GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  

Țigările electronice sunt mai eficiente decât plasturii și guma de mestecat cu nicotină. Iată ce arată ultimele studii

Articol de GSP - Publicat luni, 15 aprilie 2019 13:36

Un studiu recent arată că țigările electronice sunt de două ori mai eficiente în lupta împotriva fumatului, spre deosebire de alte soluții precum guma de mestecat cu nicotină sau plasturii anti-fumat. Revista New England Journal of Medicine a publicat un articol despre eficiența țigărilor electronice în procesul renunțării la fumat.

În zilele noastre, fumatul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cauzând aproximativ 6 milioane de decese pe an. Cu toate acestea, renunțarea la fumat este un proces destul de dificil, chiar și acum, după zeci de ani de studii și de soluții realizate pentru a ajuta oamenii să renunțe la acest viciu. În Statele Unite ale Americii aproximativ 55% din fumători încearcă să renunțe la fumat în fiecare an, iar dintre aceștia reușesc să renunțe la fumat aproximativ 7%.

În 2007 apar în SUA țigările electronice, device-uri care funcționează cu o baterie și conțin lichide de țigări electronice care emană vapori atunci când este declanșată căldura prin intermediul unei rezistențe. Începând de atunci, industria țigărilor electronice a ajuns la o cifră de aproximativ 6.6 miliarde pe an. O cifră impresionantă pentru o industrie atât de recentă.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu faptul că efectul țigărilor electronice este mult mai puțin nociv pentru sănătate decât cel al țigărilor normale. Însă părerile sunt împărțite întrucât fiind o industrie de dată recentă, efectele țigărilor electronice nu pot fi încă măsurate în timp.

Într-un nou studiu realizat de către britanici pe un eșantion de 900 de fumători adulți cărora li s-au oferit în mod aleatoriu atât țigări electronice, cât și alternative precum plasturii anti-fumat sau guma de mestecat cu nicotină pe o perioadă de un an,  s-a dovedit că țigările electronice au avut o eficiență de până la 18% în lupta împotriva acestui viciu, în timp ce în cazul celorlalte soluții eficiența a fost de doar 9.9%.

Peter Hajek, co-autor al studiului și specialist la Queen Mary University of London declară că: ”Orice poate ajuta fumătorii să evite afecțiunile inimii, cancerul și afecțiunile plămânilor este un lucru bun, iar țigările electronice pot face acest lucru.” Acest studiu a fost mult mai riguros realizat decât cele de până acum. Dacă în celelalte studii subiecții erau supuși unor sondaje, de data aceasta aceștia au fost nevoiți să ofere teste de toxicitate a salivei.

Cu toate acestea, pot exista factori adiacenți care i-au motivat pe participanți să renunțe la fumat. Toți făceau parte dintr-o organizație de renunțare la fumat și au primit 4 săptămâni de consiliere în lupta anti-fumat. Totodată, cercetătorii nu au testat eficiența țigărilor electronice și împotriva noilor tratamente apărute, precum Chantix de la Pfizer, tratament ce a dovedit o rată de succes mai mare decât cea a vechilor tratamente de pe piață.

Studiul a fost finanțat de către guvernul britanic. Acesta încurajează țigările electronice ca soluții eficiente pentru scăderea numărului de fumători. În același timp, guvernul american este sceptic în ceea ce privește țigările electronice din cauza faptului că efectele acestora nu se pot estima pe termen lung. Cu toate acestea The American Heart Association sprijină țigările electronice în eficiența lor anti-fumat în anul 2014, iar anul trecut The American Cancer Society ia o poziție similară.

Specialiștii sfătuiesc fumătorii să folosească țigările electronice doar după ce au încercat fără succes alte metode aprobate de FDA (US Food and Drug Administration). Obținerea unui acord FDA pentru țigările electronice este un proces de durată care necesită efectuarea mai multor studii, neanunțate încă de nicio companie de vaping. Cu toate acestea, Scott Gottlieb, comisar FDA, anunță că reglementările dure împotriva țigărilor electronice ar putea diminua efectele unui dispozitiv cu potențial pozitiv în lupta împotriva fumatului. 

Un  alt studiu asupra calității aerului din mediile închise, realizat de compania CHANGE  LLC la Universitatea Clarkson din Potsdam, a fost publicat în jurnalul Inhalation Toxicology. Studiul a comparat produșii secundari din fumul de țigară față de compoziția vaporilor din mai multe mărci de lichide pentru țigari electronice.

Fiindcă aceste aparate transformă lichidul din țigara electronică în Vapori, în loc sa ardă tutunul prin combustie,  cele mai multe componente daunatoare din fumul de țigări nu se regasesc in vaporii emiși de aceste dispozitive. Substanțele emanate au avut nivele foarte mici astfel incat analizele toxicologice nu au detectat nici un risc pentru sănătate în vaporii generați de țigările electronice în spații închise.

Studiul sugerează că riscurile aerosolilor emiși la mâna a doua de aceste dispozitive sunt foarte scăzute, față de cele asociate cu fumul provenit din țigări. Chiar dacă fumul nu are ce căuta în locurile de muncă și in spațiile publice închise, conform informațiilor curente nu se justifică eliminarea țigarilor electronice din aceste locuri. – Dr. Michael Siegel, în cadrul Boston University School of Public Health.

Țigările electronice rămân nerecomandate minorilor, femeilor însărcinate și nefumătorilor. Însă beneficiile acestor dispozitive pentru cei care își doresc să renunțe la fumat nu pot fi contestate.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează