FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

RĂDUCIOIU, 53 ANI Florin Răducioiu la 53 de ani! E singurul român care a evoluat în toate marile campionate ale Europei: „Fără Lucescu nu aș fi devenit fotbalist”

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2023 22:08 / Actualizat vineri, 17 martie 2023 22:08

Florin Răducioiu împlinește astăzi 53 de ani! Fostul atacant important al echipei naționale povestește pentru Gazeta Sporturilor cum a început povestea lui în fotbalul profesionist. Răducioiu fiind singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate ale Europei: Italia, Spania, Anglia, Germania și Franța.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Florin, tu ai fost singurul băiat al familiei Răducioiu.
- Am două surori mai mari, iar visul tatălui meu era să aibă un băiat care să ajungă fotbalist. Și visul lui i s-a împlinit. Tata e oltean, la fel ca și mama. În mod normal sunt oltean, oltean, meleag care a dat foarte multe talente fotbalistice. Eu am copilărit cu performanțele "Campioanei unei mari iubiri".

- Idolii tot de acolo erau
- Primul meu idol a fost Sorin Cârțu! Pentru că m-a cucerit prin golurile pe care le dădea. Ulterior au venit Ilie Balaci, Dudu Georgescu. Apoi marele Marco van Basten!

- Dar fotbalul l-ai început la București.
- La 8 ani, la Dinamo, în grupa lui Piți Varga. Fiind crescut în Colentina, nu eram departe de Dinamo și tata m-a dus la nea Piți. Am fost la o selecție pe zgură pe vremea aia, în spatele stadionului mare. De acolo a început aventura mea. Eu am crescut la Dinamo și de la Piți Varga am învățat tehnica individuală, care este un element primordial.

- Sunt multe legende despre el.
- Piți Varga era consumator, dar eu îi datorez enorm după ce-a făcut pentru mine, dar nu numai pentru mine, ci și pentru Lupescu, pentru Tene sau Bucur Bogdan. Era un antrenor foarte bun, îi iubea pe copii, dar pe unii dintre noi îi antrena în mod individual. Făceam lucruri separate, inclusiv cu mine. Șuturi la poartă, poziția copului, a piciorului, cum se dă un pas cu latul. De la el am învățat foarte multe și cred că dacă nu ne ajuta el, aveam mari probleme din punct de vedere tehnic.

- A venit vreodată amețit la antrenamente?
- Din păcate, el bea foarte mult și venea și la meciuri așa... Dumnezeu să-l ierte! Nu am cum să uit oamenii care m-au ajutat să ajung fotbalist, iar el a fost primul, a pus temelia în cariera mea.

- Apoi ai ajuns la Mircea Lucescu.
- Care m-a debutat la echipa mare. Mă răvășiți cu amintirile, dar e bine că ne bucurăm de trecut!

- Bătrân nu ești când uiți, ci când îți aduci aminte!
- Așa este, nea Ovidiu, ai dreptate. La 15 ani, nea Mircea m-a adus la prima echipă și atunci am intrat în anturajul echipei mari. Am și debutat cu Poli Timișoara, când eram foarte slab, foarte fricos... Mi-era o frică teribilă! Am jucat, cred, 15 minute și ăla a fost debutul meu la Dinamo. Datorită acestui om extraordinar și antrenor, Mircea Lucescu!

- El, practic, a fost omul care a avut cea mai mare încredere în tine?
- A fost antrenorul care a avut cel mai important rol în cariera mea. Cel mai important om din viața mea! Fără el nu aș fi devenit fotbalist de un bun nivel și chiar îi datorez multe din toate punctele de vedere.

- El te-a luat și în Italia, nu?
- Da, un rol important l-a avut inclusiv la transferul meu de la Verona la Brescia, când făcusem un sezon dezastruos. În ciuda îndoielii și a criticilor pe care le aveau suporterii față de mine, dar și patronul Gino Corioni, care nu mă dorea, Lucescu a reușit să mă ducă acolo după un sezon dezastruos.

Răducioiu a câștigat Liga Campionilor

Florin Răducioiu a înscris la Dinamo 30 de goluri în 84 de partide jucate, a câştigat campionatul României în 1990 şi Cupa României în 1986 şi 1990. A îmbrăcat tricoul primei reprezentative de 40 de ori, reuşind să înscrie de 21 de ori.

La nivel de club, după 1990, a evoluat în străinătate, cu o întrerupere de un an (2000-2001), când a revenit la Dinamo. A jucat cu succes la AC Milan, Brescia, West Ham, Espanyol, Stuttgart, AS Monaco. Și-a încheiat cariera în 2004, la echipa franceză de amatori US Créteil-Lusitanos.

La Milan a câștigat cele mai importante trofee din carieră, Serie A, Supercupa Italiei și Liga Campionilor!

CITEȘTE ȘI:

Marea dezamăgire a lui Florin Răducioiu: „Cred că retragerea mea de la națională n-a fost o idee bună și-ar fi trebuit să lupt mai mult”
PRIETENII LUI OVIDIU
Marea dezamăgire a lui Florin Răducioiu: „Cred că retragerea mea de la națională n-a fost o idee bună și-ar fi trebuit să lupt mai mult”
Florin Răducioiu și-a enervat toți antrenorii: „Eram inconștient, conflictual!” » Cine e singurul tehnician care l-a înțeles
PRIETENII LUI OVIDIU
Florin Răducioiu și-a enervat toți antrenorii: „Eram inconștient, conflictual!” » Cine e singurul tehnician care l-a înțeles

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează