SPORTURI  »  VOLEI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Darko Zakoci vorbește despre minunea reușită la Volei Alba Blaj: „Luptăm să aducem Cupa CEV la Blaj”

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2019 15:05

Darko Zakoci vorbește despre sezonul actual al vicecampioanei Europei și despre șansele ardelencelor de a aduce al doilea trofeu european ca valoare în România.

Darko Zakoci e de mult timp în România. A antrenat pe Tomis Constanța, echipă cu care a câștigat campionatul, dar a jucat și o semifinală în CEV Cup. A stat apoi pe banca tehnică a naționalei României. Din 2014 a ajuns la Blaj, reușind să facă din echipa ardeleană una foarte puternică. A câștigat trei ani la rând campionatul dar, ce e mai important, a ajuns să joace cu Volei Alba Blaj, sezonul trecu, finala Ligii Campionilor.

La 55 de ani, sârbul este un profesionist desăvârșit. Recunoscut pentru faptul că nu râde și nu se bucură niciodată pe marginea terenului, Darko iubește enorm voleiul. În acest sezon vrea să câștige cu Blajul CEV Cup, pentru că "voleiul nu mai e de mult, la Blaj, nu sport, e un fenomen, e o stare de spirit", cum spune tehnicianul.

Alba Blaj a făcut un pas uriaș spre finală, după ce a câștigat, marți seara, cu 3-0, la Bacău, prima manșă a semifinalei CEV Cup.

- Felicitări, vă așteptați să fie așa ușor la Bacău?
- Nu a fost așa. E greu să bați o echipă de două ori într-un timp așa de scurt. Am reparat ceva greșelile pe care le făcusem în meciul de campionat, cu două zile înainte, acolo au fost ceva oscilații în evoluția noastră. Meciul doi l-am controlat, e bine nici Bacăul nu a mai fost la fel de inspirat. A fost pentru noi mai ușor să rezolvăm acest prim meci din semifinalele CEV Cup.

- V-a convenit faptul că ați jucat la Bacău și în campionat, că nu a mai trebuit să faceți deplasarea, fetele au fost odihnite?
- Noi suntem o echipă profesionistă, oricum mergeam cu două zile înainte ca să ne acomodăm acolo și să jucăm cât mai bine.

- E calificarea jucată? Blajul era oricum mare favorită!
- Niciodată nu poți să privești lucrurile așa. Noi suntem cu ambele picioare pe pământ, așteptăm meciul doi cu aceeași seriozitate. Să zicem că jumătate treaba e făcută și acum totul se va stabili la Sibiu.

- Veți avea 2.000 de suporteri în spate, Sibiul va adoptat de când jucați acolo în cupele europene!
- Suporterii noștri sunt mereu alături, și la Bacău au venit să ne încurajeze. Cu această ocazie țin să le mulțumim, nu e ușor să bată atâta drum, într-o zi de lucru, în cursul săptămânii. Asta vorbește despre ce reprezintă voleiul în Blaj, nu mai e un sport, e un fenomen și toată lumea ține cu noi!
O echipă mai echilibrată, soluții pe bancă

- Spuneați la începutul sezonului, când ați alcătuit această echipă, că e una mai bună decât cea din sezonul trecut!
- Nu am spus așa! Am zis că e o echipă mai echilibrată. Anul trecut, dacă aveam ceva accidentări, fete lipsă, imediat era o cădere în jocul echipei. Acum putem, avem multe oluții și noi le folosim la maximum.

- Busto Arsizio a învins clar pe Bekescsaba cu 3-0 în deplasare. Și acolo, în mare parte, finalista e stabilită?
- Da, da, e clar că ele sunt mari favorite. De când s-a tras la sorți, pe partea aceea de tablou, era clar că Busto Arsizio vor merge mai departe, cum și pe partea noastră de tablou, ieșeau în față, să zic așa, Galatasaray și Alba Blaj.

- Cum vi se pare Busto Arsizio?
- Pfff, fiecare echipă care vine din Italia, Turcia, Rusia, campionate tari, are avantajul că în fiecare săptămână joacă meciuri tari, sunt mereu sub presiune. Din păcate noi nu avem această ocazie aici, în România. Ele pot să-și țină forma bună o perioadă mai lungă. Dar nu cred că sunt peste noi, totul depinde de noi. Nu vreau să vorbesc, că nu suntem în finală, dar noi ne dorim să ajungem acolo. Când am ratat ocazia de a juca în grupele Ligii Campionilor cu Stuttgart, ne-am propus să avem un parcurs cât mai lung în CEV Cup și, de ce nu, să câștigăm trofeul. Toată lumea în Blaj visează la asta.

- Credeți că dacă nu ați fi jucat așa repede cu Stuttgart, echipa abia se conturase, ați fi avut altă șansă cu Stuttgart?
- Asta a fost, dacă aș spune acum că da, ce mă mai încălzește? Ce a fost, a fost, nu am putut atunci. Rămâne rezultatul. Stuttgart a trecut și de faza grupelor, știam asta pentru că au avut parte de o grupă favorabilă. Din păcate noi nu am trecut atunci, dar șansa noastră e în Cupa CEV.

- E un dezavantaj faptul că, dacă vă veți califica în finală, veți juca al doilea meci în deplasare?
- Tot depinde de noi. Cum jucăm primul meci. Acum avem experiență și nu cred că mai repetăm greșelile în meciul doi. O să fim atenți când jucăm în Italia, și acolo e o atmosferă fantastică, fanii lor sunt alături de echipă. Dacă rezolvăm bine primul meci, avem șanse.

"Am învățat din greșeli, nu le vom mai repeta"

- Tot în aceeași perioadă veți juca derby-ul cu CSM București pentru lupta la titlu.
- Va fi foarte aglomerat programul, foarte dificil, sănătatea fetelor e cea mai importantă pentru mine. Până acum făceam antrenamente lungi, de mare intensitate. Acum nu mai avem timp decât de antrenamente scurte, intense, ca să rămânem în formă. La fiecare două-trei zile avem meci, e foarte greu cu drumurile, cu deplasarea, se acumulează oboseală, dar cred că echipa asta poate obține rezultatele pe care noi le dorim și așteptăm. Meci cu meci, ăsta e obiectivul!

- Veți avea puterea să zâmbiți dacă Blajul va câștiga CEV Cup?
- Nu am înțeles!

- De obicei nu vă bucurați, nu vă exteriorizați pe marginea terenului!
- Așa sunt eu, ăsta e felul meu, râd când vreau eu! Important e ca echipa să mă facă fericit. Și, vă asigur, că sunt fericit când câștigă!

Drumul Blajului în Europa

Liga Campionilor, calificări

VK UP Olomouc (Cehia) 3-2 (d), 3-0 (a)
Allianz Stuttgart (Germania) 3-1 (a), 0-3 (d) set aur 7-15

CEV CUPVK

Prostejov (Cehia) 3-0 (a), 3-0 (d)
Galatasaray (Turcia) 0-3 (d), 3-0 (a) set aur 15-5
Știința Bacău 3-0 (d)

7 victorii și 2 înfrângeri a reușit Volei Alba Blaj în sezonul actual în Europa, sezon început în preliminariile Ligii Campionilor

CSM și-a încheiat aventura

Campioana României CSM București a încheiat parcursul în Liga Campionilor marți seara, pierzând pe teren propriu ultimul meci din grupa E. Echipa pregătită de turcul Ferhat Akbaș a fost învinsă de puternica echipă turcă Fenerbahce Istanbul, scor 3-1.

"Tigraoicele" au terminat grupa pe locul 3, cu o victorie și 5 înfrângeri, la prima participare în cea mai importantă competiție intercluburi. Fenerbahce Istanbul și Dinamo Moscova au reușit din grupa E calificarea în faza următoare a competiției, Final 8.

Citește și:

ȘTIINȚA BACĂU - VOLEI ALBA BLAJ // Demonstrație de forță! Volei Alba Blaj nu i-a dat nicio șansă Bacăului în semifinalele CEV Cup

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează