Telekom 4
Program TV complet
Liga 1