FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Portretul noului fundaș de la Dinamo: carieră cu nume tari în Portugalia + martor într-un proces uriaș

Andre Pinto // FOTO: Imago
Andre Pinto // FOTO: Imago

Articol de - Publicat marti, 21 septembrie 2021 14:36 / Actualizat marti, 21 septembrie 2021 14:44

Gazeta Sporturilor i-a creionat portretul lui Andre Pinto din aprecierile celor care îl cunosc și au lucrat cu el, fostul căpitan al celor de la Braga antrenându-se intens în aceste zile la București, în speranța că ar putea fi forțat luni, în CS Universitatea Craiova - Dinamo.

Andre Pinto, 32 de ani la începutul lunii viitoare, este marea lovitură pe care Dinamo o dă într-un mercato târziu, fostul căpitan al celor de la Braga, un jucător elogiat de renumitul Jorge Jesus, semnând ieri cu "câinii" până la finele sezonului. 

„Se recomandă singur prin cartea lui de vizită", a reacționat Raul Rusescu, fostul campion al României, fiind coechipier cu noul fundaș al roș-albilor la Braga.

Avea salariu de 800.000 de euro/an

„Pot spune că este unul dintre fundașii centrali portughezi buni. Poate adăuga mai multă valoare echipei. Chiar îmi place de el, foarte mult, am spus-o ferm", l-a apreciat Jorge Jesus, imediat după ce s-a parafat transferul său de la Braga la Sporting Lisabona, în primăvara 2017. 

Potrivit Diaro de Noticias, clubul din Braga a refuzat abordările celor de la Benfica, Fiorentina și Hull City, pierzându-l gratis pe fostul ei căpitan, care urma să aibă un salariu stagional de 800.000 de euro pe „Alvalade", cu care semnase pentru patru sezoane. Transferul lui Andre Pinto la echipa "leilor" a fost solicitat în mod special de către Jorge Jesus, unul dintre cei mai apreciați tehnicieni lusitani din ultimii 15 ani.

4 trofeeare Andre Almeida Pinto în palmares, Cupa Portugaliei cu Braga (2016) și cu Sporting Lisabona (2019), precum și Cupa Ligii cu Sporting Lisabona (2018, 2019)

Clauză de reziliere de 45 de milioane de euro la Sporting

Noul dinamovist este apreciat pentru calitățile sale de lider, pentru jocul aerian, la cei 1,94 de metri ai săi, pentru consistența și calitatea ca fundaș central. În urmă cu 4 ani, în momentul în care a semnat cu alb-verzii, Andre Pinto a avut fixată o clauză de reziliere de 45 de milioane de euro.

 Ar fi putut avea un prim contact direct cu rivalii „câinilor", doar că nu a prins lotul lui Jorje Jesus în august 2017, în preliminariile Champions League, atunci când Sporting Lisabona a eliminat FCSB (0-0, 5-1). 

În ultima ediție de campionat, la Farense, a lucrat cu Jorge Costa, ex-CFR Cluj și ex-Gaz Metan, prieten apropiat al lui Iuliu Mureșan, care și el l-a recomandat pe conaționalul său.

4va fi numărul lui Andre Pinto la Dinamo

Martor la un proces uriaș: „Au spus că ne vor ucide"

Noul fundaș dinamovist a fost târât într-un proces de amploare anul trecut, după ce cantonamentul lui Sporting a fost atacat în mai 2018, cu cinci zile înaintea finalei Cupei Portugaliei, pe care „leii" aveau s-o piardă cu Aves (1-2). Atunci, invadatorii i-au amenințat cu moartea pe jucători la Alcochete, dacă nu câștigă competiția! 

700.000 de euroeste cota actuală pe transfermarkt, maximum fiind atins în iulie 2015 (3,5 milioane euro)

„Au spus că ne vor ucide dacă nu vom câștiga următorul joc, finala Cupei Portugaliei", a spus jucătorul, audiat prin Skype, în timpul celei de-a 18-a sesiuni a procesului. 

André Pinto, care evolua în 2020 la Al Fateh, în Arabia Saudită, a explicat că se afla în sala de gimnastică când și-a dat seama de invazie, îndreptându-se imediat către zona de spa, unde a rămas aproape de croatul Misic, singurul jucător pe care l-a văzut atacat, cu o centură. Cazul a cuprins 44 de inculpați, acuzați de 40 de infracțiuni de amenințare agravată, 19 infracțiuni de integritate fizică calificată și 38 de infracțiuni de răpire, toate acestea (97 de infracțiuni) clasificate drept terorism. 

1selecție are lusitanul la prima reprezentativă a țării sale, într-un amical cu Capul Verde, în 2015

Pe unde l-a purtat fotbalul

Pinto a început fotbalul la 10 ani, la juniorii lui FC Porto. A trecut pe la toate categoriile de vârstă, a semnat contract de profesionist cu formația de pe  „Dragao", dar nu a jucat niciun meci pentru prima echipă. A fost împrumutat la Santa Clara, unde a marcat 3 goluri în 27 de meciuri, în ediția 2008/2009. 

10este numărul echipelor la care a evoluat Andre Almeida Pinto în carieră: FC Porto, Santa Clara, Vitoria Setubal, Portimonense, Olhanense, Panathinaikos, Braga, Sporting Lisabona, Al-Fateh și Farense

A urmat Setubal, un sezon, 22 de meciuri și un gol. A mai fost împrumutat la Portimonense, Olhanense și Panathinaikos Atena. A adunat în perioada 2004-2010, 40 de selecții la reprezentativele de juniori ale Portugaliei. A semnat cu Braga în 2014, unde a adunat trei ani și a fost căpitanul formației, în total 93 de meciuri și 4 goluri. A bifat 41 de meciuri la Sporting. Au urmat Al Fateh (14 meciuri) și Farense (12 meciuri - 1 gol), devenind liber de contract în iulie 2021.

VIDEO Mureșan, deranjat că a fost „sărit” de la discuțiile cu Mircea Rednic

Citește mai multe știri despre Dinamo: 

EXCLUSIV Iuliu Mureșan, deranjat că a fost „sărit” la negocierile cu Rednic » „Semnătura finală e la mine” + „Decât să fac asta, mai bine plec și îi las pe alții”

EXCLUSIV Iuliu Mureșan insistă să-l aducă la Dinamo și pe fostul fotbalist al lui CFR Cluj

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
paolo14
paolo14  •  22 Septembrie 2021, 06:22
Postat de creeperno115 pe 21 Septembrie 2021, 22:40

Omul isi relanseaza cariera, din sezonul urmator va putea avea pretentii salariale mult mai mari. Daca da randament, evident

Isi relansează cariera la tararache și bucurica? Vai mama voastră!

creeperno115
creeperno115  •  21 Septembrie 2021, 22:40

Omul isi relanseaza cariera, din sezonul urmator va putea avea pretentii salariale mult mai mari. Daca da randament, evident

paolo14
paolo14  •  21 Septembrie 2021, 18:09

De la 800k salariu, a venit sa imparta plinul cu torje….????

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close