SPORTURI  »  VOLEI  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

O nouă față a naționalei de volei: „Tot respectul pentru Sergiu Stancu fiindcă a reușit să-i ducă la un alt nivel, nu neapărat tehnic și tactic, ci mental"

”Tricolorii” la finalul partidei cu Franța FOTO Raed Krishan
”Tricolorii” la finalul partidei cu Franța FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 12 septembrie 2023 17:38 / Actualizat marti, 12 septembrie 2023 22:25

Naționala masculină a României a încheiat Campionatul European pe poziția a șaptea, cea mai bună clasare de când sunt prezente 24 de echipe la întrecerea continentală. 

România a redescoperit voleiul după ce naționala feminină a fost prezentă în optimi de finală, iar cea masculină în sferturi de finală. 

Băieții lui Sergiu Stancu au fost învinși cu 3-0 (22, 14, 25) de campioana olimpică Franța, pe care o îngenuncheaseră în grupa de la Tel Aviv cu 3-1. Voleibaliștii din Hexagon au pus luni seară capăt unui șir de patru victorii ale românilor la Campionatul European, unul pe care îl începuseră însă cu două înfrângeri. 

„Au muncit mult pentru că așa considerăm noi și întotdeauna după muncă apare și răsplata. Să nu uităm că am fost într-un moment foarte dificil la Tel Aviv, unde veneam după două înfrângeri și șansele noastre de calificare erau diminuate, iar echipa a reușit într-un moment foarte greu să reacționeze și băieții sunt de lăudat pentru acel moment dificil, extrem de greu, când ei nu au cedat. 

Aveau varianta să cedeze și să plecăm acasă sau să încerce să mai împingă mental și fizic, iar ei au ales varianta a doua. Țin să-i felicit fiindcă tot ce s-a întâmplat este rezultatul acelor momente foarte grele", a spus antrenorul Sergiu Stancu la câteva minute după înfrângerea cu Franța.

Remarcați și lăudați

Pe lângă voleiul arătat, echipa masculină a dovedit un spirit incredibil în cele șase meciuri pe care le-a disputat la Campionatul European. O stare observată și de Gheorghe Crețu, tehnicianul român care pregătește Slovenia și care a fost declarat cel mai bun antrenor al lui 2022. 

„Băieții sunt deosebiți, au reușit niște lucruri cu un singur jucător, Aciobăniței, care a evoluat în străinătate, e o chestie deosebită, tot respectul pentru Sergiu fiindcă a reușit să-i ducă la un alt nivel, nu neapărat tehnic și tactic, ci mental", a subliniat Crețu.

Sergiu Stancu a deschis un pic ușa vestiarului, explicând cum s-a ajuns aici: „Este munca întregului staff prin momentele din pregătire. De când ne-am întâlnit la Braşov, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a crește încrederea în ei, pentru a crede că au valoare, fiindcă au demonstrat-o în mai multe partide când echipa României a reușit să surprindă. 

Am ajuns să ne sune oameni din toate colțurile Europei ca să ne laude pentru ce am făcut, aceasta este marea reușită a acestei echipe, a acestui grup".

Respectul câștigat

Chiar dacă erau supărați după înfrângerea suferită în fața Franței, românii au avut puterea să-i salute pe cei care au venit din țară la Varna să-i încurajeze și să le strige la final: "Suntem mândri de voi!". 

Voleiul românesc trebuie să se bucure de ce s-a întâmplat cu echipa națională. Înainte de acest campionat eram total necunoscuți în Europa voleibalistică, vorbesc despre echipele de top, ne-au tratat cu respect. Acest respect și l-au câștigat jucătorii, care sunt de lăudat, toți băieții sunt din campionatul românesc, cu excepția lui Aciobăniței", a mai spus Sergiu Stancu. 

Cu evoluția de la acest Campionat European, voleibaliștii tricolori au pus câteva cărămizi pentru calificarea la Campionatul Mondial. Naționala masculină nu a mai fost prezentă acolo din 1982. Cu spiritul și cu determinarea arătate în ultimele săptămâni, România poate însă visa frumos. 

2 prezențeare România la Campionatul European de când s-au introdus 24 de participante, în 2019. Naționala masculină a fost pe 21 în acel an, în 2021 nu s-a calificat, iar acum au încheiat pe locul 7

Băieții și fetele au nevoie de suport din partea tuturor, mi-aș dori ca în România să se adune la un meci de volei 14.000 de oameni, așa cum am trăit eu în Slovenia. Poate auzim mai puțin de fotbal pentru că deja mă strâng tenișii când văd materiale despre ce fac fotbaliștii- Gheorghe Crețu, antrenor Slovenia

Parcursul României la CE 2023

  • 0-3 cu Portugalia
  • 2-3 cu Israel
  • 3-2 cu Turcia
  • 3-1 cu Grecia
  • 3-1 cu Franţa
  • 3-2 cu Croația (optimi)
  • 0-3 cu Franța (sferturi)

Lotul României de la  Campionatul European

  • Libero: Sergio Diaconescu (SCM U Craiova), Karol Kosinski (Rapid București)
  • Extreme: Mircea Peța (Steaua București), Daniel Chițigoi (ZAKSA Kędzierzyn-Koźle, Polonia), Adrian Aciobăniței (Skra Bełchatów, Polonia), Marian Bala (Arcada Galați)
  • Coordonatori: Filip Constantin (Rapid București), Claudiu Dumitru (Steaua București)
  • Centri: Bela Bartha (Dinamo București), Andrei Butnaru (Arcada Galați), Robert Călin (SCM U Craiova), Ștefan Lupu (Corona Brașov)
  • Opus: Rareș Bălean (Dinamo București), Alexandru Rață (Tectum Achel, Belgia)
  • Staff: Sergiu Stancu – antrenor principal, Răzvan Parpală – antrenor secund

Citește și: 

Selecționerul semifinalistei Europeanului, șocat de situația din România: „Unde în lume se mai întâmplă asta? E o rușine! Să scrieți cu litere mari”
DISCURS
Selecționerul semifinalistei Europeanului, șocat de situația din România: „Unde în lume se mai întâmplă asta? E o rușine! Să scrieți cu litere mari”
Concluziile „tricolorilor” după înfrângerea cu Franța din sferturile Euro 2023 de volei: „Plecăm cu capul sus!”
ROMÂNIA - FRANȚA
Concluziile „tricolorilor” după înfrângerea cu Franța din sferturile Euro 2023 de volei: „Plecăm cu capul sus!”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close