SPORTURI  »  VOLEI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu antrenorul-recordman de la CSM București: "Am ajuns la volei crezând că merg la baschet"

Articol de , - Publicat luni, 11 decembrie 2017 15:52

În sala din mall-ul Sun Plaza, CSM București pregătește meciul din "16-imile" CEV Cup, Europa League de volei, cu un tehnician cu o carte de vizită impresionantă. Deși are doar 31 ani!

Ferhat Akbaş este turc și pregătește, în paralel, și naționala Japoniei. A început întâmplător să joace volei, dar a ajuns unul dintre cei mai în vogă antrenori ai momentului, cu o Ligă a Campionilor în palmares.

- Domnule Akbaș, cum credeți că va fi duelul cu Uralocika Ekaterinburg?
- Un club care a făcut istorie, cu un antrenor legendar, Nikolai Karpol. Are 79 de ani și e din 1969 la echipă! Rusoaicele au prima șansă. Nicio formație românească nu le-a bătut în ultimii 30 de ani. Dar noi, în acest sezon, am jucat un volei bun, iar ele nu trec printr-o perioadă fericită. Avem și moduri de joc diferite. Al lor nu e rapid, e puternic, mai ales pe atacuri, sunt bune individual. Echipa mea vrea să joace un volei rapid, cu serve bune. Va fi un meci al contrastelor.

- Sunteți foarte, foarte tânăr pentru un antrenor!
- Joc volei de la 11 ani. Dintr-o întâmplare! Mă pregătisem să merg la o selecție pentru o echipă de baschet și, când am ajuns acolo, am realizat că e vorba despre o selecție pentru volei. Am rămas! Vedeam voleiul ca pe un hobby. Antrenor am devenit la 19 ani, asta după ce mi-am dat seama că nu aș putea fi un jucător profesionist. Nu puteam să practic acest sport și să merg și la universitate. Așa că am ales să devin tehnician.

Chinezoaica model

- Ați devenit selecționer al Turciei la doar 28 de ani!
- Să lucrezi pentru orice națională e mult mai greu decât pentru un club. Te confrunți cu multe critici. Dar jobul nostru nu este să simțim presiunea, ci să obținem rezultate. N-a fost greu pentru mine!

- Aveți vreun model?
- Trebuie, în primul rând, să fii tu însuți! Să-ți găsești propriul stil și să nu-l copiezi pe al altcuiva. Totuși, un exemplu este chinezoaica Lang Ping, medaliată cu aur la JO 1984 și fostă antrenoare a SUA. Cel mai bun profesor! Am fost norocos să lucrez cu ea mai întâi în Turcia și apoi, două sezoane, în China. M-a învățat să nu iau decizii în momentele de furie, nici în cele de bucurie maximă sau de tristețe. Ci să am răbdare să treacă aceste stări și să decid după.

"Învăț alfabetul japonez"

- Acum antrenați, în paralel, și Japonia.
- E dificil! Din mai până în octombrie sunt în Japonia și apoi vin aici. Nu am timp de vacanțe. Bine că sunt tânăr, așa că e perioada perfectă să lucrez și să pot avea aceste două joburi în paralel.

- Cum vă înțelegeți cu jucătoarele japoneze?
- Sportivii nu prea știu engleză, așa că am un translator. Care e ca umbra mea și mă învață foarte multe. Pe de altă parte, mă străduiesc să învăț singur japoneza. Sunt încă la început, învăț să scriu alfabetul și e complicat, nu pot să spun că mă pricep bine.

- În final, puțin despre noul transfer al CSM, Jovana Brakocevici-Canzian!
- E vicecampioană olimpică în 2016 cu Serbia și are un CV impresionant. O jucătoare foarte bună și o persoană minunată. Încă are nevoie să se adapteze, nu cred că va fi pregătită să joace acum. Va fi gata într-o lună. E important ca până atunci să fie cu noi, să prindă modul de joc, chiar dacă e o jucătoare de calitate. Mă bazez pe ea ca pe un lider. 

Meciul e mâine, în sala Rapid

În CEV Women Cup, CSM Bucureşti se întâlnește, în şaisprezecimile de finală, cu Uralocika Ekaterinburg. Meciul împotriva rusoaicelor se va juca mâine, de la ora 17:30, la sala Rapid. Returul e programat în ianuarie. Biletele costă 15 lei și se pot achiziționa din rețeaua Eventim. 

21 rps7096 volei fete
În aprilie, anul trecut, "tigroaicele" de la CSM București au câștigat Challenge Cup

"Voleiul merită mai mulți spectatori. Nivelul ligii în România este de top în Europa. Și se dezvoltă. E nevoie însă de săli noi"  Ferhat Akbaş

8 Ligi ale Campionilor 
și 25 de titluri în URSS și Rusia are Uralocika

73 de meciuri naţionale şi internaţionale fără nicio înfrângere a adunat Vakifbank când Akbaș era secund. Performanțele au intrat în Cartea Recordurilor 

Despre Ferhat Akbaş

  • membru al Comisiei europene a antrenorilor
  • Medalia de aur la Women’s European Volleyball League în 2014, cu Turcia
  • Titlul în 2012 cu Evergrande Hengda (China)
  • 6 trofee în Turcia cu Vakıfbank (două titluri, două Cupe, Champions League și FIVB Club World Championship)
  • CSM, cu Ferhat la cârmă, are 8 victorii consecutive și este pe primul loc în România. Are o singură înfrângere

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
haideusicfr
haideusicfr  •  11 Decembrie 2017, 19:16

Budistule!. Asa il strigau pe un amic dupa ce a intrat la profesionala. A plecat de acasa sa se faca tehnician dentar. Copil de la tara fiind ,un profesor l-a impins intr-o clasa. Unde nu prea erau amatori. Dupa cateva zile a realizat ca era la scoala de instalatori. Asa strigau "colegii"dupa el ,ma "budistule".

Vezi toate comentariile (1)
Comentează