SPORTURI  »  VOLEI  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Voleibalistul Vlad Negrean, căpitanul lui U Cluj: „Viitorul? Generația cu telefonul în mână. Ți-e și frică să-i lași singuri pe stradă!”

Căpitanul lui U Cluj și unul dintre cei mai valoroși trăgători din campionat, Vlad Negrean (34 ani) este unul dintre veteranii din voleiul masculin și face o analiză dură a sportivilor de viitor ai României
Căpitanul lui U Cluj și unul dintre cei mai valoroși trăgători din campionat, Vlad Negrean (34 ani) este unul dintre veteranii din voleiul masculin și face o analiză dură a sportivilor de viitor ai României

Articol de - Publicat miercuri, 23 martie 2022 14:54 / Actualizat miercuri, 23 martie 2022 15:31

Căpitanul lui U Cluj și unul dintre cei mai valoroși trăgători din campionat, Vlad Negrean (34 ani) este unul dintre veteranii din voleiul masculin și face o analiză dură a sportivilor de viitor ai României

Negrean este liderul lui U Cluj, dar este recunoscut și drept unul dintre cei mai bun trăgători din voleiul masculin românesc. Originar din Zalău, stabilit însă în orașul de pe malul Someșului, ardeleanul a avut numeroase realizări pe plan personal și spune că „dacă echipa nu câștigă, nu mă ajută pe mine în mod deosebit”. 

VIDEO. Interviu cu Vlad Negrean, căpitanul lui U Cluj și unul dintre cei mai valoroși trăgători din campionat

U Cluj luptă din greu să evite retrogradarea: la finalul fazei I a Diviziei A1 s-a clasat pe locul 11 din 12, cu 8 puncte, iar acum dispută partidele din playout, acolo unde a pornit însă cu o înfrângere, 1-3 cu CS Rapid București, în deplasare, pe 19 martie.

Vlad Negrean s-a destăinuit Gazetei

- Vlad, ce planuri ai, aveți, de la ce-a mai rămas din acest sezon?
- Să facem meciuri cât mai bune, să ne salvăm de la retrogradare. În plan personal, nu sunt chiar foarte hotărât, dar mai am ceva timp până în aprilie, când să încheie campionatul. Sunt secund la U Cluj din primăvara anului trecut, sunt și căpitan, ajut și eu cu experiența mea la antrenamente, la sfaturi. La 34 de ani, eu mai pot multe, o să văd ce va urma.

- De ce va depinde?
- De ce depinde, uneori, la o anumită vârstă în sport. Depinde de accidentări, mă supără unele mai vechi, asta ar fi una dintre cauze pentru care aș putea spune „stop”. Acum suntem într-o lună tare, martie, a început play-out-ul, ne concentrăm doar pe asta, mai ales că suntem prea jos în clasament, avem și probleme de lot. Cât timp sunt șanse matematice, noi vom lupta!

Voleibalistul Vlad Negrean, căpitanul lui U Cluj: „Viitorul? Generația cu telefonul în mână. Ți-e și frică să-i lași singuri pe stradă!”
Vlad Negrean, căpitanul echipei de volei U Cluj

„Viața la U este boemă”, spune Vlad Negrean

- De ce ai rămas atâția ani, șase, la U Cluj?
- La Cluj mi-au plăcut echipa, orașul, tot. Am zis să ne stabilim aici. Am fost în 2014 la Bacău, de exemplu, nu m-am simțit deloc în largul meu. La Cluj am prieteni, totul e bine. Suntem o echipă cu tineri, studențească, boemă, nu avem avânt de titlu. Înainte, am fost vicecampion la Baia Mare, apoi am jucat și în cupele europene, pot spune că mi-am jucat voleiul.

- Nu crezi că puteai obține mai multe de la volei?
- Până la urmă, așa a fost să fie! Nu am avut nevoie doar de performanță, ci să mă și simt bine într-un loc, să-mi placă orașul, colegii. Viața la U Cluj este boemă.

6 ania adunat Negrean la U Cluj, după alți șase la Explorări Baia Mare, și scurte perioade la CS Phoenix Şimleu Silvaniei, la începutul carierei de seniori, și la Bacău (2014)

Vlad Negrean, tranșant: „Tinerii vor bani, nu să demonstreze că-i merită”

- Ești și antrenor secund din primăvara anului trecut, te tentează cariera de antrenor?
- Nu știu cum o să fie cu răbdarea necesară meseriei. Ar fi mai ușor să fiu antrenor la o echipă unde sunt bani mulți, unde vin jucători formați. E mai greu când trebuie să începi de la lingură și cuțit.

- Cum e la voi, la volei?
- Jucătorii vin de la juniori nu foarte pregătiți, față de perioada când am fost eu junior. E mai greu de lucrat cu ei, sunt mai sensibili. Bine, asta în orice sport. Tinerii de acum au altă mentalitate, alte așteptări. Chiar dacă nu au dovedit nimic în volei, în sport, cu tot respectul. Ei vor bani, direct, nu să demonstreze că merită banii!

- Cum ai spus și tu, e valabil și în alte sporturi, dar și la nivelul societății.
- Sunt rezerve la echipele lor, dar ca să vină să joace la tine cer foarte, foarte mulți bani, deși nu au demonstrat nimic. În primul rând, am observat acest detaliu la români. Așteaptă în primul rând bani, apoi să vadă dacă pot demonstra că pot juca volei. Nu, mai întâi trebuie să demonstrezi că meriți!

Vlad Negrean, dezamăgit de mentalitatea tineilor: „Doar sumele îi mână în viață”

- Până la urmă, dacă stai să judeci, cu toții depindem de bani. Tu la ce te referi? 
- Principiile lor nu sunt ca ei să demonstreze ceva înaintea banului. Doar sumele îi mână în viață. Nu prea e OK așa. Și decât să te duci să faci tușa la o echipă mai bună, doar pentru bani, și să nu crești deloc de fapt.„Dă-mi bani și apoi văd dacă fac eu ceva!”, cam asta aud, de fapt, în orice domeniu, asta e mentalitatea.

- Probabil, vorbesc între ei, află și cât câștigă alții din afară. 
- Au acces la mai multe informații, ăla ia atât, ălălalt atât. Ei cred că joacă volei ca la TV, te lovești de sume enorme pe care le cer jucătorii tineri, care cred că deja sunt foarte buni.

- Tu cum ai crescut? 
- Eu de-abia așteptam să joc, să primesc șansa de a fi pe teren. Și acolo voiam să dau totul. Sunt foarte mulți care au campionate câștigate și n-au jucat trei mingi tot campionatul! Dar ei sunt campioni. Și oferă impresia că n-au chef de volei, au niște aere...Așa e și la volei, și la fotbal, peste tot.

- Dar sunt bani buni în acest sport în România? 
- Sunt echipe în țară care plătesc destul de bine, 5.000-6.000-7.000 de euro pe lună. Dar sunt echipe puține, au alte aspirații, să facă față și în Europa.

- Tu de la ce nivel ai plecat în sport? 
- Eu când am primit șansa să joc volei, prin 2006, 2007, am plecat de la 500-600 de lei pe lună în liga a doua. La Șimleu Silvaniei. Iar la finalul anului, al sezonului, am ajuns la 2.000 de lei pe lună. Așa a vrut patronul pentru că a văzut că-mi dau silința, mai bine, mai mult ca alții. Am crescut natural în valoare. Și nici n-am cerut eu, a venit omul: „Uite, am văzut ce faci etc etc”.

- Cum vezi tu, la 34 de ani, viitorul acestei generații? 
- Generația cu telefonul în mână. Ți-e și frică să-i lași singuri afară că se simt ca în junglă, Doamne ferește! Ei sunt viitorul.

Sunt mulți care nu-și știu valoarea. Ei vor suma asta doar pentru că amicul, colegul, câștigă atât. Iar când se întârzie ziua de salariu, auzi: „Cum, de ce nu e banul la timp?! Atunci nici eu nu mai trag!”
- Vlad Negrean

388 de punctea fost recordul de puncte al lui Negrean, în urmă cu două sezoane, și-atunci cel mai bun trăgător

Citește și:

VIDEO + FOTO Gigi Becali, Lucescu și ucrainenii » Patronul FCSB le-a deschis azi porțile bazei din Berceni: „I-am zis lui Sydorchuk: «E în interesul tău să joci»”

EXCLUSIV CTP și schimbarea uriașă pe care o poate produce retragerea lui Barty: „Este un moment istoric! Nu vrea s-o părăsească tenisul pe ea”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează