FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Cât dăunează sexul unui fotbalist? GSP reia dezbatarea: „Nu e nicio problemă” vs. „Te refaci în 3-4 zile” » Concluzia unui studiu din SUA

Articol de , - Publicat miercuri, 26 februarie 2020 22:49

Gigi Becali își acuză jucătorii că joacă prost pentru că fac sex prea des, teorie care a mai existat în sportul românesc ♦ Gazeta Sporturilor reia dezbaterea „sexul dăunează sportivilor?": părerile specialiștilor diferă, în vreme ce concluzia unui studiu al California State University spune că „un bărbat nu e mai puțin potent fizic dacă face sex cu o zi înainte de meci”

Finalul sezonului regulat, unul în genunchi pentru FCSB, l-a determinat pe Gigi Becali să dea vina pentru evoluţiile slabe ale jucătorilor săi pe insuficienta pregătire fizică. El îi acuză pe antrenorul Bogdan Vintilă şi pe preparatorul fizic, Marius Dima, că nu îi obosesc pe fotbalişti la antrenamente atât de mult încât să nu mai aibă și activitate sexuală. Becali oferă și un exemplu în acest sens, modelul CFR.

Ce susține Gigi Becali: „D-asta i se înmoaie genunchii...”

„Eu cred că Dan Petrescu le zice fotbaliștilor: «Voi nu mai aveţi timp de club de noapte, de distracţie. Pentru că vă paradesc, vă distrug. Vă duceţi la somn». Şi atunci ei nu mai au timp de alte tâmpenii. Îi distruge la antrenamente şi nu se gândesc decât la somn. Şi nici sex nu mai fac! Ăia la CFR fac o dată pe săptămână, că nu pot, sunt obosiți, dorm. Când jucătorul e odihnit face la două zile... Hai să-i spunem desfrânare, să-i spunem împreunare", a spus Becali zilele trecute la ProX. 

Acesta a continuat și l-a luat în vizor pe Florinel Coman, care are o relație cu Ioana Timofeciuc: „Dacă Florinel Coman munceşte mult, se împreunează el cu prietena lui mai rar şi după aia dă rezultate la fotbal. Dacă el se duce acasă odihnit, băiat tânăr, îţi dai seama, «Hai la împreunare!». Şi după aia i se înmoaie genunchii. Ce le face Petrescu? Război, muncă, muncă, muncă. Mi-a zis MM: «Băi Gigi, ăsta ştii ce le face? Ca roboţii, nu-i lasă nici să respire, îi distruge.» Nu ai văzut cât aleargă? Încontinuu. Ăia de la CFR se împreunează mai rar", a explicat Becali.

+26 FOTO

Plecând de la aceste afirmații, GSP redeschide o dezbatere veche în cadrul sportului, în general, și a fotbalului, în special. O activitate sexuală regulată afectează sau nu performanțele unui fotbalist? Cine nu face foarte des sex e mai potent pe teren, din punct de vedere fizic? Tocmai fiindcă e un subiect delicat, Gazeta Sporturilor a încercat să afle dacă un fotbalist care ar face sex înaintea disputării unui meci ar avea de suferit din punct de vedere fizic și ca randament. 

GSP a apelat la doi oameni, din domenii diferite, dar cu legătură directă în fotbal: 

  • un medic care să fi lucrat la o echipă 
  • un preparator fizic

Ce spune doctorul: „Pentru regenerare e nevoie de timp, de cel puțin 3-4 zile”

Doctorul apelat de GSP e Pompiliu Popescu! Acesta spune că e total contraindicat să ai relații sexuale dese între meciurile dintr-un sezon competițional. „După ce o persoană face sex, nivelul testosteronului scade drastic, iar pentru ca el să se regenereze e nevoie de timp, de cel puțin 3-4 zile, asta dacă se respectă ca la carte și celelalte metode de refacere, iar meciul următor e practic peste 68-70 de ore! Am avut un episod interesant cu Mutu la Euro 2000. Era cu Alexandra Dinu și s-au strecurat, evident că pe ascuns, în camera de masaj. Nu s-a aflat povestea, dar eu și alții care, practic, stăteam 24 din 24 de ore între și pe lângă jucători, vedeam tot și vă spun că lucrurile așa au stat cu Mutu atunci".

Ce spune preparatorul fizic: „Nu este o problemă mare dacă fac sex

Un fost preparator fizic din Liga 1, italianul Matteo Spatafora, a vorbit pentru Gazetă, pe marginea subiectului. Spatafora, care a lucrat la FCSB, la Astra, la PAOK Salonic și care acum este la Al Hilal, împreună cu Răzvan Lucescu, nu vede o problemă în ceea ce fac jucătorii.

„Nu are nicio problemă cine face sex în seara de după meci, ori înaintea unui meci, e un lucru normal. Nu e o urgență să faci refacerea chiar imediat după joc. Ai tot timpul să faci masaj sau alte metode de recuperare. Jucătorii nu sunt la închisoare, au nevoie de o eliberare. Nu este o problemă mare dacă fac sex. O problemă mare e dacă ar pierde nopți întregi și nu s-ar putea odihni. Aceasta este o problemă, nu 30 minute de sex, înainte sau după meci". 

„Dacă sexul înainte de meci face fotbalistul să se simtă mai bine, atunci lasă-l să continue”
Jean-Marcel Ferret, fost medic naționala Franţei

California State University: „Sexul nu scade performanțele fizice”

„În vara lui 2018 a fost dat publicității un studiu realizat de California State University. Acesta a fost publicat de The Journal of Sexual Medicine, citat și de vice.com, și a avut ca scop evidențierea formei fizice pe care un bărbat o are dacă nu face sex sau dacă face cu o zi înainte de o activitatea sportivă. 

Cercetătorii au testat 12 bărbați tineri, cu media de 25 de ani, carora li s-a testat de două ori forța picioarelor și anduranța. Prima dată, într-o zi în care noaptea precedentă făcuseră sex și apoi după ce s-au abținut. Exercițiile pe care le-au făcut bărbații erau centrate în mod specific pe cvadricepși și pe flexii pentru bicepsul femural. Rezultatul? Indiferent dacă au făcut sau nu sex cu o noapte înainte, acest lucru n-a avut un efect nici asupra mediei, nici asupra maximumului de flexii făcute. 

Nivelele autodeclarate de oboseală fizică și mentală nu au fost diferite între sesiuni. Cu alte cuvinte, sexul nu i-a făcut pe bărbați să se comporte sau să se simtă mai slabi. În schimb, un alt studiu, din 2016, despre literatura științifică despre sex și performanțe sportive, publicat în Frontiers in Physiology, a concluzionat că cine face sex cu două ore înainte de o competiție va avea o performanță mai scăzută.

„Nu sexul în noaptea dinaintea competiţiei este problema, ci să pierzi toată noaptea pentru a căuta sexul. Asta da, este o mare problemă"
- Casey Stengel, manager în baseball, ales în Hall of Fame

„Am avut nopţi şi dimineţi sexuale de vis chiar în ziua meciurilor şi nu am fost niciodată afectat. Niciodată"
Graeme Souness, fost internaţional scoţian

Primul doctor sportiv l-a contrazis pe Hipocrat

Subiectul „Sexul nu scade performanțele fizice?" e dezbătut de mii de ani. Claudius Galenus (129-200 AD), mai cunoscut drept Galen din Pergam, un roman de origine elenă considerat ultimul mare medic al antichităţii şi unul dintre fondatorii anatomiei şi farmacologiei, ar fi fost şi primul doctor sportiv, mulţi dintre pacienţii săi fiind gladiatori. Iar el spunea odată că atleţii contraziceau ideea lui Hipocrat, considerat părintele medicinii moderne, asupra vieţii sănătoase, care susținea „moderaţie în toate lucrurile. Muncă, mâncare, băutură, somn şi sex". Galen din Pergam spune că „pentru gladiatori, nu exista cuvântul moderaţie, mai ales în cazul sexului". 

„Suspiciunea că sexul poate obosi şi slăbi sportivul a doua zi nu a fost confirmată de niciun studiu și de nicio cercetare în domeniu"
Ian Shrier, doctor în medicină sportivă la Universitatea McGill din Canada

„Interdicţiile sexuale sunt contraproductive. E o eroare să obligi sportivul să-şi schimbe obiceiurile sexuale"
Bruno Fabbri, directorul Centrului Olimpic de medicină sportivă din Padova

+8 FOTO

„Jucătorul vrea să facă ceva pe teren, dar puterea muşchilor lui nu poate să facă. Şi lui îi e frică când ştie că nu are competenţă, nu-i puternic şi apare CFR-ul în faţa lui şi îi e frică pentru că nu se încrede în el, în puterea lui. Ştie el că nu are putere, el nu a fost bine muncit"
Gigi Becali, patron FCSB

Alte relații ale jucătorilor de la FCSB în care Gigi Becali s-a implicat

„N-am nimic împotrivă, dar de când e cu Cruduţa, lui Mihai Costea îi cam tremură genunchii. Eu am un sfat pentru el: să «lovească» repede şi să se culce! O să le fac eu program de sex, ca să nu aibă băiatul probleme pe teren"
Gigi Becali, în decembrie 2011

„Tu, Mihai Răduț, ai 21 de ani, te combini cu o femeie de treizeci şi ceva de ani, care a apărut în Playboy. O ştii ca femeie, o iei şi tu, o foloseşti. Când termini antrenamentele, te mai foloseşti de ea, că e Gina Pistol, are fundul mai bombat şi nu ştiu ce sâni. Dar să-i arăţi dragostea pe teren?"
Gigi Becali, în septembrie 2012"

„Pe Gabi Matei l-a distrus Mădălina Pamfile. Crezi că accidentările astea sunt doar de ghinion? Când nu eşti sleit de la toate sexurile pe care le fac ei, e altceva. La Matei, pac, entorsă, ruptură de ligament. El era distrus de aia. Se ducea acasă, avea sugativa lângă el care îl nenorocea şi mai tare! Pamfile i-a rupt genunchii lui Matei!”
Gigi Becali, în ianuarie 2013

Declarațiile lui Gigi Becali au ajuns în toată presa internațională

Cât dăunează sexul unui fotbalist? GSP reia dezbatarea: „Nu e nicio problemă” vs. „Te refaci în 3-4 zile” » Concluzia unui studiu din SUA

Daily Mail: „Nesăbuitul patron al Stelei București, Gigi Becali, își acuză jucătorii că fac sex cu prietenele lor prea des. Finanțatorul are o părere bizară după remiza din weekend. El crede că jucătorii săi fac prea mult sex. Becali l-a laudat pe antrenorul lui CFR Cluj, Dan Petrescu, pentru că pare că a limitat cantitatea de sex pe care jucătorii săi o fac”.

L’Equipe: „Gigi Becali, patronul FCSB, crede că motivul pentru jocul slab al fotbaliștilor sau este că fac prea mult sex. Gigi Becali a pierdut ultimele sezoane în față lui CFR Cluj, mulțumită metodei lui Dan Petrescu, care îi lasă pe jucători să facă sex doar o dată pe săptămână"

Goal.com: „Prea mult sex cauzează probleme la Steaua. Becali a dezvăluit motivele pentru forma slabă a campioanei Europei din 1986. FCSB, câștigătoare a Cupei Campionilor Europei, are o serie de trei meciuri fără victorie, iar patronul Gigi Becali crede că acest lucru este cauzat de faptul că jucătorii fac prea mult sex"

Precedent: "În 1994, Elveția ne-a bătut fiindcă am permis mai mult decât veselie în hotel"

GSP a găzduit anul trecut un interviu cu Anghel Iordănescu, ocazionat de împlinirea unui sfert de secol de la cea mai mare performanță a României la un turneu final, sferturi de finală în SUA 1994. După un debut entuziasmant, 3-1 cu Columbia, "tricolorii" au capotat lamentabil, 1-4 cu Elveția. Iordănescu a spus că vina principală pentru acea înfrângere cu Elveția îi aparține și își reproșează și acum că a fost prea libertin cu jucătorii în seara victoriei răsunătoare cu Columbia.

- Domnule Iordănescu, unde s-a greșit cu Elveția?
 - A fost în principal vina mea, fiindcă am abordat greșit jocul din punctul de vedere al pregătirii mentale. După victoria cu Columbia, i-am lăsat pe jucători să respire mai mult decât trebuia. Și aici mă refer la ce s-a întâmplat la hotel.

- Ce s-a întâmplat la hotel?
- Am fost prea generos cu libertățile create celor din lot, cu prietenele, cu soțiile. Credeți-mă că știu ce spun! Și Dan Petrescu știe. Acolo a fost mai mult decât veselie, dar nu vreau să intru în amănunte. Eu cred că jucătorul român trebuie să fie controlat în permanență.

Toți au argumente!

Sexul afectează performanţele sportivilor din cauză că le distrage atenţia de la competiţie și îi epuizează fizic sau îi ajută pentru că le creează o plăcere și fizică, dar și mentală, mai ales pentru cei cu soții și relații stabile? Care teorie a avut succes în practică? Există exemple, de la turneele finale de fotbal din ultimii 25 de ani, și într-o parte, și în cealaltă. Germania, o țară cu rezultate formidabile în fotbal, a avut, măcar sub comanda lui Joaquin Low, interdicție clară la sex pe perioada Mondialelor și Europenelor. 

Spania a procedat la fel, însă ipoteza că sexul face rău a fost contrazisă într-un mod extrem de clar, poate pentru prima dată, la Euro 1996, când Cehia a produs o mare surpriză jucând finala. După acel turneu, mulți dintre fotbaliști au susținut că unul dintre secrete a fost că au avut liber să facă sex pe perioada competiției. 

Heltmuth Duckadam: „O faci o dată, e ok, o faci de zece ori, dăunează"

În urmă cu câțiva ani, într-un interviu acordat Gazetei, Helmuth Duckadam a primit întrebarea „Sexul cu o seară înainte de meci dăunează randamentului de a doua zi?". Răspunsul fostului mare portar? „După părerea mea, fals. Bine, asta dacă o faci o singură dată, că dacă o faci de zece ori, atunci dăunează, normal".

VIDEO // Matchpreview Botoșani - FCSB

Citește și: 

EXCLUSIV // VIDEO Dan Puric l-a vizitat pe Gigi Becali în pușcărie: "E țara plină de securiști cu bani! Niște nenorociți care nu dau nimic. Gigi este admirabil!"

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (34)
117857126132630
Tudor Dulca  •  27 Februarie 2020, 20:11
Postat de pe 27 Februarie 2020, 15:00

aprob pozitiv ai suta la suta dreptate ! si nu numa in atletism,dar in orice sport in care faci risipa mare de energie...box,lupte,haltere,culturism,dar si tenis de masa ! astia de zic altfel sunt niste iubitori de turcesc !

Intr-adevar, asa si este, la toate sporturile aerobe de mare efort.

103798407052226
 •  27 Februarie 2020, 15:00
Postat de Tudor Dulca pe 27 Februarie 2020, 12:41

In nebunia lui are dreptate Bekali odata... Cei care au facut atletism DE PERFORMANTA, ma refer strict la barbati, o stiu... NU AI VOIE SA FACI SEX, IN SPECIAL SA-TI PIERZI SAMANTA cu 4-5 zile inainte de o alergare decisiva , o competitie majora, unde trebuie sa iesi pe podium... la alergarile de 100m, 200m, 400m, 800m, dar si la semi-fond, fond pierderea lichidului seminal, implicit a testosteronului, in zilele premergatoare competitiei duce la scaderea vitalitatii, a puterii aerobe a barbatilor, chiar si cu 50%. Se spunea clar in bazele de antrenamente si in cantonamente: prin sex barbatii pierd energia pe care femeile o recupereaza imediat. Imediat dupa ejaculare barbatii sunt carpe, au nevoie de zile ca sa reconstituie complet bagajul vitalitatii. Femeile... imediat dupa le vine euforia, se incarca din contactul cu hormonizarea masculina pierduta de acestia. Ce naiba, cei ce au facut adevarata performantza au simtit aceste lucruri, fara dar si poate.

aprob pozitiv ai suta la suta dreptate ! si nu numa in atletism,dar in orice sport in care faci risipa mare de energie...box,lupte,haltere,culturism,dar si tenis de masa ! astia de zic altfel sunt niste iubitori de turcesc !

daviddraiman
daviddraiman  •  27 Februarie 2020, 13:53

auleo iosife ...iar stergi ce prostii ai debitat la comentarii ??? .....degeaba ai sters ...am salvat discutia ..am facut si print screen ...o sa vada toata lumea ..ce hobby ai !!!

Vezi toate comentariile (34)
Comentează