Articol de Victor Vrînceanu - Publicat luni, 18 noiembrie 2019 17:34
În exclusivitate pentru GSP, Ionuț Negoiță a dezvăluit ce planuri are cu Dinamo. Acesta anunță că va ajuta PCH să pună pe picioare proiectul socios, și va băga bani până în luna mai.
La mai puțin de o lună după ce a anunțat într-o conferință de presă că lasă clubul să moară dacă nu va fi cumpărat de cineva, Ionuț Negoiță a acceptat să vorbească în exclusivitate cu Gazeta Sporturilor despre situația din acest moment de la Dinamo.
Finanțatorul „câinilor" dă de pământ cu Claudiu Florică, Viorel Cataramă și Adrian Marțian și anunță că a discutat cu reprezentanții PCH despre proiectul de tip „socios". Acesta le-a transmis fanilor că va susține clubul la nivelul la care este acum, atât timp cât proiectul este în derulare și avansează, nu mai mult de luna mai a anului viitor.
- Domnule Negoiță, ați spus în urmă cu trei săptămâni că nu mai susțineți clubul și că așteptați cumpărători cărora să le cedați Dinamo. A apărut Cataramă, care după alegeri a cam sistat declarațiile curajoase. Care e situația exactă în acest moment?
- S-au făcut multe speculații legate de datorii, cum că ar fi probleme, până la urmă noi am fost foarte deschiși și am pus totul la dispoziție. Am dat șanse oricui care avea cât de cât premisele să fie o variantă serioasă de cumpărător. Din păcate, nu s-a confirmat nicio variantă.
- Legat de datorii, s-a speculat că ar fi mai mari decât ați spus dumneavoastră.
- Cum am mai spus, se vede clar pe site-ul Ministerului de Finanțe, sunt fix cât am declarat!
- Adică 1,8 milioane?
- Să spunem două milioane, pe aici. Fluctuează în jurul acestei sume.
- Pe de altă parte, Claudiu Florică, un alt om care s-a arătat interesat, a spus că datoriile ar fi de patru milioane de euro.
- De obicei, când nu ai intenții serioase, îți cauți scuze, dar…
- Există posibilitatea să fi inclus și cheltuielile lunare pe care le-ar fi avut?
- O secundă! Cheltuielile lunare nu sunt datorii!
- Încercam să descopăr de unde a mai plusat cu două milioane față de ce spuneți dumneavoastră.
- Nu știu ce a pus, dar nu are rost să discutăm despre oameni care își caută scuze din nu știu ce motive. Discutăm despre lucruri serioase, ca urmare…s-a băgat în seamă, și-a făcut numărul și asta a fost.
- Dacă dai acum search pe google „Claudiu Florică" primele pagini sunt pline de articole legate de Dinamo.
- Da, cel puțin din acest punct de vedere l-a ajutat pe…în fine, vreau să mă abțin. Chiar nu vreau să intru în subiecte mici. Sunt oameni care nu au vrut altceva decât să își facă publicitate.
Ionuț Negoiță merge pe mâna celor din PCH
- OK, deci care sunt variantele care mai stau în picioare?
- Nu s-a confirmat nimic, din păcate, în condițiile în care clubul arată foarte bine. Unii nu vor să se complice. Legat de asta, chiar la voi, în GSP, am văzut, fără să avem noi vreo contribuție, un articol acum câteva luni. Un raport despre cluburile din Liga 1 în care Viitorul stătea cel mai bine, pe locul doi nu mai știu exact cine era, parcă FCSB, iar pe locul trei eram noi. Erau cifre și informații scoase de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Adică sută la sută reale! Alte cluburi gen CFR și nu mai știu care erau la polul opus când vine vorba de datorii. În fine, trecând peste, din păcate nu s-a confirmat vreo discuție care să aibă vreo finalitate.
- Ce soluții aveți?
- Am ajuns la concluzia că singura soluție ca Dinamo să aibă continuitate ar fi suporterii.
- La care suporteri vă referiți? Sunt două tabere care strâng cotizații, PCH, organizație pe care ați introdus-o în acționariatul clubului, și ADPD, societatea condusă de Cornel Dinu și actorul Răzvan Oprea.
- Într-adevăr, PCH-ul l-am introdus în acționariat. Sincer, îi văd bine organizați și am văzut de-a lungul timpului acest lucru în diverse activități cum ar fi coregrafii, strângere de fonduri pentru anumite cazuri. Când au fost lucruri de organizat, au făcut-o foarte bine. Așa că am avut o întâlnire cu ei luni seara trecută și am purtat o discuție foarte deschisă.
„Peluza să formeze un board de 11 oameni!"
- Ați discutat cu liderii Peluzei?
- Au fost în jur de 25 de persoane. Le-am spus să vină într-un număr mare pentru a discuta deschis toate problemele. Cred că doar așa putem găsi soluții. Le-am transmis să ia foarte în serios lucrurile, să se gândească și să vină cu propuneri pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni.
- Sub această formă, „socios", despre care se tot discută în ultima perioadă?
- Exact! Eu le-am spus că singura variantă pe care o văd este să creeze un „board" format dintr-un număr impar de minimum șapte persoane, dar de preferat să fie nouă sau 11, oameni cu profesii, cu carieră. Au fost acolo, de exemplu, un avocat de la Țuca (n.r Țuca, Zbârcea & Asociații), care este în galerie, un tip care lucrează la bancă. Mai erau și alte persoane care aveau funcții importante pe unde lucrau. Aș vedea astfel de oameni din Peluză care să se ocupe în cadrul clubului de domeniile în care activează cu succes, juridic, contabilitate, marketing și așa mai departe.
- Deci suporterii din Peluză care sunt competenți în meseriile lor să conducă Dinamo!
- Da! Dacă boardul e format dintr-un număr de oameni care au dovedit prin CV-urile lor și realizările avute că pot fi fără discuție credibili, ei să creeze o strategie a clubului, să o voteze și să o implementeze. Să facă aceste lucruri publice pentru oamenii care cotizează. Deci să conducă clubul! Asta este o variantă cu PCH! Dar mai este o variantă pe care o văd.
„Facem buget de 10 milioane de euro!"
- Care anume?
- Societatea are 410.000 de acțiuni, iar PCH să aibă o parte. Ideea principală ar fi să scoatem la vânzare 100.000 de acțiuni care să fie vândute la prețul de un leu acțiunea, dar cel care cumpără și devine acționar să facă un contract cu clubul prin care se obligă ca un număr de ani să aducă 5 euro sau 23 de lei pe lună. Adică un pachet de țigări, cum am mai spus. Din 20-30 câte fumează majoritatea, un pachet îl pun la clubul pe care îl iubesc și sunt și acționari. Asta să fie baza! În funcție de suma plătită, vor avea mai mult sau mai puțin drept de decizie. Cu vot, să se decidă pe sistem de piramidă. Dacă se reușește a se vinde 100.000 de acțiuni, înseamnă 2 milioane de lei pe lună. Ca o paranteză, acea acțiune cumpărată să fie frumos pusă într-o ramă cu filigram, adică ceva oficial.
- V-ați gândit și la partea de marketing.
- Bineînțeles! Respectivii suporteri să fie parte din club. Să simtă ideea de apartenență. Dacă nu reușim să fim 100.000 de suporteri care să pună 20 de lei pe lună, atunci înseamnă că ideea cu "suntem mulți" nu se confirmă. Unde sunt mulți, se adună. Vorba aia: "Cu picătura, umplem marea". Se creează un fond de două milioane care înseamnă 450.000 de euro pe lună, plus alte venituri care intră în club, s-ar putea face un buget anual de 8-10 milioane de euro, adică ar fi unul dintre cele mai mari bugete din Liga 1!
„Susțin clubul la nivelul actual!"
- Suporterii ce v-au spus la această întâlnire?
- M-au întrebat dacă eu chiar am vorbit serios că las lucrurile să se ducă în cap dacă nu vine cineva. În situația în care văd dezinteres și nu reușesc să facă un proiect fezabil, așa voi proceda. Dacă văd că vin cu propuneri și că există interes și că nu iau în glumă lucrurile, atunci eu sunt dispus ca până în primăvară, dar repet, să văd că lucrurile se mișcă!, să susțin clubul. Să existe o perioadă de tranzit în care eu susțin clubul financiar și nu numai. Dar e clar că trebuie să existe un calendar de proiect în care să fie explicat exact ce trebuie și cum trebuie pentru a face primul pas, când și cum se face pasul doi. Preluarea să se facă maximum în luna mai.
- Deci până în luna mai veți susține Dinamo.
- Da! Cu condiția pe care am pus-o. Vreau să dau și această șansă. Să preia ei clubul pentru că au tot fost discuții că "Domne, nu știu ce...". Am făcut ce am știut mai bine pentru că era interesul meu, dar atât am putut. Unde sunt mulți oameni și cu diferite profesii, se poate crea plusvaloare și impune un management mai bun decât am făcut eu. Trăiește "copilașul", ocupați-vă voi să-l duceți mai departe! Faceți din el "om mare"! Cam așa s-a pus problema.
- Cum a rămas?
- Ne revedem, așa a rămas. Curând. Aștept să se vină cu un proiect fezabil și serios. Mă văd cu ei, dar nu vă zic data pentru că nu vreau ca presa să ne perturbe discuțiile.
„Țiriac știe să ia, nu să dea!"
- Să spunem că planul propus de dumneavoastră va avea succes, vă vedeți contribuind și dumneavoastră din poziția de simplu cotizant?
- De cotizat, eu voi cotiza și nu voi fi simplu cotizant, ci voi fi un cotizant mai mare. Aș fi făcut lucrul acesta de mai multă vreme dacă nu aș fi stat după alții. Am vrut să dăm șansa ca acest club să fie preluat de un om. Nu s-a putut, acum văd această variantă fezabilă. De ce nu ar vrea măcar 100.000 de dinamoviști să fie acționari, cu doar 20 și un pic de lei pe lună, timp de câțiva ani?
- Lucrurile ar putea să fie mai simple dacă ar participa și afaceriști, nu știu, de exemplu, Țiriac să cotizeze câteva milioane.
- Nu o să vină Țiriac să bage bani, unii știu doar să ia, stați liniștiți!
- Care este povestea cu Adrian Marțian? A apărut în GSP informația că vrea să cumpere Dinamo, după care afaceristul a confirmat-o și a vorbit foarte mult despre ce și cum va face ca patron.
- Asta era și ideea, unora le place să se bage în seamă. Vorbesc mult și fac puțin. Nu mai stau la discuții cu acest gen de oameni, mergem pe varianta de a da o șansă suporterilor.
„Gata cu marțienii și extratereștrii!"
- Având în vedere că v-ați asumat susținerea clubului până în mai, veți da afară în iarnă jucătorii cu salarii mari pentru a scădea plafonul salarial?
- Nu, e o prostie asta! Nu am să fac așa ceva!
- Deci veți ține echipa la nivelul financiar actual?
- Da! Dacă lucrurile merg și încep să se concretizeze aceste idei pe care le avem cu suporterii! Vom scăpa doar de fotbaliștii care nu joacă! Așa cum se întâmplă normal la orice echipă. Dacă se va merge mai puțin bine, probabil că vom vinde un jucător, nu mai mult. Dar preferabil este să nu se întâmple nici acest lucru.
- Deci aveți potența financiară să susțineți singur Dinamo. Renunțarea dumneavoastră a fost făcută din rațiuni altele decât bănești?
- Eu nu sunt un tip care se laudă. Dar financiar nu stau bine.
- Cum adică?
- Nu stau bine. Stau foarte bine! Nu asta e problema sub nicio formă, ci de principiu. Dacă mai vreau să stau înhămat sau nu. Decizia mea a fost luată de multă vreme. Am stat după tot felul de "marțieni" și extratereștri. Bineînțeles că pentru mine Dinamo înseamnă foarte mult sentimental. Atât timp cât văd că există interes din partea celor care justifică existența acestui club, nu pot să nu particip. Ei oferă, Dinamo le oferă, da? Așa cum instituțiile statului au reprezentanți, așa ar trebui să fie și la cluburile de interes public. Asta e ideea mea. Repet, dacă văd interes, pot asigura acest tranzit până în luna mai. Dacă văd că toată lumea va spune "Aaa, eu am serviciu" sau "Eu am treabă, nu am timp", atunci o să spun "Aaaa, serios? Bravo, băieți, îmi place că sunteți realiști și sinceri. Poate că prostul ăla care a făcut o grămadă nu e prost la nesfârșit. Poate e momentul să mai luați și voi din timpul vostru să țineți clubul ăsta pe care ziceți că îl iubim. Hai să vedem câți îl iubim că prin asta se arată deschiderea noastră!".
„Am auzit ceva despre interesul lui Nicolae Badea să ia clubul. Dar nu am avut contacte. Doamne ajută! Nu am ranchiună față de nimeni. Dacă sunt soluții reale și pozitive, nu am nimic împotrivă"
Ionuț Negoiță, finanțator Dinamo
„Uhrin a făcut o treabă bună! Sunt mulțumit. Lucrurile se văd clar, nu stau să îi dau note"
Ionuț Negoiță, finanțator Dinamo
„Fără discuție, echipa va ajunge în play-off sezonul acesta! Nu am niciun dubiu în această privință!"
Ionuț Negoiță, finanțator Dinamo
93%este procentul de acțiuni pe care Negoiță îl deține la Dinamo. Nicolae Badea deține aproximativ 7%, iar Cornel Dinu sub 1%
200.000 de europe lună însumează salariile lunare de la Dinamo, cu tot cu taxe către stat. Cel mai mare salariu net din lot este al lui Fabbrini, 16.000 de euro
Match Preview Academica Clinceni - Dinamo
Vezi și:
DINAMO // EXCLUSIV Ivan Pesic este primul transfer din 2020 al „câinilor”. Și prima plecare?