FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CFR Cluj se califică în primăvara europeană cu o victorie în Elveția, dar derby-ul cu FCSB prezintă mai multă importanță din 2 motive

FCSB este lider în Liga 1, CFR Cluj ocupă locul 3
FCSB este lider în Liga 1, CFR Cluj ocupă locul 3

Articol de , , - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 13:04 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 13:39

CFR Cluj va juca joi la Berna pentru calificarea în „16-imile” Europa League, dar o miză mai mare o prezintă partida cu liderul FCSB, programată duminică. În Europa, vișiniii și-au atins deja scopul, în campionat riscă să se îndepărteze prea tare de titlu dacă pierd derby-ul.

  • CFR Cluj are nevoie de o victorie pentru a se califica în „16-imile” Europa League.

Calificarea în primăvara europeană pentru al doilea an la rând ar constitui o performanță grozavă, însă CFR are motive să fie mai preocupată de partida cu FCSB, din următoarea rundă a Ligii. Care sunt motivele pentru care derby-ul e mai important decât jocul cu Young Boys?

1. CFR Cluj are sacii în căruță

Clujul a îndeplinit obiectivul pe care-l avea în Europa: a prins grupele și în sezonul acesta și și-a asigurat astfel venituri între 7 și 8 milioane de euro, o sumă care echilibrează bugetul pentru încă un an. 

În stagiunea trecută a produs mai mult de 10 milioane de euro de pe urma traseului european, pentru că atunci s-a descurcat mai bine și în preliminarii, și în grupă. A ajuns până în play-off-ul Champions League, iar în grupa din Europa League a înregistrat patru victorii în cele șase etape disputate.

O victorie în Elveția și calificarea în prima fază eliminatorie ar mai genera un venit de un milion de euro. Locul al doilea e premiat cu 500.000 de euro și aceeași sumă o încasează fiecare formație care participă în „16-imi”.

2. Riscă să se îndepărteze prea mult de FCSB

Un milion de euro înseamnă mult, mai ales raportat la nivelul economic din fotbalul românesc, dar e și mai important premiul pentru câștigarea campionatului. Din sezonul următor, numai campioana României va mai spera să ajungă în grupele Champions ori ale Europa League. Celelalte reprezentante europene vor merge în Conference, noua competiție pe care a creat-o UEFA.

A treia cupă europeană înlocuiește, de fapt, Intertoto, competiția pe care instituția-șefă a fotbalului de pe continent a desființat-o în trecut. Firesc, Conference va conține premii mai mici și un nivel de interes mai scăzut. Ca să continue la același nivel la care a evoluat în aceste două sezoane, CFR ar trebui să cucerească titlul. Iar partida cu FCSB e foarte importantă! 

Roș-albaștrii se află într-o formă excelentă, conduc în clasament și au pus deja șase puncte peste vișinii. Un succes al lui Man și al lui Coman i-ar lăsa pe ardeleni și mai mult în spate, le-ar deveni extrem de greu să mai recupereze distanța.

Vom încerca să câștigăm din nou campionatul, acesta e obiectivul. Calificarea în Europa League poate părea imposibilă acum, dar vom merge în Elveția ca s-o facem posibilă - Edward Iordănescu, antrenorul CFR-ului

Edi Iordănescu a venit la fix la CFR Cluj

După o perioadă tulbure, în care CFR a suferit din cauza absențelor numeroase, echipa e din nou aproape completă. La Berna vor mai lipsi doar Cestor, accidentat grav, și Chipciu, suspendat.

Clujul a parcurs o perioadă dezastruoasă, cu cinci înfrângeri din șapte meciuri, a coborât în clasamentul din Liga 1 și i-au scăzut șansele de calificare în primăvara Europa League, iar absențele dese și numeroase au constituit o cauză pentru regres.

Edward Iordănescu are norocul de a beneficia acum de aproape tot lotul, după multă vreme. În Elveția nu vor putea fi folosiți Cestor, aflat în recuperare după o ruptură de tendon suferită în jocul cu FC Voluntari, în campionat, și Chipciu, suspendat. Sunt singurele absențe de pe lista pe care CFR a înregistrat-o la UEFA.

Vor mai lipsi din meciul cu Young Boys jucătorii achiziționați târziu, după trimiterea listei: William, mijlocașul defensiv folosit ca titular la Iași, în victoria cu 2-0, și stoperii Ben Youssef și Zunici. În apărare a revenit însă Vinicius, recuperat după ruptura musculară cu care s-a ales în timpul partidei tur cu Young Boys.

Iordănescu l-a folosit pe brazilian în repriza a doua de la Iași tocmai ca să-i ofere un timp de joc pentru recuperarea ritmului de competiție și să se poată baza pe el în Elveția. Vinicius a fost decisiv în multe partide mai ales datorită aportului său ofensiv. 

În campionat are patru meciuri și două goluri, un randament specific mai degrabă unui atacant, nu unui fundaș central! Excelent la fazele fixe, Vinicius l-a lăsat pe Dan Petrescu fără arma principală din momentul în care s-a accidentat.

VIDEO. Edi Iordănescu, după victoria lui CFR cu Poli Iași: „Este meritul echipei și munca lui Dan Petrescu!”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Cristiano Bergodi rupe tăcerea după despărțirea de Craiova: „Rădoi făcea o mare greșeală dacă venea în locul meu”

FCSB. Gigi Becali reia negocierea cu fotbalistul favorit! Ilie Dumitrescu l-a convins

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
189254898748309
Claude SH  •  09 Decembrie 2020, 15:31

Al treilea motiv, poate arbitrează Coltescu iar FCSB câștiga după ce primește penalty-uri gratuite iar Edy este eliminat în tribună. Exagerați mai ziariștii lui peste prăjit! CFR e obișnuită sa joace la 3 zile, asa cum ar trebui obișnuiți toți jucătorii romani, mai ales ca și meciurile Naționalei sunt la 3 zile.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează