SPORTURI  »  VOLEI  »  U CLUJ

EXCLUSIV Un bulgar stabilit în România ne caracterizează: „Prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități”

Dimo Boikov- Liberoul celor de la U Cluj se simte bine în orașul de pe malul Someșului// FOTO Raed Krishan
Dimo Boikov- Liberoul celor de la U Cluj se simte bine în orașul de pe malul Someșului// FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 02 aprilie 2022 09:24 / Actualizat sambata, 02 aprilie 2022 10:15

Dimo Boikov, 23 de ani, bulgarul de la U Cluj, a deconspirat care sunt pasiunile sale: visează să ajungă în marile ligi de volei ale lumii, dar și să dea lovitura în afaceri.

Bulgarul Dimo Boikov, 23 de ani, a sosit în România vara trecută pentru a-și da un boost carierei. A jucat doi ani în Danemarca, la Ishøj, o echipă aflată la 15 kilometri de Copenhaga, în prima ligă, dar actualul libero de la U Cluj consideră că voleiul masculin de aici este superior celui din țara nordică. 

Sportivul de la sud de Dunăre visează să joace cândva într-una din ligile puternice, în Polonia, Brazilia sau Italia, și își pregătește și un viitor mai liniștit din punct de vedere financiar. În ciuda vârstei fragede, vrea să-și asigure un nivel de trai lipsit de griji inclusiv în lumea afacerilor.

- Dimo, care sunt planurile tale în privința voleiului în România? 
- Să nu retrogradăm, să ajungem cât mai repede într-o zonă de salvare, care să ne permită o mai mare liniște. Trebuie să batem Timișoara, Rapid, să oferim surprize. Play-off-ul a fost o căciulă cam mare pentru noi, acum trebuie să scăpăm de la retrogradare.

- Obiectivul tău? 
- Să fiu cât mai bun. Și să ajut și echipa. Bulgaria este una dintre naționalele tari la volei, iar pe viitor vreau să joc pentru prima reprezentativă a țării mele.

- Până acum n-ai făcut-o? 
- E foarte greu. Generația veche este la putere, a avut rezultate, contraconcurenții mei au 10 ani în plus față de mine și, de obicei, joacă până pe la 40 de ani. Mai trebuie să capăt experiență ca să emit pretenții.

Egali la cifre, prăpastie la puncte » Paradox incredibil: Craiova stă mai bine la 4 capitole, dar FCSB o surclasează în clasament
FCSB - CSU CRAIOVA
Egali la cifre, prăpastie la puncte » Paradox incredibil: Craiova stă mai bine la 4 capitole, dar FCSB o surclasează în clasament

Dimo Boikov: „Suntem mereu pe fugă, încercăm să facem zece lucruri deodată”

- Cum ți se par românii? 
- Asemănători cu bulgarii. Am trăit doi ani în Danemarca, iar oamenii de acolo se bucură de chestii simple, de un stil de viață fără griji. Bulgarii și românii sunt mereu pe fugă, încearcă să nu întârzie, dar întârzie aproape de fiecare dată! Sunt mereu pe grabă, încercând să facă zece lucruri deodată.

- Cum te împaci cu mâncarea? 
- Îmi place, deși cea bulgărească parcă e mai gustoasă. Ce-am mai gustat cu echipa, mămăligă cu smântână, asta îmi place, plus papanași. În rest, îmi gătesc singur, diverse tipuri de paste, cu carne, vegetariene, cu orez sau cu quinoa. Îmi place faptul că aveți același stil de a vă strânge, împreună, ca bulgarii, la un grătar.

Le-aș recomanda românilor să vadă și altceva în afara litoralului, de exemplu Plovdiv, fosta Capitală europeană a culturii din 2019. Este considerat cel mai vechi oraș locuit de pe continent, unul dintre cele mai vechi din lume. Sunt păstrate foarte bine antichitățile la Plovdiv, l-am descoperit și eu, practic, în urmă cu câțiva ani. 

- Dimo Boikov, U Cluj

- Fetele? 
- Frumoase, da! Pot spune că sunt mai drăguțe decât bulgăroaicele, dar eu prefer stilul nordic, ca în Danemarca: femeile cu pielea mai albă, blonde, cu ochi albaștri.

Începe urmărirea! 5 concluzii după victoria lui Dinamo: „scuturați” de Uhrin, „câinii” visează la un nou miracol!
CHINDIA - DINAMO 0-2
Începe urmărirea! 5 concluzii după victoria lui Dinamo: „scuturați” de Uhrin, „câinii” visează la un nou miracol!

Dimo Boikov și lumea viitorului

- Cum ți se par oamenii din România? 
- Oameni prietenoși, dar și unii un pic blocați în vechile mentalități, ca și în Bulgaria, de altfel. Adică sunt unii care sunt interesați doar de cât câștigi, ce mașină conduci, nu vor să cunoască persoana din interior. Cred că e o chestie tipic balcanică, să ne dăm altceva decât suntem cu adevărat ca să fim acceptați la nivelul societății sau să impresionăm.

Pe bulgarii care vor să viziteze România i-aș invita să se bucure de orașul Cluj Napoca! Unul vechi, bine păstrat, cu multe cafenele și cu locuri de relaxare. Și nu este complicat. Mai e frumoasă și zona de deal din oraș, de unde poți vedea restul Clujului. 

- Dimo Boikov, U Cluj

- Ce ai fi făcut dacă nu te dedicai voleiului? 
- Mi-ar fi plăcut să studiez anatomia sau să mă dedic afacerilor. De exemplu, e bine să ai un apartament, două, trei, să le închiriezi. Totuși, sunt aproape de a mă lansa la mine, în Bulgaria, în afaceri, într-un proiect cu panouri solare. Consider că acest tip de afacere este de mare viitor: să construiești parcuri de panouri fotovoltaice în diverse zone este o investiție pe care o studiez de mai multă vreme. Și care s-a dezvoltat bine în Bulgaria.

- Ai ceva planuri la 23 de ani? 
- Nu vreau să devin un mogul, dar măcar să am o oarecare libertate financiară. Tot mai mulți oameni vor să se extindă în privința panourilor solare, lucrez cu diverși arhitecți și ingineri. Partea ta este să ai bani și să te ocupi de acte, acestea din urmă durează. În 20-25 de ani, cred că acesta va fi viitorul sustenabil, întrucât resursele vechi se vor epuiza. Sper ca planeta să fie pregătită cum trebuie cu energia alternativă. Am citit mult în ultima perioadă despre așa ceva și pământul, oricât de darnic a fost cu noi, are o limită. Energia solară și cea eoliană sunt de mare viitor.

Dimo Boikov: „Închideți laptopul și puneți mâna pe carte!”

- Cu ce te delectezi în timpul liber? 
- Nu sunt genul să ies frecvent, în timpul sezonului. Visul meu este să ajung în ligile importante, în Polonia, Brazilia sau Italia, de aceea sunt concentrat pe antrenamente, pe volei. În timpul liber, citesc cărți, ascult podcast-uri sau diverși profesori, oameni inteligenți de la care ai ce învăța. Îmi place să citesc și despre culturile vechi, persană, asiatică, dar și despre ceea ce este nou. Sunt disperat să citesc cu orele!

- S-a pierdut acest hobby, nu doar la cei de vârsta ta... 
- Nu există carte proastă! Poți învăța și din cele care, la un moment dat, ți se pare că nu oferă nimic. Recomand oamenilor să citească și reviste, și ziare, să-și îmbogățească tot mai mult cultura. Mai închideți laptopul! Am văzut copii de 2 ani hipnotizați de a se uita pe YouTube, îi lasă părinții cu ochii acolo, doar ca să tacă și să mănânce.

- Ce părere ai despre social media? 
- Instagram, Facebook... Toate fac parte din social media, dar mai degrabă sunt unsocial media! Din păcate, depindem de multe ori de acești „prieteni”. Eu încerc să stau cât se poate de puțin în social media. Deși, fără aceste „canale”, nu aș fi ajuns la Cluj.

- Adică? 
- Am intrat în legătură cu oficialii de la U Cluj prin intermediul messenger-ului de pe Facebook, așa am intrat în contact cu clubul! Am discutat o perioadă acolo, am pus detaliile la punct.

Ca orice om în acest moment, sunt pus pe gânduri, ca să nu zic temător, de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Viața noastră și-așa era schimbată cu ocazia pandemiei, acum suntem din nou într-un moment important, la limită, al umanității. 

- Dimo Boikov, U Cluj

Citește și:

Carlos Alcaraz scrie istorie, la 18 ani! A învins campionul en-titre și e în finală la Miami

Încă un bronz pentru România la Campionatele Europene de lupte

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
bogat
bogat  •  04 Aprilie 2022, 11:22
Postat de dakesis pe 02 Aprilie 2022, 15:22

baiatul asta este prea destept pentru varsta lui. Daca ar fi mentalitatea asta si la noi, am ajunge departe - sa citesti, sa te informezi, sa te bucuri de lucruri simple, mici, nu sa crezi ca esti mare boss daca ai o haina de firma si sa pierzi nopti in sir la computer, ca apoi sa mergi la antrenament fara niciun chef. Asa nu ajungi niciunde... Bravo tie, Dimo!

Asta gandeam si eu, un sportiv cu capul pe umeri, dornic de informare si cu preocupari inteligente. Cati dintre sportivii de la noi ar fi dorit sa studieze anatomia daca nu mergea cu sportul si cati isi planifica viitorul inca din perrioada activa gandindu-se la investitii in panouri solare? Iar observatia despre mentalitatea romanilor este foarte corecta: cam toti sunt interesati cati bani ai si ce masina conduci, prea putini vor sa afle ce fel de om esti. Bravo dom'le mult succes.

1745flo
1745flo  •  02 Aprilie 2022, 20:36
Postat de virus pe 02 Aprilie 2022, 12:01

Un bulgar? Ăștia sunt cu zece milenii în urma noastră...

Ar fi cazul ca bulgarii să-și vadă de sărăcia lor, nu să-si dea cu părerea despre români!

dakesis
dakesis  •  02 Aprilie 2022, 15:22

baiatul asta este prea destept pentru varsta lui. Daca ar fi mentalitatea asta si la noi, am ajunge departe - sa citesti, sa te informezi, sa te bucuri de lucruri simple, mici, nu sa crezi ca esti mare boss daca ai o haina de firma si sa pierzi nopti in sir la computer, ca apoi sa mergi la antrenament fara niciun chef. Asa nu ajungi niciunde... Bravo tie, Dimo!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează