FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

interviu exclusiv Veteranul din Superliga nu se gândește la retragere: „Voi mai juca un sezon, cel puțin!”

Ionuț Larie (dreapta), veteranul campioanei Farul. Foto: Imago Images
Ionuț Larie (dreapta), veteranul campioanei Farul. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 29 martie 2024 13:38 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 14:47

Veteranul campioanei, Ionuț Larie (37 de ani), nu se gândește la retragere și țintește locul 3 cu Farul Constanța la finalul play-off-ului Superligii.

Ajuns la 37 de ani, Ionuț Larie nici nu se gândește să pună ghetele-n cui. Căpitanul campioanei Farul Constanța vrea să mai joace cel puțin un sezon sub comanda lui Gheorghe Hagi.

Atacantul pe care Raul Rusescu îl vrea la FCSB: „Mâine l-aș lua, cu ochii închiși! Îmi place la nebunie!”
FCSB
Atacantul pe care Raul Rusescu îl vrea la FCSB: „Mâine l-aș lua, cu ochii închiși! Îmi place la nebunie!”

Veteranul Ionuț Larie nu se gândește la retragere

Și are toate motivele. Este om de bază în apărarea alb-albaștrilor și mai are de îndeplinit un obiectiv personal.

„Când m-am întors acasă, am spus că-mi doresc două lucruri. Să iau un titlu cu Farul și să joc pe noul stadion. M-am gândit că o să fie invers. Că o să fie construit stadionul înainte să devenim noi campioni. Atât timp cât voi simți că mai pot juca din punct de vedere fizic și nu voi avea vreo accidentare gravă, vreau să joc fotbal!”, mărturisește veteranul echipei lui Gică Hagi. 

Contractul său cu Farul expiră la finalul acestui sezon, dar, mai mult ca sigur, va primi o ofertă de prelungire. Apoi, fundașul central va decide ce drum urmează în carieră.

„Cu siguranță, voi rămâne în fotbal, dar nu prea mă văd antrenor. Îmi ajunge cât am fost plecat de acasă. Mai degrabă, ca oficial în cadrul clubului, unde programul este ceva mai relaxat. Probabil că mă voi îndrepta către partea administrativă. Dar vom vedea, mai am de jucat”, explică Ionuț Larie. 

Ionuț Larie, despre începuturile în carieră: „De acolo a pornit totul”

Povestea în fotbal a început pe când avea 6 ani și jumătate. Un prieten al tatălui său l-a dus la fotbal, la juniorii Farului.

„În fața vechii arene, era un teren mai mic de zgură. Și acolo făcea antrenament cu copiii nea Fane Petcu. Grupa era cu un an mai mare, dar m-a primit și mine. De acolo a pornit totul. Am jucat mai mereu mijlocaș central. Abia la seniori, după ce echipa a retrogradat, am fost trecut de nevoie pe postul de fundaș central. Pe parcursul carierei, am alternat cele două roluri.

Sincer, îmi place mai mult ca mijlocaș, pentru că sunt mai aproape de poarta adversă și pot ajunge la finalizare. Nici nu mă simt fundaș sută la sută. Nu sunt agresiv, dar mă plasez bine și cred că acest lucru vine de la faptul că am jucat mult timp la mijloc”, își amintește decanul de vârstă al campioanei.

Veteranul din Superliga nu se gândește la retragere: „Voi mai juca un sezon, cel puțin!”
Ionuț Larie a câștigat Cupa României cu CFR Cluj în sezonul 2015/2016. Foto: Imago Images

Pasiunea pentru Farul nu are limite pentru Ionuț Larie: „Am ținut de mic cu ei”

De la primul contact cu fotbalul au trecut mai mult de trei decenii. Dar pasiunea a rămas și îl motivează să continue, chiar dacă cei mai mulți dintre foștii săi colegi s-au retras deja.

„Am făcut majoratul de când am debutat la seniori la Farul. Și sunt aproape 31 de ani de la momentul când am mers la fotbal. Pasiunea nu dispare, pentru că este lucrul care îmi place cel mai mult și câteodată încă pare o joacă. Mai dificil este acum, când simt că îmbătrânesc și trebuie să trag și mai mult de mine. De aceea, mulți se lasă înainte de a ajunge la vârsta pe care o am eu. Programul este încărcat, nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul. Ai cam 3-4 zile libere pe lună, iar singurul moment în care îți poți rezerva concediul este vara”, spune Ionuț Larie.

Și dragostea pentru tricoul alb-albastru este la aceeași intensitate: „Am ținut de mic cu Farul. Îmi amintesc de finala Cupei României din 2005, cu Dinamo, când aveam 18 ani. Am mers cu trenul, cu prietenii mei, printre care actualul antrenor secund, Costa Fălină, și Stere Banioti, și el antrenor la juniori. Am fost în galerie. Din păcate, rezultatul nu a fost prea plăcut, dar am trăit această experiență frumoasă”.

Veteranul din Superliga nu se gândește la retragere: „Voi mai juca un sezon, cel puțin!”
Ionuț Larie (Farul). Foto: Ionut Coman

Ionuț Larie despre fuga din Belarus

În cariera sa, Ionuț Larie a avut o scurtă experiență peste hotare. Timp de 6 luni, în 2018, a jucat pentru Tobol Kostonay, în Kazahstan, bifând 12 meciuri.

„Am stat doar 6 luni, pentru că în septembrie s-a născut băiețelul meu și în ianuarie am vrut să plec. Ei căutau un atacant străin și trebuia eliberat un loc. În Kazahstan este permis să ai cel mult 7 jucători de peste hotare în lot. Eram trei fundași centrali străini și doar eu mai aveam doar 6 luni de contract. Ei voiau să scape de mine, eu voiam să scap de ei, așa că ne-am înțeles și am reziliat. Voiam mai aproape de casă, pentru că făceam și 20 de ore până în România, cu escală”, dezvăluie Ionuț Larie.

După plecarea de la Tobol, a venit o altă ofertă din spațiul ex-sovietic, dar din Belarus, de la Dinamo Minsk. Una la care a renunțat în ultima clipă. „Am fost în capitala Belarusului, am stat o noapte la hotel, iar a doua zi trebuia să fac vizita medicală și să semnez. Când m-am trezit dimineața, am fugit direct la aeroport și am venit acasă”, mărturisește jucătorul Farului. 

295 de meciuriîn prima ligă din România a adunat Ionuț Larie

FCSB i-a dat cel mai mare salariu lui Ionuț Larie

De-a lungul carierei, Ionuț Larie a evoluat și pentru alte două forțe din Superligă, CFR Cluj și FCSB. „Au fost două experiențe diametral opuse. La CFR Cluj, am prins insolvență, nu erau salarii mari și nu puteau fi aduși jucători cu cotă. Dar am făcut, cât de cât, performanță, pentru că am câștigat Cupa României și am terminat pe locul 3. Și în acel moment, erau restanțe mari, cu jucători neplătiți de 8-9 luni. La FCSB, am avut condiții foarte bune, în orice deplasare jucam cu stadionul plin și am evoluat și în cupele europene”, explică Ionuț Larie.

Veteranul din Superliga nu se gândește la retragere: „Voi mai juca un sezon, cel puțin!”
Ionuț Larie (primul din dreapta), în tricoul lui FCSB (2017). Foto: Imago Images

În privința părții financiare, cel mai mare salariu l-a avut la FCSB: „Până la 28 de ani am avut salarii mici și foarte mici. Așa că oferta de la Tobol a fost una bună pentru mine. Dar cei mai mulți bani i-am câștigat la FCSB. Și acolo mă număram printre cei mai slab plătiți, dar pentru mine au fost bani mulți”.

7 goluria marcat Ionuț Larie în acest sezon, cel mai prolific din cariera sa

Ionuț Larie și-a setat obiectivul alături de Farul: „Vrem în cupele europene!”

  • Ionuț, după un sezon regulat cu suișuri și coborâșuri, sunteți din nou în play-off. Obiectivul pentru acest sezon era să intrăm în play-off. Jocul, cu siguranță, nu ne-a mulțumit, dar important este că am realizat ce ne-am propus. Să nu uităm că au plecat mulți dintre titulari și că ne-am confruntat săptămână de săptămână cu accidentările. Sperăm ca în play-off să fim mai buni decât în sezonul regulat. Victoria din Giulești a schimbat situația din clasament. Vreți și mai mult de la acest sezon?
  • De când am intrat în play-off, Mister ne-a spus că, teoretic, nu mai există presiune. Și s-a văzut și în felul în care au evoluat băieții cu Rapid. Nu neapărat relaxați, dar fără presiune pe umerii lor. Așa că ținta este calificarea într-o cupă europeană. Iar acest lucru se poate realiza de pe locul 3. Ne dorim să facem un play-off bun și să ne clasăm cât mai sus. 
  • Vine meciul cu FCSB. În sezonul trecut, a decis titlul. Ce sperați acum?
  • De această dată, s-au inversat rolurile față de sezonul trecut. Atunci noi am dominat campionatul. Un meci cu FCSB este unul tare indiferent de moment. Cu siguranță, o să fie un joc frumos pe teren și o atmosferă extraordinară în tribune. Jucăm acasă, unde nu am mai câștigat de ceva vreme și suntem datori față de fani. 

Farul Constanța, CSM Râmnicu Vîlcea, Delta Tulcea, FC Viitorul, CFR Cluj, FCSB, Tobol Kostanay și Gaz Metan Mediaș sunt echipele la care a evoluat Ionuț Larie de-a lungul timpului

Veteranul din Superliga nu se gândește la retragere: „Voi mai juca un sezon, cel puțin!”
Ionuț Larie a câștigat titlul cu Farul în sezonul 2022/2023

VIDEO. Ionuț Larie despre perioada de la FCSB: „Am simțit că nu decidea antrenorul”

Citește și:

Blestemul accidentărilor continuă pentru FCSB » Favoritul lui Becali, OUT din lupta pentru titlu

CFR Cluj, prima reacție după interesul lui Brighton: „Nu suntem fericiți că a apărut în presă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează