FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

EXCLUSIV Drama prin care a trecut Tudor Băluță, accidentat aproape 600 de zile în ultimii trei ani: „Nici antrenamente nu făceam, iar acum sunt campion!”

Articol de , , - Publicat miercuri, 31 mai 2023 10:00 / Actualizat joi, 10 august 2023 16:45

Tudor Băluță (24 de ani) a fost accidentat aproape 600 de zile în ultimii trei ani, dar odată revenit în România, la Farul, a fost pus pe picioare de Gheorghe Hagi și azi este campionul României ♦ Într-un interviu exclusiv pentru Gazeta Sporturilor vorbește despre ultimii doi ani de coșmar, dezvăluie secretele din vestiarul campioanei și recunoaște că ar vrea să facă un pas înainte și să prindă un transfer în străinătate

- Tudor, te-ai întors la Farul după o perioadă plină de ghinioane, iar acum ești campionul României. Cum te simţi?
- Domnul Hagi a avut încredere totală în mine! Eram convins că venind aici și lucrând cu dumnealui din nou, voi reuși să revin cel puțin la forma pe care o aveam înainte. Iar eu, unul, spun că acum am și depășit-o!

- Cum a fost discuția cu domnul Hagi? Cum te-a convins?
- A fost extrem de scurtă. Doar mi-a spus că mă dorește aici și pentru mine... Oricum aveam în gând, Farul era o opțiune. În două zile totul a fost gata.

- Ai mai avut și alte oferte, inclusiv de la Craiova.
- Sunt convins că a fost cea mai bună decizie să vin aici! În principiu, pentru că urma să lucrez cu domnul Hagi. Am spus în nenumărate rânduri că este antrenorul care mă știe cel mai bune și eram convins că o să reușească să scoată tot ce e mai bun din mine în acest sezon.

Clipele grele ale lui Tudor Băluță: „Eram nerăbdător să joc din nou”

- Cum au fost acești doi ani grei pentru tine? A fost ghinion sau și altceva?
- A fost dificil. O perioadă dificilă în care a trebuit să trec peste niște momente grele. De multe ori singur pentru că familia mea era în România. Prietenii mei cu viețile lor, evident. N-a fost ușor... Multe accidentări, operații, zile peste zile, săptămâni, luni petrecute în sală. Departe de teren. Eram nerăbdător să joc fotbal din nou.

- Dar ce s-a întâmplat exact cu corpul tău în acea perioadă?
- A fost pur și simplu o recidivă la accidentarea de la un metatarsian la piciorul stâng, apoi am avut o problemă cu o așa-zisă pubalgie. M-au chinuit destul de mult aceste probleme. Sezonul trecut l-am petrecut tot la Brighton și nu cred că am făcut două antrenamente cu echipa! Am fost doar în sala de forță, cu preparatorul fizic, cu fizioterapeuți.

- De unde îți mai găseai motivație?
- Mă gândeam că așa cum în mod obișnuit lucrez pe teren și încerc să devin mai bun, așa trebuie să fac și departe de el. Îmi doream să dau sută la sută în fiecare zi în tot ceea ce mi se cerea să fac. Știam că odată și-odată trebuie să scap de aceste necazuri și până la urmă s-a întâmplat. Mă bucur că am avut susținerea familiei, a prietenilor, dar și a impresarilor mei. Cei de la Brighton au fost extraordinari cu mine și m-au susținut necondiționat. M-au ajutat să-mi revin și mă bucur că acum sunt aici. Acum un an, nici antrenamente nu făceam cu echipa, iar acum sunt câștigător de campionat! Mai fericit de-atât nu puteam să fiu.

„Suporterii fac clubul Farul și mai puternic”

- Ce are Tudor Băluță de azi față de cel dinainte de momentul plecării în străinătate?
- Pfff! Maturitate! Deși am stat departe de teren, am avut parte de aceste experiențe în ultimii trei, patru ani. Am lucrat cu antrenori foarte buni, m-am antrenat și am jucat cu și împotriva unor jucători foarte buni, de la care mereu am încercat să învăț. Iar acum mă simt puțin mai complet, deși cu siguranță mai am extrem de multe de învățat și de pus la punct. Simt că am învățat multe în acești ani și cred că asta s-a și văzut pe teren în acest sezon. Am mai început să dau și goluri, pase de gol, ceea ce înainte nu făceam. Experiențele prin care am trecut m-au ajutat foarte mult.

- Echipa e diferită acum față de plecarea ta? E mai aproape de marea performanță?
- Cel mai bun exemplu este ce s-a întâmplat după meci. Parada cu miile de suporteri pe care am avut-o în Constanța, asta spune totul despre ce reprezintă Farul Constanța în acest moment. 

Simți că reprezinți cu adevărat extrem de multă lume, un oraș întreg, Dobrogea! Este special, este frumos, sunt oameni care n-au văzut niciodată un titlu în Constanța. Suporterii fac clubul și mai puternic decât era înainte 
Tudor Băluță, mijlocaș Farul

Tudor Băluță despre titlul cu echipa lui Hagi: „Eram prea motivați să cedăm”

- Cum a fost meciul cu FCSB? Ai revăzut golul de 2-2 după ce s-a terminat nebunia?
- Ha, ha, ha! Cred că am revăzut faza de două sute de ori! Îmi place să o revăd în primul rând pentru reacția fanilor. Îmi place să văd lumea fericită, bucuroasă, a fost cel mai frumos moment. Am fost la momentul potrivit la locul potrivit. Carlo mi-a dat o centrare perfectă fix între doi jucători de la FCSB, iar acolo am apărut eu și am reușit să bag mingea-n poartă. Știți cum se zice: norocul ți-l faci singur! A venit ca un rezultat al meciului nostru pe care-l avuseserăm per total. Deși am fost conduși cu 2-0, cred că noi am avut inițiativa, fiind cei care încercau să aibă posesia, să atace. Mă bucur că am câștigat noi.

- Ce gândeai la 0-2?
- Încercam să nu mă gândesc prea mult! Îți pot veni tot felul de gânduri în cap, dar încercam să fiu conectat la meci, să fiu concentrat la fiecare acțiune și cred că asta am făcut cu toții. Atât pe teren, cât și în tribună. Chiar îmi spunea cineva care a fost la meci că și la 0-2 stadionul era cu noi. Toată lumea a continuat să creadă pentru că mai era mult de jucat, era 0-2 în minutul 20. Noi eram prea motivați și ambiția era prea mare ca să cedăm atât de repede în meci.

- Și voi ați condus Rapidul cu 2-0 și s-a terminat catastrofal pentru ei.
- Cu siguranță, acum, cu FCSB, a contat faptul că a fost un meci pe care-l jucam la noi acasă. Când ai fanii care te încurajează chiar și când ești condus cu 2-0, n-ai cum să nu dai sută la sută și să continui să crezi atât timp cât ei o fac.

„Hagi știe să gestioneze tinerețea”

- Domnul Hagi ce v-a spus la pauză?
- Ne-a lăsat câteva minute să vorbim noi între noi, să ne liniștim un pic, apoi ne-a transmis să continuăm la fel. Fiecare a avut un discurs pozitiv și ne încurajam reciproc. N-am simțit tensiune, frică sau emoții. A fost o pauză liniștită. Simțeam că putem să întoarcem scorul.

- Paradoxal pentru o echipă tânără să aibă o astfel de atitudine!
- Da. Poate veni și din acest elan al tinereții. Copiii, în general, sunt pozitivi, le place să zâmbească, să se bucure de fiecare moment. Poate și noi am fost la fel și ne-am bucurat de mare parte din jocul din prima repriză. Deși eram conduși... Am simțit și noi, dar și Mister că am fost peste adversar și că în a doua repriză putem să întoarcem rezultatul și să câștigăm meciul.

- Farul dă multă încredere tinerilor, altfel era situația la o altă formație dacă...
- Domnul Hagi știe foarte bine să gestioneze tinerețea. Eu nu știu cum face pentru că nu sunt antrenor, dar îmi dau seama că nu este ușor. Dumnealui știe cum să gestioneze încrederea jucătorilor tineri mai ales în momentele în care e zdruncinată un pic. Aici ți se spune în fiecare zi, și simți, că ești cel mai bun, iar când mergi pe teren nu ai cum să nu arăți asta. Și cei care sunt mai cu experiență, dar și cei tineri, cu toții avem o relație foarte, foarte bună și nu se simte chestia asta. Că ăsta e tânăr, că asta are 17-18 ani sau celălalt are 30. Nu, glumim între noi și petrecem timpul împreună. Cred că atmosfera asta te face, ca tânăr jucător, să fii și mai relaxat, dar și mai încrezător, că toți ceilalți au încredere în tine.

„Îmi doresc să joc în campionate puternice”

- E o responsabilitate mult mai mare pentru un jucător când știe că-l are antrenor pe Hagi?
- Eu, unul, am respectat și respect orice antrenor pe care-l am în față. Nu trebuie să ai un nume special ca să te ascult. Asta e datoria mea de fotbalist, să ascult ceea ce antrenorul îmi spune. Însă, evident, știm cu toți cine a fost și cine este domnul Hagi. Atunci când este în fața ta și îți vorbește trebuie doar să asculți și să faci tot ce ți se spune.

- Ce a fost mai frumos pentru tine: semifinala de la Euro Under 21 sau titlul de acum?
- Este extrem de diferit, dar sunt două dintre cele mai frumoase momente ale mele din carieră! Cu naționala este ceva extraordinar pentru că reprezinți o țară întreagă, cu atât mai mult că știm ce atmosferă s-a creat în jurul echipei de tineret la acel Campionat European. A fost o mândrie extraordinară! Însă diferența o face că acel rezultat vine după trei meciuri, o săptămână, zece zile. 

Aici s-a muncit un sezon întreg! Este un sentiment special pentru că lucrezi 300 de zile pentru acest rezultat. Este mult, este foarte mult, iar când reușești într-un final să câștigi trofeul pe care-l așteptam și la care ne gândeam de luni bune, bucuria este enormă pentru că, în sfârșit, poți avea un moment de răgaz și să să zici: "Am reușit! Suntem campioni!"
Tudor Băluță, mijlocaș Farul

- Mai ai contract cu Farul încă un an, te gândești ce vei face în vara care vine?
- Am mai spus că oricine își dorește să ajungă la un nivel cât mai bun. Cel puțin, eu asta îmi doresc. Deși am avut parte de perioadă mai puțin bună în anii trecuți, de când am venit aici ambiția mea e aceeași, obiectivele mele nu se schimbă. Îmi doresc să ajung să joc în campionate puternice, la echipe puternice, să joc la un nivel cât mai bun și să am o carieră cât mai frumoasă și mai lungă.

„Îmi lipsește Supercupa”

- Pe termen scurt care este planul tău?
- O să am câteva zile libere, să văd dacă merg la echipa națională și să fac meciuri foarte bune, să încerc să ajut echipa, după care sper ca Mister să-mi dea puțin timp liber. După care vom pregăti sezonul următor, vin preliminariile, vrem să facem o figură cât mai frumoasă. Ne dorim să ne calificăm în grupe! De ce nu? Trebuie să credem! Vom vedea ce vom reuși să facem, însă avem datoria de a crede și de a avea curajul să sperăm că putem să facem o figură frumoasă.

- Primul meci al sezonului va fi Supercupa României cu Sepsi.
- Un trofeu care-mi lipsește din palmares! În 2019, când s-a câștigat aici, eu plecasem. Îmi doresc acest trofeu, asta e mentalitatea clubului, să ne batem pentru orice, și asta vom încerca să facem și în Supercupă.

- Sezonul viitor crezi că o să fie mult mai greu pentru voi?
- Orice sezon este greu, orice sezon este diferit, este aparte. Noi trebuie să avem o vară cât mai bună, să ne pregătim cât mai bine, iar la anul să ne batem acolo, sus, așa cum am făcut-o și anul acesta.

Mai mult de jumătate din perioada mea la Dinamo Kiev am fost accidentat și nu am avut șansa de a lucra cu domnul Lucescu atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. M-a sprijinit din primul minut în care am ajuns acolo, dar circumstanțele au făcut ca eu să nu mă bucur de atât de mult timp pe teren pe cât mi-aș fi dorit. Un antrenor extraordinar, cu o experiență cum poate puțini au și am simțit asta și am văzut-o în modul în care pregătea antrenamentele, meciurile. Un mare antrenor!
 Tudor Băluță, mijlocaș Farul

3 trofeeare Tudor în palmares cu Farul: două titluri de campion (2016-2017 și 2022-2023), plus Cupa României (2018-2019)

2 milioane deeuro este cota de piață pe care o are Băluță, cea mai mare fiind de 4,5 milioane de euro în decembrie 2019

„Prima întâlnire cu domnul Hagi!”

În 2011, Tudor era legitimat la Școala de Fotbal "Gică Popescu", cu care participa Cupa "Hagi Danone". A trecut de faza pe Craiova și a ajuns cu echipa sa la turneul final de la Timișoara.

Băluță a învins în faza grupelor "Academia Hagi" și a ajuns până în finala turneului, pierdută în fața celor de la Universitatea Cluj, formație care l-a avut în componență pe Olimpiu Moruțan.

Echipa lui Tudor n-a câștigat finala, dar el a primit titlul de golgheter, chiar de la Gică Hagi.

Drama prin care a trecut Tudor Băluță, accidentat aproape 600 de zile în ultimii trei ani: „Nici antrenamente nu făceam, iar acum sunt campion!”

"Este prima întâlnire pe care am avut-o cu domnul Hagi! Atunci l-am întâlnit prima dată și e un moment frumos, cu atât mai mult că am ajuns să lucrăm împreună pentru o perioadă destul de lungă de timp. Chiar i-am amintit de această poză și i-am arătat-o. A rămas plăcut surprins! Mulți ani de atunci... Eram un copil, la școala domnului Gică Popescu. 

Cred că doi-trei ani mai târziu am venit la Academie văzut de domnul Hagi la un meci amical. Ce pot să zic? Să ajungi să lucrezi cu cel mai mare fotbalist al României și acum cu siguranță unul dintre cei mai buni antrenori români este o onoare și o mândrie! Am învățat extrem de multe de la dumnealui și sunt convins că mai am la fel de multe de învățat", a dezvăluit mijlocașul pentru Gazeta Sporturilor.

Citește și:

Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon
FARUL
Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon
Poftiți în laboratorul lui Gică Hagi! GSP publică azi secretele Farului: dosarele jucătorilor, ce target le impune „Regele” în meci și ce amenzi sunt prevăzute
FARUL
Poftiți în laboratorul lui Gică Hagi! GSP publică azi secretele Farului: dosarele jucătorilor, ce target le impune „Regele” în meci și ce amenzi sunt prevăzute

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
mirstelistu
mirstelistu  •  31 Mai 2023, 19:45

O alta gloaba marca hagi intoarsa cu coada intre picioare

golf_club
golf_club  •  31 Mai 2023, 11:16

Un om de bun simt, cu o exprimare buna si realista. Mai rar din astia, mai ales unde sunt multi ciobani...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

shw01
shw01  •  31 Mai 2023, 11:13

KING Tudor Baluta!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează