FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  CUPE EUROPENE

Bogații vor ține cu U Cluj în finala Cupei » Victoria lui Sepsi ar lăsa măcar una dintre CFR, FCSB și Universitatea Craiova în afara cupelor europene

Articol de , , - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 16:04 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 16:04

CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova, cele mai bogate cluburi din campionat, tremură la gândul că ar putea să rateze calificarea în cupele europene. 

CFR, FCSB și Universitatea Craiova au participat toate în Europa în fiecare sezon dintre ultimele cinci. De data aceasta nu mai sunt sigure de performanța aceasta, ba chiar e probabil ca măcar una dintre aceste formații să rămână pe dinafară.

Prima lovitură: Universitatea Craiova îl ia pe Rareș Pop!
universitatea craiova
Prima lovitură: Universitatea Craiova îl ia pe Rareș Pop!

Cum sunt calculele?

  • Campioana merge în preliminariile Champions League
  • Liga 1 mai deține în play-off un bilet european cert, de Conference, pentru a doua clasată, iar formația de pe locul al treilea participă la un baraj cu cea mai bună din play-out
  • Cupa României oferă un loc pentru Conference League.

Farul e liderul acum, cu patru puncte peste CFR și cu cinci peste FCSB. Trupa lui Hagi arată ca una sigură de calificarea în cupele europene și mai rămân CFR, FCSB și Universitatea Craiova să lupte pentru locul sigur și pentru acela de baraj.

Pozițiile de Conference League ar putea să fie trei în campionat într-un singur scenariu: U Cluj să câștige Cupa României.

"Șepcile roșii" nu dețin licența UEFA și dacă ar cuceri Cupa nu ar trimite-o în Europa pe finalista Sepsi, ci pe una din Liga 1. A doua și a treia din campionat ar merge în turul al doilea preliminar din Conference, a patra ar disputa un baraj cu campioana din play-out.

Adrian Mititelu și Valeriu Iftime se bat pentru baraj

Dacă formația din Sfântu Gheorghe ia Cupa pentru al doilea an la rând, biletele europene din Liga 1 rămân unul sigur și unul incert. Așa cum arată clasamentul acum, Farul ar fi în preliminariile Champions, CFR ar merge în Conference, iar FCSB ar avea de luptat într-un baraj cu FCU Craiova sau cu FC Botoșani.

Socotelile din play-out sunt simplificate fiindcă nu e numai U Cluj fără licență, mai sunt în aceeași situație Petrolul și Hermannstadt. Ploieștenii nici măcar nu au aplicat pentru licența UEFA, iar sibienii se află în insolvență, ceea ce înseamnă că lor le-ar fi fost interzis din start dreptul de participare în cupele europene.

Ar fi dezastru pentru FCSB sau pentru CFR Cluj

Clubul lui Becali a fost prezent în Europa în ultimii douăzeci de ani, așa că ratarea participării chiar ar constitui un eveniment negativ. Craiova e în cupele europene de șase ani, iar CFR e de cinci ani. Clujenii nu au avut dreptul să participe înaintea acestei perioade de când Ioan Varga e patronul lor fiindcă erau în insolvență. Modelul de afacere al lui Varga a avut ca obiectiv tocmai calificarea în grupele cupelor europene și atragerea premiilor UEFA. Deși vișiniii s-au descurcat bine în Europa League și în Conference League, ei tot au produs datorii de 30 de milioane de euro în numai șase ani, de când au ieșit din insolvență. Fără premiile europene, societatea ar suferi și mai tare.

Cum arată situația acum:

Cu Sepsi câștigătoare a Cupei:

  • Farul Champions League
  • CFR Conference League
  • FCSB Baraj cu FCU Craiova sau cu FC Botoșani
  • Sepsi Conference League

Cu U Cluj câștigătoare a Cupei:

  • Farul Champions League 
  • CFR Conference League 
  • FCSB Conference League 
  • U Craiova Baraj cu FCU Craiova sau cu FC Botoșani

După finala Cupei va mai fi o etapă

Ultimul act din Cupă se va desfășura pe 24 mai. Sepsi și U Cluj vor juca la Sibiu pentru trofeu. După finală va mai avea loc o etapă din campionat, așa că echipele implicate în lupta pentru cupele europene vor cunoaște situația înaintea ultimei runde, le va fi clar dacă vor avea de luptat pentru locul al treilea ori și al patrulea ar putea să mai fie european. 

Programul din etapa a zecea din play-off:

  • CFR-Farul
  • FCSB-Rapid
  • U Craiova-Sepsi.

Finala Cupei va fi miercuri, iar campionatul va fi încheiat în weeekend-ul următor.

VIDEO Imagini cu atmosfera la U Cluj - UTA Arad

Citește și alte articole:

Gigi, știai? Argăseală a picat la mijloc în conflictul Becali - Burleanu dintr-un motiv incredibil: i-a cerut președintelui FRF să-i pună „pile” fiicei sale!
FCSB
Gigi, știai? Argăseală a picat la mijloc în conflictul Becali - Burleanu dintr-un motiv incredibil: i-a cerut președintelui FRF să-i pună „pile” fiicei sale!
Nelu Varga și-a amanetat apartamentele! Prăpăd financiar la CFR, situație explozivă la club
CFR CLUJ
Nelu Varga și-a amanetat apartamentele! Prăpăd financiar la CFR, situație explozivă la club

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (7)
doritor
doritor  •  29 Aprilie 2023, 18:13

In Belgia unde se aplica sistemul cu play-off si play -out toate 6 echipe din play -off mergeau in diverse competitii europene. Atunci pentru o oarecare stimulare sa nu ramai nesimtit ca la noi pe locul 6 s-a impus un joc de baraj cu castigatoarea din play-out.La noi inteligentii plaiului mioritic au copy-paste ca la doctoranzi sistemul de acolo. Vorba aia: ce face maimuta face si omul dambovitean sau invers am zis-o sa nu jenam nationalismul FRF .

atthur
atthur  •  29 Aprilie 2023, 07:41

Articolnplin de falsuri: in primul rând osk ul nu-i mai "săracă " decât ci.fi.ri (care-i pe marginea falimentului).Apoi,ce a făcut prazu' a "jucat"?Când și unde? Că s-au făcut de râs cu toate "locomotivele"!Trei: dacă VAR-ul nu mai e cu farul,mari emoții vor avea și rege&,că nu joaca nimic și nici ei nu-s mai "bogati" ca osk. Steaua e intr-o nouă (aceiași ) era memeiana(degeaba are bani) cât despre rapid,ăia merită un singur cuvânt, de fapt două: mardeiasi și cotonogari...!!!...

atthur
atthur  •  29 Aprilie 2023, 07:32
Postat de magic4ever pe 28 Aprilie 2023, 17:05

Sepsi castiga cupa fara probleme,o sa castige la 2-3 goluri diferenta...anul asta FCSB spune pa Europei,nu o sa termine in primele 3 locuri

Și dacă nu se întâmplă NIMIC din astea recunoști și tu ce vedem noi:că ești prost de bubui???

Vezi toate comentariile (7)
Comentează