OPINII  »  EDITORIAL

Fanii Reginei

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2022 09:34 / Actualizat vineri, 16 septembrie 2022 09:40

Faimoasa vorbă a lui Oscar Wilde e simpatică și ineptă. Fotbalul nu e un joc de gentlemeni, iar rugby-ul nu e un joc de barbari. Autorul își iubea prea mult stilul pentru a mai lua în seamă adevărul. Astăzi, putem corecta convingător driblingul eșuat al lui Wilde. Mulțumirile se cuvin Reginei Elisabeta a II-a.

Regina s-a ținut departe de jocul de fotbal. Aristocrația britanică nu face sport, ci educație brută prin justiția conținută în rugby și supliciul legalizat în polo (călare). Bonus: arta riscului jucat de cravașa jocheului și galopul cailor. Fotbalul e pentru altceva. E ocazia aparițiilor rare care adeveresc pentru sute de mii de oameni existența umană a Suveranului și mirajul Coroanei.

Prima apariție pe stadion a Regina Elisabeta a II-a a avut loc în 1953. Șansa a fost de față și a făcut o reverență. Regina a înmânat trofeul, la capătul celei mai faimoase și frumoase finale de Cupă a Angliei. Așa-zisa Finală Matthews: Blackpool - Bolton 4-3, de la 1-3, cu golul decisiv în ultima secundă și Matthews victorios la 38 de ani (după două finale pierdute).

A doua apariție a intrat în istoria vizuală a lumii. De atunci, fiecare englez se naște cu tabloul pe retină. Pe 30 iulie 1966, Regina a pus Cupa Jules Rimet în mâinile lui Bobby Moore. În drum spre loja regală, Moore a văzut mănușile alb-perlate ale Reginei și s-a înspăimântat la gândul că le-ar putea murdări. Bobby a privit discret în jur, a găsit un parapet și s-a șters cum a putut. Imaginea unește, și azi, într-o relație de decență totală, lumea comună și Coroana.

Fanii Reginei
Regina Elisabeta și Bobby Moore (foto: Imago)

Regina a mai fost o singură dată pe Wembley, la finala Euro ’96. Germania bătuse Anglia în semifinale. În urmă, a rămas God Save The Queen cântat de naționala engleză în centrul Catedralei Wembley. Regina era acolo, fără să fi intrat în stadion.

Fotbalul a fost vizitat de Regină uneori, cu grație și discreție. Fără patimi și aroganță, mai ales într-o țară care e obișnuită să piardă și multe din meciurile în care nu joacă împotriva Germaniei. Nu, Regina n-a fost fan. Se știe că William, nepotul ei, nou Prinț de Wales, este.

Fan Aston Villa! Asocierea presupune suferința. Au trecut 10 ani de când William a promis că fiul lui, George, va fi pe Villa Park în ziua în care Aston Villa va zdrobi Man United. De fapt, asta poate însemna doar că tatăl i-a urat fiului o viață extrem de lungă.

Nu e chiar de neconceput pentru că stă în obiceiul familiei. Spre binele comun. O știm de la Regina care a plecat, după 96 de ani fără pată și greșeală. Nu, Regina n-a fost fan, dar fanii Reginei n-au număr.


Comentarii (5)
iliecernea
iliecernea  •  18 Septembrie 2022, 09:02

Un alt editorial plin de poezie, marca Traian Ungureanu. Nea Traian, mare pacat ca nu reusim sa te convingem sa scrii mai des, ai reda acestei publicatii acea fata umana pierduta in ultimii ani...

666piturca
666piturca  •  16 Septembrie 2022, 16:56

Too much, TRU, too much. Las-o acolo unde e, sa se răcoreasca, daca nu ai voie sa scrii despre Celtic. Restul e tăacere.

alexalex
alexalex  •  16 Septembrie 2022, 15:10

Când am văzut titlul eu m-am gândit că autorul se referă la Elena Udrea, vai de capul unui popor cu memorie scurtă pentru că așa reapar in spatiul public inși gen Turcescu, Cartianu, Tapalaga, autorul articolului si alți foști trambitasi ai domnului Petrov

Vezi toate comentariile (5)
Comentează