FOTBAL  »  Superliga  »  CCA

EXCLUSIV Probleme medicale serioase pentru un arbitru de Liga 1 » Se luptă pentru o viață normală, după o operație pe creier!

Foto: Alex Nicodim
Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat vineri, 25 august 2017 09:00

Arbitrul Radu Petrescu, 34 de ani, n-a primit nicio delegare de la începutul sezonului, confruntându-se cu probleme medicale serioase. Prietenii spun că bucureșteanul ar fi trecut recent printr-o operație pe creier și acum el face eforturi să revină.

Hulit de atâtea ori, fotbalul nostru are în miezul lui și povești emoționante. Povești ale unor oameni discreți, care devin, fără voia lor, modele pentru tărie și loialitate netulburată de suferință față de propria pasiune.

În vâltoarea începutului de sezon, cu primele derby-uri interne și emoțiile din cupele europene, a trecut neobservată absența "centralului" FIFA Radu Petrescu. Acesta a fost complet absent de pe listele de delegări de când a pornit campionatul, iar pe plan extern a avut o singură apariție, pe 12 iulie: Dundalk - Rosenborg 1-1, în prima manșă a turului doi preliminar din Champions League.
De la acea dată, e pur și simplu dispărut din spațiul public! Unul dintre apropiații bucureșteanului în vârstă de 34 de ani îi explică lipsa prin faptul că el se află în perioada postoperatorie și că luptă să se refacă.

Boala a venit, așa cum se întâmplă uneori, fără avertisment din timp. După partida din Irlanda, Petrescu ar fi resimțit dureri acute în zona din spate a capului și într-a cefei.

Ar fi urmat un examen RMN, cu depistarea unor probleme și recomandarea imediată a unei intervenții chirurgicale peste hotare.

A revenit în țară și a început un program dificil de recuperare. Ca orice operație de acest fel, ea are nu doar un risc vital, depășit de pacient, dar și posibile urmări locomotorii și neurologice, cu care Petrescu luptă acum, zi de zi.

La CCA se discută în această perioadă strategia pentru locul ocupat de "central" pe lista FIFA.

Astfel, în circa 4-5 săptămâni, FRF e obligată să trimită propunerile pentru arbitri internaționali pe 2018.

În funcție de evoluția imediată a stării de sănătate a lui Petrescu, CCA va trebui să decidă dacă-i mai păstrează ecusonul, cu eventuala blocare a unui loc pentru următoarele luni în cazul în care apar predicții pozitive pentru Petrescu. Sau, varianta B, va miza din start pe un alt nume, favorit fiind Cătălin Popa, din Pitești. Situația ar fi însă una delicată pentru România, fiindcă Petrescu, în ciuda profilului său intern controversat, își construise o bună imagine la nivel de UEFA și se afla deja în al treilea eșalon valoric, la numai 34 de ani, cu perspectiva de a urca imediat încă o treaptă în ierarhie.

Toate acestea par date puțin importante acum. "Dar pentru Radu Petrescu, atașamentul față de fotbal și față de arbitraj e un motiv suplimentar ca să încerce o recuperare totală și rapidă", spune un prieten al arbitrului.

Urmează, așadar, o lună nevăzută, o lună eroică a unuia dintre cei pe care, cu toții, de la spectatori la jurnaliști și jucători, plus deseori colegi din teren, îi criticăm pentru "marile erori".

Termenul "mare" își cere, în povestea de viață a lui Radu Petrescu, o umilă reconsiderare.

"Arbitrii au o misiune mai grea decât fotbaliștii în pregătirea unui meci. De când primim delegarea, analizăm video ambele echipe, toți jucătorii posibili. De exemplu, la debut, Dorinel Munteanu mi-a dat mult de furcă. Reușea diagonale de 45 de metri și mereu eram pe picior greșit"
Radu Petrescu, august 2011, la Radio GSP

"Sunt împotriva tehnologiei în arbitraj. Cât timp jucătorii nu au un cip în picior, nici noi nu avem nevoie de așa ceva. Nu există jucători greu de arbitrat. Dialogul pe care-l porți cu ei este decisiv"
Radu Petrescu, august 2011, la Radio GSP

"Vă rugăm să mențineți discreția!"

FRF a trimis ieri un punct de vedere sumar pe marginea subiectului: "Arbitrul Radu Petrescu nu a mai fost delegat în ultima perioadă în urma problemelor sale de sănătate. Comisia Centrală de Arbitri comunică în permanență cu Radu Petrescu, acesta urmând să își reia activitatea imediat ce starea medicală îi va permite, probabil până la finele acestui an. Radu Petrescu împreună cu Comisia Centrala a Arbitrilor vă solicită respectuos să respectați decizia arbitrului de a menține discreția cu privire la starea lui medicală, aspect al vieții sale private, decizie pe care acesta a luat-o încă de la bun început. Vă mulțumim anticipat!".

Datele lui Radu Petrescu

- arbitru din 2002
- în L1 din 2007
- se află pe lista FIFA din 2012
- a strâns 152 meciuri în prima divizie: debut pe 10 august 2007 (Mioveni - Vaslui 0-2), ultima prezență pe 28 mai 2017 (Pandurii - Gaz Metan 0-0)
- de profesie jurist
- meciuri importante pe plan internațional: Germania - San Marino (7-0, prel. CM 2018), Salzburg - Schalke (2-0, grupe EL 2016), Portugalia - Franța (1-3, semifinală CE 2016 U19), Slovacia - Irlanda Nord (0-0, amical), Franța - Coasta de Fildeș (0-0, amical)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (35)
293227437818889
Adi Adrian  •  25 August 2017, 11:53

Dumnezeu nu bate cu parul...La cat i-ai furat pe Dinamo ( probabil si pe altii) , la cati nervi ai facut suporterilor....Ba ,daca nu esti hot ,dar totusi lumea te injura , inseamna ca nu ai treaba cu arbitrajul...Dar eu raman la ideea ca esti hot...Oricum ar fi , iti doresc sa te faci bine , dar sa nu mai arbitrezi in viata ta !

768145689920470
Patraulea Trandafir  •  25 August 2017, 11:46

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

torinezul
torinezul  •  25 August 2017, 11:35
Postat de alexbibirica1 pe 25 August 2017, 11:06

cand este evidenta o tenta ... nu poti sa spui altceva ! daca vezi maniera de arbitraj a urmatorilor arbitrii (iulian calin , petrescu radu , hategan ovidiu) - acestia au FURAT INTR-UN MOD GROSOLAN STEAUA , in meciurile cu : CEFERE , IASI (calin ) , echipa din ovidiu (HATEGAN si PETRESCU - arbitrii FIFA) ! gheata pe inima stelistilor cand arbitreaza acesti cavaleri !

Si cand va arbitreaza Tudor ???

Vezi toate comentariile (35)
Comentează