FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Rivalele din Liga 1 vor s-o sacrifice pe Dinamo! Cine pierde și cine câștigă dacă retrogradează „câinii”

Rivalele din Liga 1 vor s-o sacrifice pe Dinamo! Cine pierde și cine câștigă dacă retrogradează „câinii”
Rivalele din Liga 1 vor s-o sacrifice pe Dinamo! Cine pierde și cine câștigă dacă retrogradează „câinii”

Articol de , , - Publicat vineri, 24 iulie 2020 03:06 / Actualizat vineri, 24 iulie 2020 08:29

Valeriu Iftime, președintele de la Botoșani, și Rotar, unul dintre șefii lui Hermannstadt, s-au pronunțat în favoarea sacrificării lui Dinamo de dragul drepturilor TV, periclitate de oprirea campionatului. Audiența competiției ar pierde însă enorm fără roș-albi.

Toate celelalte 13 cluburi din prima divizie ar sacrifica-o pe Dinamo ca să nu piardă bani din drepturile TV. Suma pe care o plătesc televiziunile ca să transmită un sezon întreg: 28 de milioane de euro. Înghețarea clasamentului acum, din cauza focarului de coronavirus din Ștefan cel Mare, ar putea să atragă penalități aplicate de societatea EAD, care deține drepturile.

De frica sancțiunilor economice, conducătorii au început să se pronunțe împotriva roș-albilor. "Dacă Dinamo nu mai are jucători suficienți, să folosească juniorii în meciurile care au mai rămas! Sau să piardă fiecare joc la «masa verde», cu 0-3!", a cerut Valeriu Iftime, președintele de la FC Botoșani.

"Asta e, să bage copiii!"

Claudiu Rotar, membru în Consiliul Director de la Hermannstadt, e de acord cu opinia lui: "Nu e normal să plătim toți din cauza lui Dinamo! Să joace cu juniorii sau să piardă cu 0-3 fiecare meci pentru care nu are suficienți fotbaliști!".

Să folosească juniorii sau să piardă la "masa verde" partidele care i-au mai rămas ar însemna ca roș-albii să fie condamnați la retrogradare. Iftime, Rotar și alți conducători care gândesc la fel ignoră un aspect important al afacerii: audiența constituie miza televiziunilor, motivul pentru care ele achită 28 de milioane de euro anual pentru campionat.

Pe "călăi" nu îi urmărește mai nimeni

Iar Dinamo chiar este un club important în această privință. Într-un studiu realizat pe primele 6 luni din acest sezon, "câinii" apar de 3 ori în lista cu cele mai urmărite 7 partide din Liga 1. Mai des a fost implicat FCSB, în 4 partide. Apoi Craiova, în două.

Hermannstadt, pe care o reprezintă Claudiu Rotar, apare în clasamentul acesta o dată, dar numai pentru că a evoluat împotriva lui Dinamo.

Sibienii sunt prezenți mai des în clasamentul cu cele mai slabe audiențe, acolo apar de două ori. Inclusiv cu duelul lor cu FC Botoșani, clubul cu care s-au aliat acum ca să impună sacrificarea roș-albilor. 

Cele mai bune audiențe

1. FCSB - CFR9,1 
2. FCSB - Dinamo7,8 
3. Craiova - FCSB7,6 
4. FCSB - Poli Iași6,2 
5. Dinamo - Viitorul6,2 
6. Astra - Craiova5,6 
7. Dinamo - Hermannstadt5,4 

Cele mai slabe audiențe

1. Voluntari - Clinceni0,1 
2. Gaz Metan - Clinceni0,2 
3. Hermannstadt - Botoșani0,2 
4. Sepsi - Clinceni0,3 
5. Sepsi - Hermannstadt0,3 
6. Sepsi - Chindia0,4 
7. Poli Iași - Gaz Metan0,4 
  • Toate audiențele au fost înregistrate la DigiSport 1
  • Ratingurile au fost măsurate în perioada iulie 2019-ianuarie 2020, pe segmentul "bărbați cu vârste între 18 și 49 de ani"
  • Un punct de rating înseamnă 20.000 de oameni

"Bayern a salvat-o pe Dortmund pentru bani"

Atitudinea cluburilor din Liga 1 n-a existat și în Germania când Borussia Dortmund se afla aproape de faliment. Rivala Bayern s-a implicat și a împrumutat-o ca să-și poată plăti datoriile și să evite dizolvarea. Într-un interviu din Gazetă, Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, compara gestul solidar al lui Bayern cu reacția avută de adversarele Craiovei, nepăsătoare în fața dezafilierii oltenilor, însă comparația lui Vochin e valabilă și în tratamentul pe care Iftime și Rotar i-l aplică lui Dinamo: "Oamenii de la Bayern s-au implicat s-o salveze pe Dortmund fiindcă au fost inteligenți, și-au dat seama că aveau nevoie de rivalitatea asta în competiție, altfel ar fi pierdut bani și ei într-un termen mai lung. Dispariția Borussiei nu era convenabilă pentru Bayern". 

"S-ar putea să nu pierdem bani"

Iustin Ștefan, secretarul general din Liga Profesionistă de Fotbal, a susținut într-o declarație de la DigiSport că ar exista posibilitatea ca LPF și cluburile să nu fie sancționate de firma care deține drepturile TV, "dacă se va dovedi că nu a depins de noi oprirea campionatului, ci am ajuns în imposibilitatea de a-l duce până la capăt". Epuizarea datelor disponibile pentru meciuri, din cauza extinderii focarelor de coronavirus, ar constitui un motiv care nu ar mai depinde de LPF. "Până să ajungem la așa ceva, obiectivul este să găsim soluții pentru a încheia campionatul pe teren", a repetat adjunctul lui Gino Iorgulescu. Mai poate fi vorba despre meritul sportiv dacă Dinamo ajunge să folosească juniorii în meciurile care vor urma? "Asta e o problemă, e adevărat, tocmai de aceea facem tot ce putem ca să nu afectăm cluburile și competiția", promite Ștefan. 

Citește mai multe știri din Liga 1:

Bogdan Vintilă, prima reacție după ce FCSB a câștigat Cupa României » Mesaj pentru Gigi Becali + unde va antrena

EXCLUSIV UEFA a spus NU României! Solicitarea FRF a fost respinsă: ce se întâmplă cu sezonul actual din Liga 1

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (199)
creeperno
creeperno  •  24 Iulie 2020, 22:58

Daca nu era covid nu eram pe loc retrogradabil! Magazionerul ne-a ingropat in primele 4 meciuri iar covidul ne ingroapa acum. Inainte de interuperea campionatului nu eram pe loc retrogradabil

dybala21
dybala21  •  24 Iulie 2020, 21:40

Netotule, de-aia aveti 4 puncte in 7 etape si sunteti pe penultimul loc? Din cauza indisponibilitatii jucatorilor? Va meritati soarta pt care ati ajuns in mocirla asta. Nu mai cautati scuze penibile acum

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  24 Iulie 2020, 21:31

Daca nu ai bani,mirosi a prost!

Vezi toate comentariile (199)
Comentează