SPORTURI  »  VOLEI  »  FRV

Mașina de vot » Caz incredibil în sportul românesc: cum reușește să rămână în funcție cel mai vechi președinte de federație

Gheorghe Vișan, președintele cu 16 ani vechime FOTO sportpictures.eu
Gheorghe Vișan, președintele cu 16 ani vechime FOTO sportpictures.eu

Articol de - Publicat luni, 06 iulie 2020 09:00 / Actualizat luni, 06 iulie 2020 10:02

Caz incredibil la Federația Română de Volei. Cum a reușit actualul președinte, Gheorghe Vișan, la Adunările Generale de Alegeri, să obțină sigur câte 40 de voturi. Gazeta dezvăluie manevra prin care actualul președinte era ales.

Gheorghe Vișan (68 de ani) este cel mai vechi președinte de federație din sportul românesc. Fostul arbitru a fost ales pentru prima dată la conducerea FR Volei în 2004! De atunci, au trecut 16 ani și patru mandate în care Vișan a câștigat alegerile. Și nu vrea să se oprească aici. Pandemia de COVID-19 tocmai l-a oprit să obțină al cincilea mandat. Pe 26 martie 2020 ar fi trebuit să aibă loc noi alegeri, dar acestea au fost amânate. Gheorghe Vișan era și acum mare favorit la păstrarea funcției de președinte.

Siguranța obținerii voturilor

Niciodată până acum, la alegeri, Vișan nu a avut mari emoții în obținerea unui nou mandat, pentru că el a creat la FRV o adevărată "mașinărie de vot", formată din arbitri și observatori. Cum acționa președintele FR Volei? La ultimele două Adunări Generale ale FRV (2018 și 2019), apar pe lista participanților numeroși arbitri și observatori care nu au nicio legătură cu structurile sportive pe care le reprezintă! Arbitri și observatori, marea lor majoritate cu domiciliul în București, votează pentru cluburi și structuri sportive din întreaga țară! Este foarte interesant cum ajung cluburile să-i desemneze pe acești oameni.

Sursele Gazetei spun că președintele Gheorghe Vișan este cel care sună la cluburi pentru a le propune unul sau altul din oamenii săi ca delegați la alegeri. În aceste condiții el își asigură niște voturi certe. Cluburile care acceptă intră sub protecția FR Volei. Și "delegații lui Vișan" nu votau numai președintele. Era o adevărată listă cu vicepreședinții, membrii în Consiliul Director. 

Astfel că el își asigura și sprijin la conducerea FRV, având echipa sa, fără contestatari. Au fost însă cazuri în care Vișan a trimis în țară alte liste, pe criterii geografice. În Moldova trimitea oameni din zonă care să facă parte din Consiliul Director, în Ardeal la fel. Au ieșit scandaluri când oamenii din echipa sa au aflat că nu mai sunt pe listă în anumite zone! Un caz concret a fost cel al regretatului Vasile Ouatu, decedat din cauza COVID-19 în acest an, care dorea un nou mandat de vicepreședinte în 2012.

Mașina de vot » Caz incredibil în sportul românesc: cum reușește să rămână în funcție cel mai vechi președinte de federație
Adunarea Generală din 2004. Se numără voturile, iar Gheorghe Vișan devenea președintele FR Volei FOTO Gazeta Sporturilor

Delegări și baremuri

Oamenii lui Gheorghe Vișan, arbitri și observatori care votează pentru diferite cluburi din țară, nu rămân nerecompensați. Ei urmează în cursul anului să primească delegări la meciuri, acolo de unde încasează baremurile. "Prietenii" președintelui fiind delegați mult mai des decât ceilalți arbitri și observatori.

Mărturia lui Sandu Kapelovies

Exclus din voleiul românesc, în urma unei decizii a Adunării Generale a FRV, antrenorul Sandu Capelovies a făcut în luna mai o serie de dezvăluiri în Gazeta Sporturilor. Tehnicianul recunoștea că, pe vremea când era prieten cu președintele Gheorghe Vișan, l-a ajutat în obținerea cât mai multor voturi la alegeri. "Când Gheorghe Vișan a fost ales președinte în al doilea mandat, toată lumea voleiului ne-a acuzat că l-am ajutat. Eu cu Vali Bițoiu, cu Andreea Căruțașu, cu Dan Mălinaș. Și, de ce să nu recunosc?, l-am ajutat. Pentru că m-a șantajat, mai în glumă, mai în serios, că nu-mi dă transferul pentru Alice, fiica mea, să plece în străinătate. Așa am ajuns să votez pe procură, la mai multe cluburi din țară, pentru domnul Vișan", a dezvăluit atunci Sandu Kapelovies. Exact procedurile pe care Gazeta le dezvăluie azi.

Schimbări de statut cu... direcție

La ultima Adunare Generală Ordinară a FR Volei, din 2019, Gheorghe Vișan a propus să se introducă în statutul FR Volei o serie de modificări. Acestea aveau rolul de a-i asigura un nou mandat de președinte. Vișan a propus ca orice om din volei care vrea să candideze la șefia FRV să aibă o experiență de minimum 10 ani în structurile FR Volei. O modificare cu dedicație.

Plângere la DNA?

La alegerile din 2016, sursele Gazetei spun că președintele Gheorghe Vișan s-a bucurat de aproximativ 40 de voturi obținute pe delegații. Contracandidații săi vor acum să facă plângere la DNA pentru a cerceta modul cum au decurs atunci alegerile. Se pare că, înainte de alegerile din martie 2020, au fost o serie de plângeri și la Ministerul Tineretului și Sportului. MTS urma să trimită la Adunarea Generală de Alegeri o comisie care să cerceteze dacă votanții sunt cu adevărat reprezentanții cluburilor din țară.

Cum a câștigat Gheorghe Vișan alegerile?

De când a fost ales la conducerea FRV, Gheorghe Vișan a avut două mandate în care a avut emoții la alegeri. În 2008, el l-a învins pe Octavian Dimofte, fostul director general de la Olimpia București, cu numai 6 voturi. Decedat între timp, Dimofte l-a acuzat atunci pe Vișan că era și inspector în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, iar 60 de voturi au venit de la Cluburile Sportive Școlare, asupra cărora Vișan a făcut presiuni. În 2012, Vișan l-a învins pe Adin Cojocaru cu numai trei voturi, 67-64, în turul 2. S-a spus apoi despre Adin Cojocaru că era "omul" lui Vișan, el devenind ulterior secretarul general al FR Volei.

Situația alegerilor în cele patru mandate:

2004

Gheorghe Vișan58 voturi
Horațiu Nicolau30 de voturi
Marian Ștefan7 voturi

2008

Gheorghe Vișan79 de voturi
Octavian Dimofte73 de voturi

2012

Gheorghe Vișan67 de voturi
Adin Cojocaru64 de voturi

2016

Gheorghe Vișan99 de voturi
Dan Gârleanu32 de voturi
Serhan Cadâr20 de voturi
Sandu Kapelovies1 vot

Citește mai multe știri din sport:

Moment controversat la MP al Austriei! Cine sunt cei 6 piloți care au refuzat să îngenuncheze pentru lupta împotriva rasismului

Halep, Ruse, Tecău și Copil, supereveniment la Cluj » Simona: „Sper să fim sănătoși și să luăm o medalie la Tokyo”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
deceneu
deceneu  •  06 August 2020, 13:56

VESNICA SI NEOFASCISTA FEDERATIE ROMANA DE VOLEI V-ati intrebat vreodata de ce Romania e blocata in `feudalismul democratic , neofascist `? Simplu : e condusa de care dispun dupa bunul lor plac de tot ce misca in jurul lor . Vin la putere lingusitori si cu promisiuni realizabile si chiar cu sperante ridicate pe care le uita instant cand se vad in functii ! Daca un profesor de sport si educatie fizica , pe care il numim generic Gheorghe Visan , sta de 20 de ani cocotat pe scaunul prezidential si nimeni sau nimic nu misca fara aprobarea lui (si mai ales interesul lui ) atunci putem sa ne intrebam daca ceea ce dorim e comunism sau democratie . Acest caracter e un DICTATOR si un afemeiat, asemanator cu mana sa dreapta din conducerea voleiului romanesc , Cotoanta Anghelus , acest pensionar impachetat de cunostinte comuniste si sexist fara egal . Sa nu mai vorbim despre un alt pensionar aflat la conducerea Observatorilor de volei , Marin Mihai , care nu indeplineste nici o conditie ( nu a jucat vreodata volei , nu a fost antrenor sau arbitru) dar tine locul ocupat cu o ipocrizie acuta si plin de sine iar alti sportivi dornici de afirmare nu au loc de scheletele acestea. Voleiului, la fel ca si tot sportul din Romania e o strucura afiliata Securitatii si oamenii lor se falfaie la conducere abuzand de putere si de privilegii periculos de draconice . Luati masuri sau se va interveni cu forta. Nu uitam si nu repetam greselile din trecut . Suntem mai puternici impreuna.

960136051098008
Adi EF  •  21 Iulie 2020, 13:31

"Gheorghe Vișan (68 de ani) este cel mai vechi președinte de federație din sportul românesc. Fostul arbitru a fost ales pentru prima dată la conducerea FR Volei în 2004! " .... sunt dezamagit, documentati-va si nu mai dezinformati va rog, la alta federatie olimpica, Taekwondo WT, presedintele e neschimbat in functie din anul 2000. Citez de pe romaniataekwondopunctro/abouts Asociația Română de Taekwondo este o structură sportivă constituită legal, cu personalitate juridică, independentă, fără scop patrimonial, organizată conform Legii 246/2005. Asociația a fost înființată în anul 2010, din inițiativa mai multor cluburi de Taekwondo care doreau o alternativă la Federația Română de Taekwondo WTF a cărei conducere incompetentă a instaurat în timp un regim dictatorial și opresiv, ducând Taekwondo-ul românesc la cel mai scăzut nivel calitativ din întreaga Europa de Est și probabil din lume.

apetulburi
apetulburi  •  06 Iulie 2020, 14:39

Studiati si Federatia de Koniac Canoe, unde eternul presedinte Marladeanu conduce aproximativ dupa aceiasi schema. Acest agorici a distrus cea mai de seama federatie de sport nationala, federatia cu cele mai multe medalii europene, mondiale si olimpice la un loc, federatie suspendata 1 an de zile de la toate competitiile mondiale si europene, ajungandu-se ca in prezent sa ne bucuram doar de calificarea sportivilor prin ici ce finale. Presul si camarila lui de fosile turmentate blocheaza de ani de zile orice incercare de a iesi la lumina, culmea, nimeni nu ii vede si nimeni nu ii trage la raspundere cu nimic, apa de ploaie, atat ministerul sporturilor cat si COSR-UL , care probabil tot pentru voturi, inchid ochi si ei la randul lor ..... fi-mi-ar scarba

Vezi toate comentariile (6)
Comentează