GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES CASA REGALĂ

A MURIT REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI. Ultimul șef de stat din Al Doilea Război Mondial, omul care a marcat fundamental istoria României

Regele Mihai
Regele Mihai

Articol de GSP - Publicat marti, 05 decembrie 2017 13:05

Regele Mihai I al României a murit astăzi, în Elveția, a anunțat Antena 3, urmată de Pro TV.  Astăzi, de la ora 19:00, Custodele Coroanei române va face o declarație de presă, iar mâine va fi făcut public programul funeraliilor.

În vârstă de 96 de ani, Regele Mihai a fost cel de-al 4-lea monarh al României, domnind în perioadele iulie 1927-iunie 1930 și septembrie 1940-decembrie 1947.

Regele Mihai a decedat marți, 5 decembrie, la ora 13:00 la reședința privată din Elveția, anunță un comunicat emis de Biroul de Presă al Casei Regale.

Născut la Sinaia, Regele Mihai a fost fiul Regelui Carol al II-lea cu principesa Elena a Greciei. Regele Mihai I al României rămăsese ultimul lider în viață din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Una dintre deciziile majore din cariera politică a Regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva armatelor Axei, pe 23 august 1944, decizie considerată de majoritatea istoricilor ca o măsură ce a scurtat Al Doilea Războiul Mondial.

Regele Mihai a abdicat pe 30 decembrie 1947, la presiunea guvernului comunist condus de Petru Groza, și și-a petrecut peste 40 de ani în exil, revenind oficial la București în 1992.

Căsătorit timp de 68 de ani cu principesa Ana de Bourbon-Parma, decedată pe 1 august 2016, Regele Mihai a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit liniei de succesiune la tron, Prințesa Margareta este cea care va conduce Casa Regală.

"Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”.

”Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul”.

”Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!” - Regele Mihai, discursul ținut în fața Parlamentului, în 2011

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (25)
ucv1948
ucv1948  •  05 Decembrie 2017, 14:41

Ramane in istorie ca Regele care a cedat Basarabia , Bucovina de Nord , Tinutul Herta si Bugeacul fara sa traga un foc de arma ... A lasat tara 50 de ani in comunism iar el a trait bine-mersi in Elvetia ...Datorita lui Romania a intors armele , fiind azi catalogati ca un popor las si fricos .Noi , care suntem urmasi Dacilor , cei mai viteji dintre Traci , am ajuns sa fim catalogati drept lasi ...... Daca a facut bine sau rau , generatiile viitoare vor judeca ... Ganditi-va doar cat au avut de suferit romanii din aceste teritorii , deportari , foamete , omoruri ..Traiasca Romania Mare !

agiler
agiler  •  05 Decembrie 2017, 13:37

Da a marcat istoria României lăsând partidul comunist împins de la spate de rusi să preia puterea.Sa îl omoare pe Antonescu care era împotriva instaurari regimului comunist.A pus coada intre picioare și sa oprit în Elveția.Unde a trăit bine mersi în timp ce România a devenit o țară comunistă unde știm foarte bine ce a urmat.

768145689920470
Patraulea Trandafir  •  05 Decembrie 2017, 13:50

Nu-i nici o problemă . Regele a murit ! Trăiască Regele ! ( Sau s-o fi prăpădit și Gigi și noi nu știm ...)

Vezi toate comentariile (25)
Comentează