INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Africa de Sud

Articol de - Publicat vineri, 04 iunie 2010 00:00

Fondată: 1991 (Afiliată FIFA: 1992)
Federaţia: CAF
Preşedinte: Kirsten Nematandani
Antrenor: Carlos Alberto Parreira
Căpitan: Aaron Mokoena
Clasament FIFA: Locul 83
Cel mai selecţionat: Aaron Mokoena (100)
Cele mai multe goluri: Benni McCarthy (35)
Prezenţe la CM: 3
Cea mai bună performanţă: Grupe (1998, 2002)

Sud-africanii au descoperit fotbalul în momentul în care au devenit una dintre coloniile britanice. Jocul care uneşte o lume întreagă nu a putut însă doborî rasismul, iar fotbalul african a avut numai de pierdut.

ÎNAINTE DE CM2010
Africa de Sud s-a confruntat încă de la început cu problemele de rasism. În 1892, s-a înfiinţat prima federaţia, unde erau acceptaţi numai jucători de culoare albă. Cîţiva ani mai tîrziu, s-a format şi o federaţie pentru jucătorii africani.

În 1953, Africa de Sud, alături de Egipt, Etiopa şi Sudan, participau la Congresul FIFA, urmînd a pune bazele Confederaţiei Africane de Fotbal. Patru ani mai tîrziu, Africa avea să îşi organizeze primul turneu continental. Fără "Bafana Bafana" însă, aceştia fiind excluşi din cauza rasismului.

Suspendarea i-a fost ridicată în 1963, cînd Sir Stanley Rous a devenit preşedintele FIFA. Acesta şi-a motivat decizia, spunînd că FIFA nu ar trebui să se implice în politica statelor. După un an, Africa de Sud era din nou suspendată.

Abia în 1992, aceştia au jucat primul meci oficial după aproape 20 de ani, învingînd Camerun cu 1-0. La prima participare la Cupa Africii, "Bafana Bafana" a cucerit trofeul. În 1998 şi 2002, a participat şi la Campionatul Mondial, unde nu a reuşit să treacă de faza grupelor.

CM2010
Au avut o evoluţie remarcabilă la Cupa Confederaţiilor, ajungînd pînă în semifinale, unde au pierdut pe final în faţa Braziliei. Dar ratarea calificării la Cupa Africii şi ultimele evoluţii din amicale nu le dau prea multă încredere pentru Mondialul pe care îl organizează în această vară.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează