SPORTURI  »  VOLEI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Performanță pe teren și în birou » Florin Voinea, împărțit între rolul de antrenor și cel de președinte: „Mă caracterizează corectitudinea!”

Florin Voinea
Foto: Elis Iordache
Florin Voinea Foto: Elis Iordache

Articol de - Publicat luni, 09 mai 2022 10:40 / Actualizat luni, 09 mai 2022 11:17

Fostul internațional Florin Voinea a revitalizat voleiul de pe Litoral ca antrenor la CS Medgidia și președinte la Academia de Volei Tomis Constanța.

Vremurile când Constanța deținea titlurile naționale atât la feminin, cât și la masculin au apus în 2016. Cele două echipe de la malul mării, care făceau istorie în Liga Campionilor, au sucombat din cauza lipsei de interes a autorităților locale. Iar voleiul constănțean pur și simplu a dispărut. 

Un bulgar stabilit în România ne caracterizează: „Prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități”
U CLUJ
Un bulgar stabilit în România ne caracterizează: „Prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități”

În vara aceluiași an, unul dintre eroii fostei campioane CVM Tomis Constanța, Florin Voinea, punea punct carierei de jucător. Și se întorcea acasă, dornic să pună în practică planul de reînviere a voleiului în orașul său natal. 

Șase ani mai târziu, poate să fie mândru de proiectul său. Județul de la malul mării are din nou reprezentante în elită. „Mă simt împlinit”, mărturisește Voinicu’, așa cum este alintat de prieteni.

Dublu rol

La cei 42 de ani, pe care îi va împlini în acest an, Voinea a bifat deja câteva borne importante. Cea mai spectaculoasă este, fără îndoială, dublul rol pe care l-a îndeplinit în ultimii ani. Antrenor la CS Medgidia și președinte la Academia de Volei Tomis Constanța. 

O ipostază care l-a adus în postura de oficial în prima ligă, atât la feminin, cât și la masculin. Povestea a început cu un proiect îndrăzneț și a continuat cu multă muncă. „Când a trebuit să renunț la cariera de jucător, mi-am propus să relansez voleiul la Constanța. 

Și mă bucur că am găsit atunci oameni care își doreau același lucru și am reușit să demarez două proiecte, care s-au dovedit de succes. Unul la Medgidia, la feminin, unul la Constanța, la masculin. Primul axat mai mult pe partea de performanță la nivel de seniori, al doilea la nivel de copii”, povestește fostul internațional.

Performanță pe teren și în birou » Florin Voinea, împărțit între rolul de antrenor și cel de președinte: „Mă caracterizează corectitudinea!”
Florin Voinea, antrenor al echipei CS Medgidia

O primă etapă de succes

Ținta a fost atinsă la finalul acestui sezon, grație succeselor înregistrate atât la feminin, cât și la masculin. „Anul acesta s-a încununat munca depusă în ultimii ani. Cu Medgidia, am ajuns din nou în elită, calificându-ne în primele patru echipe, și vom reprezenta România pentru al doilea consecutiv în cupele europene. 

Cu Academia de Volei Constanța, am reușit promovarea în elită. Vom alinia o echipă masculină constănțeană la startul primei divizii după o pauză de 6 ani. Pentru mine este o mândrie că am reușit acest lucru, dar greul de abia acum începe. Trebuie să construim iar un proiect solid, care să ne permită să ne gândim la performanță”, spune cu satisfacție Voinea.

Dar proiectul continuă cu obiective și mai înalte: „După atâția ani, am concretizat o primă etapă din ceea ce ne-am propus. Iar gândul meu este să menținem Constanța în elita voleiului românesc și pe viitor”.

Florin Voinea, singurul român din top

Pornit din liga secundă cu CS Medgidia, Voinea a dus-o până în „careul de ași”. De două ori consecutiv, în sezonul prospăt încheiat bifând și prima participare în cupele europene. În plus, este singurul antrenor român implicat în lupta pentru medalii în ultimele două sezoane. Și cel mai tânăr dintre toți. 

„Este o mândrie, fiindcă reușesc să-mi fac loc pentru al doilea an consecutiv printre cei mai buni antrenori din campionat. Dar este un semn de întrebare față de antrenorii români, de modul în care sunt ei priviți. Este clar că oamenii care investesc în voleiul românesc se gândesc, în primul rând, să aducă un antrenor străin, atunci când au posibilitatea să se bată pentru trofee. 

Sper ca școala românească să aibă posibilitatea să crească antrenori care să le dea încredere președinților de cluburi cu ambiții mari, iar pe viitor să vedem mai mulți tehnicieni autohtoni care să se lupte pentru medalii”, dezvăluie Voinea.

Sută la sută tricolor

Mai mult, performanța din ultimul campionat a fost obținută cu un lot format în exclusivitatea din jucătoare române, dar și cu un staff tehnic în întregime autohton. „Pentru toți a fost o noutate, dar consider că atât staff-ul, cât și jucătoarele ne-am îndeplinit sarcinile și am făcut acest lucru să fie vizibil prin rezultate. 

Am întâlnit echipe cu bugete mult mai mari decât al nostru, dar ne-am depășit statutul de outsider. Toată lumea ne vedea undeva pe locul 6 în acest campionat și mă bucur că am răsturnat calculele hârtiei. A fost un sezon nebun, dar, în același timp, plin de momente de satisfacție. 

Am încheiat pe locul 4, cu un lot format sută la sută din jucătoare autohtone. Ceea ce cred că nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp în volei la nivel înalt. Cel puțin, de când au început micșcările masive de jucătoare străine în campionate mai puternice din Europa, nu s-a mai găsit o echipă în totalitate autohtonă care să-și facă loc între fruntașele campionatului”, spune cu satisfacție Voinea. 

Chiar și în momentele dificile, a primit susținere și a putut să-și continue munca: „Mă bucur că am găsit sprijin și susținere la autoritățile locale, pentru că a fost un sezon foarte costisitor, având în vedere că am luptat pe trei fronturi. A fost un sacrificiu financiar făcut de comunitatea locală din Medgidia și nu pot decât să fiu fericit că am dus sezonul la final cu bine. Sper să creăm noi ambiții și proiecte pentru sezoanele următoare”

Academia cu surprize

Construită inițial doar la nivel de copii și junioare, Academia de Volei Tomis Constanța a creat în urmă cu doi ani și echipa de seniori. Iar în al doilea sezon de existență a promovat în prima ligă masculină. 

Printre cei care au pus umărul la performanță se află jucători care au prins momentele de glorie cu CVM Tomis, ajunsă în primele 12 echipe din Liga Campionilor. Dragoș Pavel și Mihai Mihăilă pe teren, Răzvan Parpală lângă el. Lor li s-a alăturat veteranul de 43 de ani Ioan Ghimeș, și el revenit acasă.

„N-a fost în plan, ne-am dorit la început doar să luăm pulsul competiției. Nu știam exact care este nivelul, dar după primul sezon am prins încredere că putem să realizăm mai mult. Am reușit să promovăm și așteptăm un sprijin din partea comunității locale pentru a continua acest proiect. 

Tot ce am făcut până acum a fost posibil cu susținerea autorităților și nu pot decât să le mulțumesc că au investit în voleiul constănțean, care ne-a dat atâtea satisfacții cu ani în urmă”, recunoaște președintele grupării de pe Litoral.

Visul cel mare al lui Florin Voinea

Dorința arzătoarea este de a readuce Constanța în vârful voleiului românesc. Dar Voinea nu vrea să se grăbească. Face totul pas cu pas, întărind baza la nivel juvenil pentru a evita cele petrecute cu fostele campioane de pe Litoral. „Ne dorim foarte mult să repetăm acele performanțe, dar vrem să avem la bază lucrurile bine conturate și concrete. 

Îmi doresc foarte mult ca partea juvenilă să ne reprezinte și mai bine la nivel național. Când o să avem drept obiective să ne luptăm pentru titlul național de seniori, să ne putem baza pe ceea ce am crescut noi și pe ceea ce vom promova din rândul tinerilor constănțeni”, explică hotârât fostul campion.

Florin Voniea: „O generație de excepție”

Junioarele de la Academia de Volei Tomis Constanța s-au calificat pentru al doilea an consecutiv la turneul final, iar Florin Voinea este convins că din această echipă se va alege viitorul la senioare. „În urmă cu șase ani am început partea de selecție și bucuria mea cea mai mare o reprezintă grupele de copii și juniori, la nivelul fetelor, unde, în sezonul trecut, ambele echipe pe care le-am înscris în campionat s-au calificat la turneul final. 

Săptămâna această urmează un nou turneu final, unde avem șanse reale la o medalie. Sunt în echipă și copii ale unor nume din sportul constănțean, George Buricea, Laurențiu Toma, Răzvan Enescu, care fac parte din pepiniera noastră. 

Împreună, avem speranțe să relansăm voleiul feminin și la Constanța. Este o generație de excepție pe care o așteptăm să se maturizeze pentru că poate să ne dea multe satisfacții pe viitor”, spune tânărul președinte.

Amintiri de jucător

Cu un palmares bogat ca jucător, încă trăiește cu drag momentele fericite petrecute pe teren. „Urmăresc foarte mult meciuri din campionate străine și văd jucători cu care am fost coleg sau adversar și gândul mă duce la momentele când jucam. 

Dar, treptat, simt că se schimbă generațiile și se mai pierde puțin din imaginea puternică a jucătorului de volei și încep să am din ce în ce mai multe amintiri din ca antrenor sau președinte”, mărturisește Voinicu’.

Performanță pe teren și în birou » Florin Voinea, împărțit între rolul de antrenor și cel de președinte: „Mă caracterizează corectitudinea!”
Voinea, pe vremea când evolua

Timp liber cu familia

În paralel cu cele două posturi din volei, Florin Voinea este și lector universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea Ovidiu din Constanța. Astfel, îi rămâne foarte puțin timp liber, pe care și-l petrece alături de soția sa, Iulia, și fiica lor, Sara. 

„Confer atât de mult timp voleiului, dar am avut tot timpul o susținere necondiționată din partea familiei. Sunt sigur că-și doresc să fie mai aproape de mine în multe momente, dar m-au înțeles și știu cât țin la volei. Le mulțumesc pentru că mă iau așa cum sunt”, recunoaște acesta.

Sper să reușesc împreună cu autoritățile locale, atât la Constanța, cât și la Medgidia, să continuăm ce am început și să ne poziționăm puternic pe harta voleiului românesc.

- Florin Voinea

Florin Voinea: „Mă caracterizează corectitudinea!”

Florin Voinea spune că ambele roluri sunt dificile și că a pus mereu pe primul plan interesul echipei. 

- Florin, ce este mai greu, să fii antrenor sau președinte? 
- Și una, și alta sunt foarte grele. A trebuit să fac lucruri să funcționeze în paralel și nu mi-a fost ușor. 

- Cum te-ai descrie ca antrenor? 
- Cred că mă caracterizează corectitudinea. Tot timpul am făcut în așa fel încât ambițiile personale să nu fie pe primul plan, ci să mă intereseze rezultatul echipei. Acest lucru mi-a adus satisfacția de a fi pentru al doilea an consecutiv în careul de ași cu CS Medgidia. Alte priorități 

- Ai adoptat stilul unuia dintre antrenorii care te-au pregătit? 
- Am avut foarte mulți antrenori și consider că nu copiez pe nimeni. Cu siguranță, am luat părți pozitive de la fiecare antrenor cu care am lucrat. Ba chiar și din părțile negative am avut de învățat și încerc să nu repet greșelile lor. Paleta este foarte largă și mi-ar fi greu să dau nume. 

Am avut antrenori care mi-au deschis ochii și m-au făcut să văd voleiul altfel acum. Vreau să le mulțumesc că mi-au împărtășit din tainele acestei meserii.

- Ți-ai propus să ajungi selecționer? 
- Îmi doresc foarte mult să acumulez experiență. Postul de selecționer este unul în care ai nevoie de mai multă experiență. Întâlnești tot felul de jucători, caractere diferite, care, uneori, sunt mai puțin motivați la echipa națională. Necesită experiență, dar mă gândesc ca pe viitor să pot să ajung și eu în această funcție. Pe termen scurt, am alte priorități în ceea ce privește voleiul constănțean.

Voinea: „Competența se plătește!”

- Câștigă bine un antrenor român din volei? 
- Salariul nu este motivant, tocmai de aceea nici nu vedem foarte mulți antrenori români în campionatul nostru. Dacă ești perseverent și crezi în posibilitățile tale, ajungi în cele din urmă să trăiești decent. 

- Dar pentru tehnicienii străini se găsesc bani. 
- Din câte se vede, pentru antrenorii străini se găsesc bani mai mulți. Probabil că și CV-urile lor sunt mai complete și este normal să fie plătită competența. Dar școala românească trebuie să schimbe puțin strategia și să investească mai mult în pregătirea tehnicienilor autohtoni. Cu siguranță, potențialul există, dar trebuie ca foștii jucători să fie stimulați să rămână în fenomen. Din păcate, foarte puțini dintre cei care au făcut performanță ca jucători rămân în sistem.

Florin Voinea: „Nu mă bag să dau indicații”

- Cum ești ca președinte? 
- Nu sunt un președinte strict, antrenorii au avut libertate și tot timpul am mers pe calitățile și abilităților oamenilor care conduc echipa. Niciodată nu m-am implicat să dau indicații, deși, poate, aș fi pe o poziție în care aș pricepe mult mai multe decât un președinte standard. Nu este genul meu și nu o să mă bag niciodată în partea tehnico-tactică. 

- Dar antrenorul Răzvan Parpală îți cere sfatul? 
- Toate deciziile la nivelul echipei le luăm împreună, avem o colaborare lungă și sper să fie de și mai lungă durată. 

- În echipă sunt și veterani care ți-au fost colegi. 
- Vor face parte din staff-ul echipei din sezonul următor. Mă bazez foarte mult pe experiența lor, sunt foști colegi cu care am colaborat foarte bine. Au fost scheletul acestei echipe în liga secundă și am încredere în competența lor și în sezoanele următoare, pentru că sunt de real ajutor.

Palmaresul lui Florin Voinea

  • A jucat la AS Midia Năvodari, CVM Tomis Constanța, Epikouros Polichnis Thessaloniki (Grecia) Martigues Volley-Ball (Franța), Universitatea Craiova, Tricolorul LMV Ploiești 
  • Palmares ca jucător: 3 titluri de campion al României, 4 titluri de vicecampion al României, 6 trofee ale Cupei României, peste 100 de selecţii la echipa naţională, medalie de bronz în Challenge Cup 
  • Palmares ca antrenor: promovare în Divizia A1, două locuri 4 și calificare în "sferturile" Challenge Cup, toate cu CS Medgidia

Citește alte știri din volei:

Fata care încă iubește voleiul » Alexandra Trică a jucat alături de mama ei, a refuzat oferte din străinătate, iar acum evoluează la echipa din campionat formată 100% din românce
INTERVIU
Fata care încă iubește voleiul » Alexandra Trică a jucat alături de mama ei, a refuzat oferte din străinătate, iar acum evoluează la echipa din campionat formată 100% din românce
Un bulgar stabilit în România ne caracterizează: „Prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități”
U CLUJ
Un bulgar stabilit în România ne caracterizează: „Prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează