FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  U CLUJ - STEAUA 0-3

FOTO Să faci ce face Popa! Steaua a cîștigat și Cupa României, după 3-0 cu U Cluj

Articol de - Publicat luni, 01 iunie 2015 00:00

Adi Popa a reînviat în finalul sezonului şi o dată cu el Steaua, care a dominat copios finala Cupei cu U Cluj. Ardelenii au arătat ca o echipă la capătul puterii şi probabil al răbdării

Ceva i-a mînat pe oameni spre stadion. Vremea frumoasă, sărbătoarea Rusaliilor? Sau poate sentimentul de vină că şi-au abandonat favoriţii din motive temeinice şi închipuite deopotrivă. Ori pur şi simplu promisiunea meciului care să salveze imaginea unui sezon ciudat. Dar mai ales sărac în fotbal. 40.000 de oameni şi două echipe în faţa unui trofeu pus în joc acum 82 de ani.

Şi a cărui primă finală s-a disputat între Ripensia Timişoara şi U Cluj. Înţelegeţi? Peste 80 de ani de la prima finală de Cupa României jucată de U Cluj şi alţi 50 de la singurul trofeu din palmares. O poveste de demult despre nişte băieţi în tricouri alb-negre şi cu şepci roşii, de studenţime ardeleană. Mai mult absolvenţi pe atunci şi mai mult insolvenţi azi. Avantaj trecut.

Stanciu creează, Popa marchează

Mai tînăra Steaua, care este şi niţel Venus potrivit noului blazon, a început partida prea puţin sensibilă la istoria din spatele trofeului şi la fumigenele aruncate din belşug de galeria clujeană în spatele porţii lui Niţă.

Luchin lîngă Varela, iar Papp pe dreapta au însemnat soluţii de siguranţă în apărare. Breeveld şi Ionuţ Neagu au fost însărcinaţi cu munca de recuperare, Stanciu cu aceea de creaţie, lui Adi Popa şi lui Chipciu revenindu-le rolurile clasice. De motorete turbo.

Golul lui Adi Popa (9) a venit repede, după ce Stanciu s-a infiltrat pe stînga, pînă pe linia de corner. Au urmat o pasă înapoi şi un şut fără preluare la firul ierbii, al lui Popa, care a fost mai iute decît Neag şi Munteanu. Execuţie elegantă pecetluită şi de traiectoria mingii, care a sărutat scurt bara, lipindu-se apoi de plasa porţii într-o plimbare de voie.

Opoziţie molcomă

Respectuoasă cu atît de aureolata oponentă, U Cluj a pornit o cursă de urmărire prudentă şi cumva în bine cunoscutul ritm ardelenesc. Asta poate fi pînă la urmă interesant în faţa unei echipe care trăieşte din reacţie şi contraatac, nu cum este Steaua versiune Gâlcă, adică o formaţie care pasează pînă cedează nervii adversarilor.

Singurul care a ieşit din tipar a fost Mengolo, autorul unui sprint umăr la umăr cu Varela (20), duel încheiat cu un aut de poartă şi cu multe aplauze din partea suporterilor stelişti. Meciul nu este nici urît, nici frumos, fazele au o cursivitate, dar nu există finalitate şi nerv, ingredientele acelea care dau gust fotbalului de cînd sînt lumea, pămîntul şi FIFA, şi Putin, amin!

Motoretă sau Porsche?

Să vedem dacă după pauză U Cluj va găsi puterea să se scuture de zgura sărăciei provocate de patronul evaporat. Sau dacă va continua să arate ca o echipă mulţumită că a ajuns pînă aici, în ultimul act la competiţiei şi atentă să piardă decent meciul cu Steaua, care vînează a 22-a Cupă pentru un palmares despre care tot nu ştim cui aparţine şi ce destinaţie va căpăta.

Nu vedem nimic din toate astea, admirăm însă o nouă cursă a lui Popa (48) care sprintează pe dreapta, îl lasă pe drum pe cel cu nume din 6 litere dintre care 5 consoane, Skvork, îi pasează lui Rusescu, golul fiind doar o treabă de rutină pentru golgeter. Este 2-0 pentru Steaua, iar Clujul se descompune sub loviturile tot mai scurte şi mai dure ale Stelei.

Perspectiva unei înfrîngeri cuminţi şi onorabile se spulberă definitiv în minutul 53, cînd Adi Popa, omul cu 77 pe tricou, incontestabil vedeta şi sufletul meciului, ridică scorul la 3-0 după un şut la care mingea muşcă încă o dată din bară înainte de a intra în poartă.

Cîntece. Mai ales al lebedei

Galeria Clujului cîntă superb, jucătorii Clujului înoată pe gazonul de pe Stadionul Naţional către un ţărm invizibil. Galeria Stelei tace, poate savurează victoria şi tripla campionat, Cupa României, Cupa Ligii.

Rusescu mai împinge o dată mingea în poartă, asistentul este cu steagul sus, asta nu-i împiedică însă pe organizatori să pornească muzica triumfală şi să afişeze un 4-0 pe tabelă. Şters repede, cu ajutorul tehnologiei digitale. Este sfîrşit de sezon 2014-2015 şi încercăm să nu ne gîndim ce ne aşteaptă în viitor. În fotbal, în viaţă în general.

caseta

Steaua la golul 100!

Golul lui Adi Popa din minutul 9 al meciului de ieri cu Universitatea Cluj a fost al 100-lea din actualul sezon competiţional, marcat de Steaua în toate competiţiile. S-au luat în calcul partidele din Supercupa României, Liga 1, Cupa Ligii, Cupa României, Champions League şi Europa League. Balul pentru roş-albaştri a fost deschis de Alex Chipciu pe 11 iulie 2014, tot pe Arena Naţională, în partida pe care Steaua a pierdut-o la loviturile de departajare în faţa Astrei, în Supercupă.

Şi-au rebranduit deja autocarul

După ce-au primit trofeul de campioni la Iaşi, steliştii au revenit la Bucureşti imediat după meci, iar a doua zi dimineaţă au actualizat trofeele cîştigate în întreaga istorie a clubului. Dacă pînă acum cîteva zile pe spatele autocarului figurau 25 de titluri, steliştii au ajuns ieri la stadion cu un autocolant uriaş cu cele 26 de campionate bifate. Prevăzători, aceştia şi-au comandat şi numărul 22 pentru a fi pus imediat după finalul meciului, în dreptul Cupei României.

"Rădoi a pregătit cantonamentul"

Becali a povestit înaintea finalei că viitorul antrenor lucrează deja pentru club, dar nu acceptă să fie prezentat oficial pentru că nu-i plac întîlnirile cu presa! "Rădoi n-a venit la stadion, că-i e frică de voi. El e alt gen de om, poate-l prezint după ce ne calificăm în grupele Champions League", a zis Gigi. El a povestit că Mirel a fost în Brașov pentru a inspecta condițiile de cantonament: "A vrut să vadă cu ochii lui unde va fi primul stagiu, să aibă tot ce-i trebuie. Va lua campionatul cu 20 de puncte avans!". Becali și-a expus și principiul despre finala cu U: "Pe mine mă interesa campionatul, dar e bună și Cupa. Sînt vreo 200.000 de euro, de ce să nu-i iau?".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  01 Iunie 2015, 21:35

dinamo rusinea Romaniei si *** fotbalului romanesc,***eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee tripleta istorica,forza steaua

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

de.talie.mondiala
de.talie.mondiala  •  01 Iunie 2015, 10:38

Trofeul lor in 1965 l-au luat cu numele de Stiinta Cluj, in urmatorul an 1966 toate cele 5 echipe de Stiinta au luat numele scolilor. U.Cluj apare din 1923/24 lat turneul final al campioanelor regionale. da "U" e un club vechi in 1933 s-a infiintat Cupa Romaniei, dupa ce pana atunci din 1921 pana in 1933 se jucasera numai campionate regionale urmate de meciuri eliminatorii ,iar din 1933 apare Campionat in toata regula cu etape etc, si Cupa Romaniei. Din 1909 pana in 1921 s-a jucat campionat in micul regat fara transilvania, se jucau sistem campionat cu etape(cu exceptia razboiului 1916-1919) , desi erau 6 echipe in el, in afara ce Bucharest (Bukarester in germana) mai era Prahova si Oltenia in campionatul 14/15 si 20/21

becalistar
becalistar  •  01 Iunie 2015, 10:26

RNB sa se cheme echipa -care sa insemne pe undeva "RomaniaNoua Bucuresti"si steaua Noua cu Noua colturi culorile dupa Rosu si Negru Sau daca ramane FCSB sa vina de la "Football City Star Bucharest"

Vezi toate comentariile (3)
Comentează