FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Dolha apără fără două degete!

Articol de GSP - Publicat marti, 04 ianuarie 2011 00:00

Dolha se alătură goalkeeperilor care au pus meseria înaintea sănătăţii. Ema nu-şi poate folosi degetele mici de la mîini din cauza unor accidentări vechi pe care nu le-a tratat corespunzător

Fracturile de mîini, umeri sau degete reprezintă preţul pe care fiecare portar şi-l asumă cînd îşi alege să fie scut în faţa atacanţilor. Emilian Dolha a intrat de multă vreme în rîndul goalkeeperilor ce au rămas cu sechele pe viaţă din cauza accidentărilor, însă şi-a ascuns multă vreme problema: degetele mici de la ambele mîini nu mai sînt funcţionale! Gazeta vă prezintă povestea fotbalistului de 31 de ani.

Mingea de rugby i-a dislocat degetul la 90 de grade!
În 2003, pe cînd era la Rapid, la un antrenament cu mingea de rugby pentru îmbunătăţirea reflexelor, Ema a încercat să prindă balonul pînă ca acesta să atingă pămîntul. Şi-a agăţat în gazon degetul mic de la mîna dreaptă, iar acesta s-a dat peste cap la 90 de grade! "L-a pus la loc, însă osul nu s-a prins bine. I-a rămas depărtat faţă de celelalte degete. Chiar în ziua următoare a apărat într-un meci la Galaţi", a povestit un fost coleg. Cîţiva ani mai tîrziu, acelaşi deget s-a mai rupt o dată. A urmat o operaţie, fără efect însă. "La asemenea accidentări trebuie o pauză de 2-3 luni, ori Dolha a intrat la joc după două săptămîni. Şi-a asumat un risc care l-a costat, acum mîna sa pare a unui extraterestru!", explică un apropiat al lui Ema.

Un nerv atins i-a paralizat celălalt deget
Apoi, la un an distanţă, o banală operaţie la radius, un os al antebraţului situat între cot şi încheietura mîinii, i-a atins un nerv. Din acel moment, n-a mai putut să-şi îndoaie nici degetul mic de la mîna stîngă. "Dacă un şut puternic îl prinde exact pe partea afectată, urlă de durere. O dată, cînd a tras N'Doye, i-a sărit degetul şi i l-a pus doctorul la loc", a povestit un dinamovist. Pentru Ema, durerile cele mai mari sînt în sezonul rece, atunci cînd circulaţia sîngelui este mai slabă, iar orice lovitură amplifică durerea.


"Nu are sens să vorbim de degete rupte sau fracturi de umeri. Fotbalul e prea frumos ca să am regrete şi să spun că mă doare una sau alta. Mă doare sufletul cînd nu iese aşa cum trebuie, atît"
Emilian Dolha, portar Dinamo

"Pentru mine, cel mai frumos lucru care mi se poate întîmpla în lumea asta, după familie, este să fac meseria asta. Niciodată nu am încercat să păcălesc fotbalul"
Emilian Dolha, portar Dinamo

Ar putea ajunge la Astra
Neplătit din septembrie şi aflat în ultimele 5 luni de contract cu Dinamo, Emilian Dolha este pe lista patronului Astrei, Ioan Niculae. Ema poate ajunge la Ploieşti chiar din retur dacă prahovenii vor prelua datoriile financiare de 50.000 de euro, cît are portarul de primit din Ştefan cel Mare.


6 luni a stat pe tuşă Dolha din cauza operaţiei la umăr suferite în primăvara lui 2010

PORTARII AU VIAŢĂ GREA

Huţupan a apărat cu degetul rupt zece ani
Fostul portar al "naţionalei" de handbal a României, Luminiţa Huţupan Dinu, şi-a rupt degetul mic de la mîna stîngă în 1998, la un joc împotriva Bulgariei. "Mi s-au rupt ambele capsule de la degetul mic. M-am operat de cinci ori, dar tot degeaba. De atunci nu mai pot să-l îndoi", a declarat goal-keeperul. Ca să poată juca, Luminiţa îşi lega înaintea fiecărei partide degetul mic de inelar, cu leucoplast (foto). (Marian Ursescu)

Voinescu apăra cu ele fracturate
Ion Voinescu, fostul portar al Stelei din anii '50 - '60, a rămas cu multe probleme medicale. Degetul mare de la mîna stîngă este dislocat din încheietură, iar ultima falangă a degetului mijlociu arată de parcă ar fi ruptă. De multe ori a jucat pentru echipa naţională cu degetele fracturate, însă cea mai tragică accidentare a suferit-o la un antrenament, cînd s-a ales cu o fractură de coloană: "Atunci puteam să mor sau să paralizez. A fost groaznic!".

Moraru are sciatică
Dumitru Moraru, antrenor cu portarii la echipa secundă în Ştefan cel Mare, s-a ales şi el cu o mulţime de afecţiuni după o carieră presărată cu accidentări. "N-am avut nimic grav, dar după ani de stat în frig şi ploaie şi după atîtea plonjoane, am rămas cu dureri la spate, genunchi şi glezne. Cel mai rău mă supără sciatica. Tălpile îmi sîngerau cînd era terenul tare pentru că îmi pătrundeau cuiele de la crampoane prin ghete!", a povestit "Ţeţe".

Fracturi la degete şi umerii rupţi
Bogdan Lobonţ are şi el probleme cu degetele. Trei dintre ele, de la mîna dreaptă, le-a avut fracturate, iar cel mic i s-a rupt pe cînd era la Fiorentina. În perioada Ajax Amsterdam a suferit rupturi la ambii umeri!, însă de fiecare dată a revenit rapid pe gazon.

Coman, cel mai chinuit
Portarul Rapidului, Dănuţ Coman, este cel mai încercat de accidentări. Pe lîngă entorse la genunchi sau glezne, "Robocop" a mai avut umărul dislocat, fisuri la rinichi şi şold, leziune la ligamentele genunchiului, trei degete fracturate şi o ruptură la inghinali.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
 •  23 Februarie 2011, 14:46

hei nu mai ziceti ca nasicul meu nu are degete ca nu este adevarat

morales2010
morales2010  •  04 Ianuarie 2011, 14:33

Se vede.

mcbudu
mcbudu  •  04 Ianuarie 2011, 08:35

.... Bufon si hernia lui de disc. Insa diferenta e ca occidentalii pun pret pe recuperare (kinetoterapie). In 2009, Hanescu a venit la Iasi pt a se trata de PSH si probleme la mana dreapta. Medicii echipelor sunt cei care ar trebui sa impuna recuperarea. Totusi, traim in romania si asta spune tot.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează