SPORTURI  »  VOLEI  »  POVESTE

Blocată în România timp de două luni » Voleibalista Carla Rueda a trecut prin clipe dramatice

Carla bucurându-se după o reușită în cupele europene cu Știința Bacău
Carla bucurându-se după o reușită în cupele europene cu Știința Bacău

Articol de - Publicat miercuri, 29 iulie 2020 14:53 / Actualizat miercuri, 29 iulie 2020 15:57

Carla Rueda (30 de ani), peruviana care a evoluat la Știința Bacău de la startul returului în 2020, a fost nevoită să se întoarcă în țara ei cu un zbor umanitar.

Pandemia de COVID-19 a prins-o în România pe componentă a naționalei din Peru încă din 2006. Abia ajunsese în țara noastră de două luni și s-a trezit complet singură, cu contractul suspendat la Știința Bacău și cu speranțe vagi de a se putea întoarce în țara natală. 

La începutul anului, echipa moldavă a anunțat cu entuziasm transferul „universalului" peruvian Carla Del Pilar Rueda Cotito, venită din Grecia, de la AON Pannaxiakos Naxos, când s-a renunțat la franțuzoaicele Alexandra Dascălu și Kim Novak. Sud-americanca a fost legitimată pe 9 ianuarie, în penultima zi a perioadei de transferuri, și a început imediat antrenamentele. 

Pe 18 martie, Federația Română de Volei a pus capăt, după o ședință de consultare, edițiilor actuale ale întrecerilor interne, iar campioane au fost desemnate echipele aflate în acel moment pe primul loc. La feminin, Volei Alba Blaj, Cupa României fiind, de asemenea, anulată. 

Blocată în România timp de două luni » Voleibalista Carla Rueda a trecut prin clipe dramatice
În timpul unui time-out, ascultând alături de colege indicațiile antrenorului Florin Grapă

Din acel moment, pentru Rueda a început o perioadă de incertitudine. Peru a fost una dintre primele țări din America Latină care a impus, la mijlocul lunii martie, măsuri pentru stăvilirea propagării virusului SARS-CoV-2. Una dintre ele a fost carantina, prelungită de câteva ori și ridicată abia la sfârșitul lui iunie, alta a fost închiderea frontierelor, încă în vigoare până la 31 iulie. 

„Simt că nu mai rezist" 

Carla, căreia i se spune Cotito, a descris situația, în luna mai, presei din țara sa. Singura variantă care o putea scoate din necaz era îmbarcarea într-un zbor umanitar. „Am suportat două luni, dar simt că nu mai rezist. Clubul a trimis un document, precizând că nu mai am contract, ne-au plătit ceea ce ne revenea pentru cât mai era de jucat. Mi-au dat o cameră în hotelul sportiv de aici, până când voi putea călători. Am izbucnit pentru că sunt singură aici, celelalte jucătoare s-au întors în orașele lor, așa că este complicat. În plus, mama e și ea singură în Peru", explica jucătoarea la Radio Ovacion. 

„Am citit că granițele se vor deschide abia în octombrie... ce fac eu aici până atunci?", se întreba Cotito. Șeful Institutului Peruvian al Sportului, Gustavo San Martin, a explicat la rândul său că „situația e complicată. Am vorbit la Ministerul Afacerilor Externe, există posibilitatea de a lua un zbor din Austria, Grecia sau Spania, pentru că din România nu se gestionează curse umanitare. Nu e deloc simplu, sunt mai mult de 14.000 de compatrioți care încearcă să se întoarcă în Peru". 

Blocată în România timp de două luni » Voleibalista Carla Rueda a trecut prin clipe dramatice
Carla Rueda în acțiune în tricoul echipei naționale a țării sale FOTO Guliver/GettyImages

Peste alte două zile, pe 23 mai, sosea vestea cea bună, pe care i-a comunicat-o consulul peruvian în România: primise permisiunea de revenire în țara natală. A lăsat voleiul deoparte, deși nu excludea varianta unei reînnoiri a contractului cu Știința Bacău. „Cel mai important este să fiu sănătoasă, cu familia mea, să am grijă de mama. Să caut un club trece în plan secund acum", a adăugat ea. Revenită acasă, la Lima, ce a făcut prima dată? „Am îmbrățișat-o pe mama, apoi am început să mă reinventez", a povestit ea pentru ziarul El Popular.

389.717 de persoaneinfectate cu noul coronavirus erau până ieri în Peru, țară aflată pe locul 7 în clasamentul numărului total de cazuri pe națiune

18.418 oameniși-au pierdut viața din cauza COVID-19 în țara sud-americană, dintr-o populație de 33 de milioane de locuitori

Model pe termen scurt 

Blocată în România timp de două luni » Voleibalista Carla Rueda a trecut prin clipe dramatice

Ce presupune reinventarea? Găsirea unei forme de supraviețuire, în condițiile în care sportul este paralizat aproape total, voleiul între ele. „Sunt o persoană cu multe posibilități", spune Carla. „Nu mi-e frică de nimic. Deocamdată, am devenit imaginea pentru firmele unor prieteni, oameni de afaceri. Câte ceva iese de ici, de colo, totul se adună", dezvăluia ea râzând pentru El Popular. 

Promovarea amicilor se face pe rețelele sociale, acolo unde prezintă produsele realizate de companiile acestora. Nu a renunțat însă la volei, „mă antrenez singură, încerc să mă păstrez în formă, dar, sincer, nu știu când va reveni sportul", a punctat Cotito. 

Ajutor pentru cei nevoiași 

Împreună cu familia ei, voleibalista vrea să întindă o mână de ajutor celor care se află într-o situație disperată. „Vrem să ducem mâncare și haine în Ticlio chico și Pamplona", a explicat ea. „Nu gătesc eu, vrem să-i ajutăm, nu să-i intoxicăm", a precizat, cu umor, „de asta se va ocupa mama. Vrem să pregătim ceva cu pui, dar puiul e atât de scump... poate citește cineva și ne donează câțiva pui, ca să putem continua cu același meniu. De asemenea, haine pentru copii și adulți, ne ajută cu prieten din Gamarra, dar dacă se mai unesc și alții acestei idei, cu atât mai bine".

CV Carla Del Pilar Rueda Cotito

  • Născută pe 19 aprilie 1990 la Chincha (Peru)
  • Are 1,84 m și 70 kg
  • Cluburi la care a activat: Sporting Cristal (Per) 2006, Voley Murcia (Spa) 2007, Deportivo Geminis (Per) 2007-2008, Riberense (Por) 2008-2009, Deportivo Geminis (Per) 2010-2011, Defence Force (Tr-Tob) 2012, Deportivo Geminis (Per) 2012-2014, Azerrail Baku (Aze) 2-14-2015, Golem Volley Palmi (Ita) 2015-2016, Deportivo Geminis (Per) 2016, ASPTT Mulhouse (Fra) 2017, Deportivo Geminis (Per) 2018-2019, AON Pannaxiakos Naxos (Gre) 2019-2020, Știința Bacău 2020
  • Componentă a echipei naționale din 2006, a participat la CM din 2006 (locul 17) și 2010 (locul 15)
  • Argint în 2007, bronz în 2009 și 2011 la Campionatele Americii de Sud
  • Argint în 2010 la Cupa Pan Americană

Citește mai multe știri din volei:

Blajul face prima mutare importantă: una dintre cele mai bune ridicătoare din lume!

VIDEO Povestea Alexiei Căruțașu: la 16 ani a fost transferată de campioana Europei » „Vreau să joc până când nu voi mai putea sări”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
859779594095355
Nick Rasu  •  29 Iulie 2020, 16:34

Vrea sa fielanga maicasa si sa aibe grija de ea... Daca nu era virusul cum dracu aveai grija de maicata... erai mai mult plecata din tara...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close