FOTBAL  »  Superliga  »  UTA

FOTO UTA a împlinit 79 de ani! Clubul a dedicat sărbătoarea copiilor

foto: uta-arad.ro +11   FOTO
foto: uta-arad.ro

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2024 23:14 / Actualizat vineri, 19 aprilie 2024 09:18

„Bătrâna Doamnă” este la ceas aniversar. Iar aniversarea le-a fost dedicată în primul rând copiilor care au susținut formația roș-albă în număr mare la meciurile cu FC Botoșani și FC Hermannstadt din play-out-ul Superligii. Chiar dacă a trecut sub mai multe titulaturi de-a lungul vremii, de la ITA la Flamura Roșie, apoi la UTA, echipa-fanion din vestul României și-a serbat astăzi împlinirea a 79 de primăveri.

Clubul a fost fondat după Cel de-al Doilea Război Mondial de un baron austriac școlit la Londra, unde a deprins dragostea pentru Arsenal, dar stabilit cu familia de două generații în Arad, pe numele său Francisc von Neuman. Familia Neuman a avut o contribuție esențială în ceea ce a însemnat orașul de pe cursul inferior al râului Mureș, din punct de vedere industrial.

Doi mari coloși, Întreprinderea de Textile Arad (ITA) care exporta țesături în toată Europa și fabrica de spirt și drojdie (Indagrara) însemnau, la acea vreme, aproape o treime din ceea ce însemna populația angrenată în industria burgului alintat de istoricul Nicolae Iorga ca fiind „mica Vienă”.

UTA, la ceas aniversar

Baronul le-a construit angajaților case, dispensar, creșă pentru copii. Se implica în bunul mers al fabricilor, se îngrijea ca muncitorii să nu aibă vreo lipsă.

La 18 aprilie 1945, pe o masă de ping-pong, conform mărturisirilor prof. Dionisie Piroș, s-a semnat actul de naștere al noului club. „Inițial, culorile alese au fost alb și verde. Au fost câteva obiecții. Verdele aducea aminte de gruparea legionară, interzisă pe vremea regimului comunist. Cineva a spus să fie culorile alb și roșu. Baronul a aprobat imediat și așa a rămas”, a mărturisit nonagenarul care, copil fiind, a fost martor la nașterea „Bătrânei Doamne”, cum a fost numită de cronicarul Ioan Chirilă.

Astăzi, UTA stă pe un loc liniștit loc 9 în primul eșalon. La ceas aniversar, atât clubul, cât și suporterii i-au sărbătorit trecutul glorios, presărat cu 6 titluri de campioană (1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970) și două Cupe ale României (1948, 1953).

+7 FOTO

La fan-shop-ul de la stadionul ce poartă numele baronului fondator au fost prezenți antrenorul Mircea Rednic și jucătorii Rareș Pop, Cătălin Vulturar, Claudiu Micovschi și Florin Iacob. Ei le-au oferit copiilor autografe și cadouri, într-o atmosferă de sărbătoare. Fotografiile stau mărturie.

Match Quiz FCSB - Rapid

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul FCSB - Rapid și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

Daniel Pancu, îngrijorat de situația fostului său club: „A fost cea mai neagră zi din istoria echipei!”
GSP LIVE
Daniel Pancu, îngrijorat de situația fostului său club: „A fost cea mai neagră zi din istoria echipei!”
Antrenorul-revelație explică de ce a refuzat-o pe Dinamo și de ce nu vrea la FCSB: „Nu sunt obișnuit cu asta” » Ce plan are
ANTRENOR
Antrenorul-revelație explică de ce a refuzat-o pe Dinamo și de ce nu vrea la FCSB: „Nu sunt obișnuit cu asta” » Ce plan are

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  19 Aprilie 2024, 01:06

Baronul Neuman a fost unul dintre cei care " au bătut palma" cu guvernul comunist. I s-a permis echipei sale ITA sa joace direct in Divizia A și nu sa înceapă din liga a V-a . Având contracte economice cu ministerele guvernului Groza a profitat cât a putut de pe urma legăturilor cu comunistii. I-a mers bine chiar și după abdicarea forțată a regelui , când comuniștii lui Dej și Groza au transformat Regatul în Republica populara. Pana la naționalizare a fost un beneficiar al prieteniei cu guvernul comunist. Când presiunile staliniste asupra guvernului au devenit tot mai mari, Groza și Dej i-au permis sa părăsească tara după ce o mare parte a averii a fost transferata in afara tarii. ITA , prin baronul Neuman , a fost prima echipa protejata de guvernul comunist. Apoi au urmat TSKA- asa -csca -cca - steaua rosie și Dinamo.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close