FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Corespondență GSP // Naționala care crește în afara României » Mai mulți români la amicalele FCSB din Olanda decât la oficialele din București!

foto: Raed Krishan, GSP +2   FOTO
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , - Publicat vineri, 13 iulie 2018 09:00

FCSB a fost urmărită de sute de români în amicalele din Olanda, cam câți asistă la unele partide din prima ligă. Diaspora interesată de fotbal are copii care cresc într-un sistem normal, pe terenuri bune, după metode actuale, ceea ce poate constitui o speranță pentru naționala noastră.

Un pizzar plecat din Drumul Taberei învârte pizza în Luxemburg. "Sunt în top 5 din țară! Și sunt stelist de mic, d-aia am venit să văd echipa aici. Am patru sute de kilometri de făcut după meci până acasă!".

Fiul lui joacă fotbal în Elveția, are 11 ani. Și s-ar putea transfera la Standard în vara asta. "În Liege e cel mai bun club apropiat de locul în care locuim noi", explică bucureșteanul emigrat.

Efort pentru niște amicale

Alții au venit după FCSB din Germania, din Belgia. "Suntem cam obosiți după petrecerea care a urmat victoriei Belgiei cu Brazilia. În Genk au blocat toate intersecțiile cu niște mașini uriașe, cum nu am mai văzut, mai mari decât niște TIR-uri. N-a făcut Maroc vreo surpriză la Mondialul ăsta. Și nu s-a calificat Italia. Că marocanii și italienii ar fi blocat orașul complet! Sunt mulți și se manifestă mai rău decât belgienii". Mulți sunt și românii din zonă.

Zona însemnând Olanda, Belgia, Germania, Luxemburg, Elveția. Din toate țările astea au apărut la amicalele pe care le-au disputat steliștii în cantonamentul olandez. Unii sunt deja cunoscuți de club, discută familiar cu Mihai Stoica și cu alți membri din staff, pentru că au mai asistat și la alte stagii de pregătire, au mai bătut sute de kilometri pentru meciuri fără miză.

Sigur, Ajax, Bruges și PAOK sună bine, dar tot nu au miză astfel de jocuri! Singurul motiv pentru care vin în cantonamentul FCSB e să vadă o echipă alcătuită din români.

Fabrici de fotbaliști

Și copii ai lor joacă, de asemenea, fotbal în locurile în care s-au stabilit. În cluburi serioase, nu neapărat mari, ca tradiție și ca performanțe. În Olanda, fiecare sat are terenuri perfecte, nu e obligatoriu să fii la Ajax ca să te antrenezi în condiții foarte bune.

În Belgia e la fel, tot campionatul atrage copii, îi dezvoltă și-i exportă. Naționala lui Martinez, semifinalistă la Mondial, nu e reprezentanta campionatului belgian, pentru că Hazard, Courtois și Vertonghen nu sunt adversari ai lui Răzvan Marin, dar politica majorității cluburilor din ligă i-a creat și i-a exportat.

În sistemul acesta intră și români ai căror părinți au plecat să muncească în străinătate. Juniori precum fiul acelui "pizzaiolo" din Luxemburg, care salvează pe telefon imagini cu telemeaua pe care o prepară acasă, nu cu bulgării de mozzarella de la muncă. 

1 român din 5,cu vârsta între 20 și 64 de ani, muncește în străinătate, potrivit unei statistici pe care a publicat-o Digi24. Doar în Italia și în Spania sunt două milioane de români la muncă

Federația deja ține cont de ei

FRF și-a făcut departament de scouting pentru juniori, tocmai datorită situației, cu mulți copii români implicați în fotbal în afara granițelor țării. De când e Burleanu președinte, federația a avut 15 acțiuni de selecție în Europa, cu peste 600 de copii testați. Germania, Spania, Franța, Italia sunt țările în care s-a făcut scouting, dar la testele din Germania au participat și copii din zona în care se află steliștii acum, adică Olanda, Belgia și Luxemburg. Naționala U21, care luptă cu Portugalia și cu Bosnia pentru calificarea la Euro, constituie un prim rezultat. Isăilă, care a condus până acum echipa, s-a bazat pe Pașcanu, un fundaș central format la Leicester, pe portarul Ionuț Radu, fost la Avellino în sezonul trecut și transferat la Genoa, printre portarii tineri cel mai bine cotați în Italia. 

Sute în campionat, sute la amicale

Românii care bat sute de kilometri ca s-o vadă pe FCSB jucând o asociază în continuare cu Steaua, nu au dubii. La testul cu Ajax, rezervele se antrenau pe un teren de lângă cel pe care se juca meciul. Unii suporteri l-au observat pe Pintilii. "Haideți să ne facem poze cu el!". Mijlocașul a oprit în dreptul lor după ce a terminat antrenamentul sumar. După meciuri, Dică îi cheamă pe Viorel Tănase și pe Alin Popescu, asistenții principali, la o discuție scurtă la centrul terenului, o dezbatere despre joc. Când s-a terminat partida cu Ajax, românii de pe margine i-au întrerupt planul: "Dică, hai să facem poze! Lasă ședința, că mai ai timp!".

Antrenorul le-a făcut întâi semn că vine mai târziu, apoi a cedat, s-a apropiat de ei pentru fotografii și a amânat ședința. Cu Ajax au venit mai mult de 3.000 de spectatori și măcar unu din zece a fost român. În campionat, la 2-0 cu Sepsi, FCSB a avut 500 de spectatori. La un meci oficial, cu miză clară!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (20)
ionutstv
ionutstv  •  13 Iulie 2018, 11:55

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ffdp
ffdp  •  13 Iulie 2018, 11:31
Postat de catalynn pe 13 Iulie 2018, 10:37

Fraudulos îndeamnă ilegal. Ei bine, Talpan cere tocmai aplicarea legii si a regulamentelor călcate in picioare atat de AMFB cat si FRF la presiunile celor interesați din PSD. Mergem la TAS si cum am mai spus si ieri atat Steaua cat si FC R (nu sunt inca Rapid, artificiul ilegal prin care au incercat marți sa devină Rapid a eșuat semn ca acesti indivizi cu intenții dubioase nu au învațat absolut nimic din problemele cu legile avute de Academie ) vor juca in L3, iar Talpan va renunța din păcate la acțiunile in Civil impotriva AMFB si FRF.

nu pricepe randoom ???? i-ai explicat pe toate conturile si tot nu pricepe

ffdp
ffdp  •  13 Iulie 2018, 11:30

fcsbisti de mici ....

Vezi toate comentariile (20)
Comentează