FOTBAL  »  Superliga  »  LUMINIŢA PAUL DESPRE FOTBAL ŞI LITERATURĂ SUD-AMERICANĂ

Dayro Moreno García Márquez

Articol de - Publicat sambata, 16 februarie 2008 00:00

Realismul magic şi realismul cu mingea pe gazon românesc. Transplant reuşit?

Mexicani încă nu avem. Oricum, ei sînt în America de Nord, dar aparţin, inevitabil, acelei entităţi care se numeşte America Latină, cu punctele ei comune şi deseori fascinante, cu trăsăturile ce unesc şi descriu. De ce mexicani? Doar ca să citez o frază a scriitorului Carlos Fuentes, care spune că "literatura aşa-zis latină este atît de surprinzătoare, originală şi productivă pentru că popoarele care au creat-o şi o creează au tăcut prea mult. Au prea multe poveşti restante de povestit".

De fapt, lumea largă a descoperit şi s-a entuziasmat, probabil, de fotbalul sud-american înainte de a-i putea aprecia cum trebuie literatura. Brazilia-Argentina e un duel etern, între plajă şi pampas, între magia creatoare şi magia sobră. De acolo au răsărit eroi, glezne binecuvîntate, sprinturi de foc, şuturi divine. Columbia, Paraguay, Uruguay, Peru livrează şi ele mereu spre Europa fotbalişti scumpi şi valoroşi. A devenit mai mult decît o modă, e aproape o regulă ca fiecare campionat ce-şi respectă standardul să aibă contingentul lui de sud-americani. Pînă la urmă, România a semnat şi ea cu entuziasm pactul şi tot mai mulţi argentinieni, columbieni ori brazilieni populează echipele de start de la Steaua, Rapid ori CFR.

Ce au ei de povestit prin fotbal în România, dacă literatura încă nu şi-a secat izvorul? Peruanul Mendoza, Mario Vargas Llosa al gazonului, ar trebui să fie la fel de inventiv precum autorul "Conversaţiei la Catedrala", să nu se repete pe sine însuşi decît în reperele pozitive ale jocului. Ceata de columbieni îl indică pe Dayro drept Gabriel García Márquez, reprezentantul realismului magic. Vrăjitorul mingii inspirat din vrăjitorul cuvintelor aşternute pentru "Un veac de singurătate" ori "Despre dragoste şi alţi demoni". Ceilalţi, Pepe şi Zapata, sînt varianta jurnalistică, reportericească a lui Márquez, directă şi fără floricele, cu scop clar şi ţintă precisă. La argentinieni e mai greu. Dacă nu s-ar fi accidentat atît de rapid, l-am fi văzut poate în dinamovistul Miranda pe enigmaticul şi fascinantul Julio Cortázar. Fabbiani are ceva din rigoarea matematico-poliţistă a lui Borges, iar Culio, Ruiz ori Peralta s-ar asemăna un pic cu Ernesto Sábato, cu condiţia să facă la fel ca scriitorul: să joace puţin şi foarte bine.

Vor schimba ei cu adevărat faţa campionatului românesc? Asta vom vedea începînd din retur, cînd se vor înteţi şi duelurile directe. Dacă nu, avem oricînd varianta de a ne întoarce la cărţi. Márquez şi Llosa încă scriu.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
 •  16 Februarie 2008, 12:19

Mai trogloditilor, atata puteti comenta la articolul asta, daca Mexicul e sau nu e in America de Nord? N-are asta importanta, si oricum e discutabil. Sunt curios, daca Luminita Paul nu scria fraza aceea, ce ati fi comentat? Nimic, pentru ca n-ati inteles mare lucru. Intoarceti-va in pesteri, ignorantilor :|

 •  16 Februarie 2008, 12:07

Mexicul e in America de Nord. N-ar fi rau sa mai consulti manualul de Geografie...

 •  16 Februarie 2008, 12:05

Pacat, ca unii nu stiu sa exprime parerea fara sa jigneasca pe altii. Personal, mi-a placut articolul. Mexico apartine Americii de nord, geografic vorbind. Cultural faca parte din America Latina asa cum a spus Doamna in articolul. Nu-i bagati in seama pe aia care nu stiu sa scria 3 randuri pe net fara injuraturi sau/si jigniri, poate e vina ziaristilor pana la urma ca ei provoaca la ura intre suporteri... in fine!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează