FOTBAL  »  Superliga  »  STAREA GRANZILOR PREZENTATĂ FĂRĂ INHIBIŢII

Insider în vestiarul granzilor

Articol de , - Publicat luni, 18 februarie 2008 00:00

Dan Udrea este singurul jurnalist român care a văzut la lucru, în pregătiri, pentru o perioadă lungă, atît pe Steaua, cît şi pe CFR şi Rapid. Eduard Apostol îl completează cu starea de la Dinamo.

Informaţiile şi observaţiile lor alcătuiesc un tablou pasionant. Microbiştii trec pragul vestiarului, al camerei de hotel şi descoperă viaţa reală a echipelor care se vor înfrunta în cel mai dur retur din fotbalul nostru.

ANTRENAMENTE

Ando exersează "foarfeci" şi voleuri
E o plăcere să urmăreşti o şedinţă de pregătire a CFR-ului. Nu te plictiseşti tu, nu se plictisesc jucătorii. Cuvîntul cheie este variaţia. Exerciţii variate. Lot variat, stări de spirit variate.

În plus, vezi cum pentru prima oară că la o echipă din România se antrenează procedee spectaculoase, pe care mulţi antrenori le interzic elevilor lor: "foarfeca" şi pasa cu călcîiul!

Andone coboară la propriu la nivelul jucătorilor săi. Se pune în genunchi pentru a le arunca mingile de voleuri lui Fabbiani şi Semedo.

Apoi, "Fălcosul" dă tonul flotărilor din finalul antrenamentului, avîndu-l pe "Shreck" în spate. Face mişcările, dificile pentru orice bărbat, amplu, fără să trişeze.

"Fiara" joacă dur
Lăcătuş are altă politică. E rece în discuţiile cu jucătorii. Devine chiar dur atunci cînd exerciţiul eşuează.

Scurtează comunicarea prin adresare directă, de fotbalist. "Băi" e folosit foarte des. "Băi, parcă sînteţi de plastilină!", "Băi Vali, ţi-am zis să dai şi să pleci, ce joci tu?".

E o metodă de a-şi motiva jucătorii. Îi ceartă şi îi mobilizează. "Fiara" rămîne credinicioasă stilului care a stîrnit uimire imediat după instalarea lui în Ghencea. Şocul uman direct.

Vă amintiţi celebrul dialog, cînd i-a zis lui Dică înainte de meci: "Măi p...lică, pe vremea mea dacă jucam ca tine, mă ceream afară de la Steaua!". :-) A fost momentul renaşterii golgeterului Stelei.

Control total la Rednic
Rednic este cerebralul. Omul care controlează tot. Nu-i scapă nici un detaliu. Participă pînă şi la mişcările de încălzire.

Are în picioare ghete cu crampoane, pe cele ale lui Emil Dică. E preocupat pînă la obsesie de fazele fixe. Îi pune cu mîna pe Dică şi ce Cesinha fie la colţul terenului, fie într-o zonă laterală.

Apoi se duce în careu şi le arată fundaşilor şi atacanţilor ce poziţie să adopte. Repetă la infinit exerciţiul, chiar dacă asta înseamnă o şedinţă de pregătire în care jucătorii nu sînt solicitaţi fizic aproape deloc. Stoarcerea fizică a fost atributul cantonamentului din Portugalia, chiar la începutul pregătirilor.

"Comunistul" şi "Filozoful"

Dinamo are doi taţi. Ăla care foloseşte băţul, Cornel Ţălnar, şi cel care vine cu discursul, Cornel Dinu. Spre deosebire de alţi ani, "cîinii" au rupt marginea terenului cu ture. "Am alergat şi am băgat forţă ca la armată", după expresia lui Mărgăritescu.

În Cipru, jucătorii erau un pachet de nervi, iar, pe lîngă ziarişti, supărarea era aruncată în spatele "Ţînţarului". Antrenorul de 50 de ani şi-a căpătat şi porecla de "Comunistul", pe care fotbaliştii o susurau printre dinţi.

Ţălnar, de altfel un om jovial în viaţa particulară, a vrut să se impună în faţa jucătorilor. În special asupra vedetelor. De aceea a pozat în dur şi a ridicat vocea atunci cînd ceva nu-i convenea, folosind una din vorbele preferate ale lui Mister: "Pe copii să-i alinţi şi să-i mîngîi doar în somn!".

Cornel Dinu este cel care aduce altceva.Încearcă să gîdile orgoliul fotbaliştilor, iar numele său impune respect în faţa jucătorilor. Procuroru' doar a supervizat antrenamentele, din diverse puncte ale terenului, a dat din cap, nemulţumit sau satisfăcut, şi-a notat sîrguincios, după care a petrecut ore întregi cu Ţălnar la analiză.

CFR Cluj ( Ioan Andone)
2 martie Steaua - CFR Cluj
29 martie Dinamo - CFR Cluj
9 aprilie Urziceni - CFR Cluj
12 aprilie CFR Cluj - Rapid
23 aprilie CFR Cluj - FC Vaslui

Rapid (Mircea Rednic)
2 martie Oţelul - Rapid
9 martie Rapid - Poli Timişoara
19 martie Rapid - Steaua
23 aprilie Urziceni - Rapid
7 mai FC Vaslui - Rapid

Steaua (Marius Lăcătuş)
15 martie Steaua - Urziceni
29 martie FC Vaslui - Steaua
19 aprilie Oţelul - Steaua
23 aprilie Steaua - Poli Timişoara
3 mai Dinamo - Steaua

Dinamo (Cornel Ţălnar)
15 martie Bistriţa - Dinamo
5 aprilie Oţelul - Dinamo
12 aprilie Poli Timişoara - Dinamo
19 aprilie Dinamo - Urziceni
26 aprilie Rapid - Dinamo

"Da, jucătorii mei au intrat în mare, au scos o sepie din Mediterană, s-au îmbrîncit în mare. Sînt nebunii pe care le accept din partea unor jucători pentru că la antrenament fac 110 la sută din ceea ce le cer, ce pot să le mai spun?"
Ioan Andone

CITEŞTE ŞI "PRISON BREAK - Vedetele Stelei sînt forţate să evadeze spre titlu"

Citește și:

Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Nationala
Gică Popescu, prima reacție după atacul furibund al lui Ionel Ganea
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Superliga
Transfer de ultimă oră în Superligă » L-au adus pe noul Compagno: cine e „tancul” de 1,98 metri!
Gigi Becali, ultimele detalii despre țintele din perioada de mercato: „Voi investi 3-4-5 milioane” + „Cu Chipciu nu putem merge în Champions League”
Superliga
Gigi Becali, ultimele detalii despre țintele din perioada de mercato: „Voi investi 3-4-5 milioane” + „Cu Chipciu nu putem merge în Champions League”

A ales Louis Munteanu? Disputat de FCSB și Rapid, atacantul a fost filmat cântând despre rivală: „Are valoare d'aia mare / Și știu că nu vă convine”

Mihai Pintilii, despre cel mai greu adversar din carieră: „Era un «bighidiu» d-ala mic. Dădeam cu ură în el, dar nu cădea. Dă-te-n... Doamne, iartă-mă”


Comentarii (8)
 •  18 Februarie 2008, 16:08

Acum ne vom convinge daca LACATUS este antrenor(stiu este simbolul STELEI)daca joaca iar cu doi inchizatori(RADOI si Ov.Petre) nu avem sanse nici la locul doi ca nu avem cum juca ofensiv ca in pregatiri.Trebuie sa aleaga: RADOI ori Ov.Petre!!! dar sigur joaca amandoi ca nu mai merge Ov.Petre la Euro 2008 si safrificam sansele si asa mici la castigarea campionatului.O tampenie sa joci in pregatire cu un inchizator si in meciurile oficiale sa incepi cu doi,de ce a facut Lacatus pregatirea cu un sistem si vrea sa inceapa cu altul?...mare antrenor,ca Hagi.Vorbim dupa 3-4 etape.In rest numai de bine.

 •  18 Februarie 2008, 11:37

Nu mai comentati atat returul ca o sa fie numai scandaluri peste scandaluri, despre arbitraje si jocuri de culise...iar pe teren o sa fie fotbal putin...o sa vedeti... Nu mai laudati atat returul pentru cateva transferuri facute ca le dati apa la moara celor ce cer 40-60 milioane de euro pe drepturi de televizare...e incredibil...nu numai ca nu merita, trebuie sa fii nebun sa dai atat...pai ce se compara campionatul nostru cu unul din vest??? Si inca o problema...sa vedeti ce fotbal o sa se joace in mocirlele de terenuri pe care le avem...mai ales in primavara asta... asa ca nu asteptati spectacol de la Liga 1...

 •  18 Februarie 2008, 10:30

Domnule Dan Udrea....sincere felicitari! Vad ca ti-au prins bine criticile cititorilor din trecut. Acum glumesc, evident ;-). Bun articol. Imi schimb oarecum parerea despre tine...in bine. Succes!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează