FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

VIDEO + FOTO Mănușile magice de la Sevilla s-au întors acasă » Helmut Duckadam a luat 3.000 de dolari pe ele în urmă cu 21 de ani! Cât valorează acum

Mănușile cu care Duckadam a apărat la Sevilla vor putea fi văzute timp de 5 luni la Muzeul Fotbalului +29   FOTO
Mănușile cu care Duckadam a apărat la Sevilla vor putea fi văzute timp de 5 luni la Muzeul Fotbalului

Articol de , - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 14:05 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 15:06

La 21 de ani de când le-a vândut, Helmut Duckadam și-a revăzut mănușile din seara magică de la Sevilla, din 1986, când a apărat 4 lovituri de la 11 metri și a intrat definitiv în cartea de istorie și în cea a recordurilor. Aflate în proprietatea lui Valentir Voicu, care le-a cumpărat cu 3.000 de dolari, prima luată la locul de muncă pe care îl avea la acea vreme, mănușile au sosit pentru prima dată în România și vor fi expuse timp de 5 luni la Muzeul Fotbalului din Gabroveni 24. 

"Tata când a auzit că am dat 3.000 de dolari pe mănuşi a zis că sunt nebun, dar eu cred că a fost cea mai bună şi norocoasă investiţie. Nu o văd ca pe o investiţie, e un obiect care vreau să fie apreciat, să fie salvat, să nu ajungă la un rechin, să spun aşa, pentru că eu mă aşteptam ca atunci compania Reusch să facă o ofertă mai mare ca mine. Deci am avut mare noroc", a zis proprietarul mănușilor. 

Primul preț: 100 de lei

Mănușile ale căror proprietar Duckadam nu-l cunoștea, au avut și alte oferte înainte de 2002, atunci când le-a vândut. Prețul a fost ridicol, o recunoaște chiar "Eroul de la Sevilla": 

"Mă bucur să revăd aceste mănuşi după 20 şi ceva de ani. Pe proprietarul acestor mănuşi nu îl cunoşteam, deşi e şi dânsul tot arădean. Înainte de a ajunge la dânsul, eu de-a lungul timpului am mai prezentat aceste mănuşi, unii au încercat chiar să ţină o licitaţie, mi s-au oferit în banii de azi cam 100 de lei".

Mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri la Sevilla s-au întors la București!
Mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri la Sevilla s-au întors la București!
Mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri la Sevilla s-au întors la București!
Mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri la Sevilla s-au întors la București!
Mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri la Sevilla s-au întors la București!
+25 FOTO

Helmut Duckadam și-a vândut mănușile de nevoie

Duckadam a recunoscut motivul pentru care a acceptat să cede un obiect valoros, al cărui preț este azi de peste 150.000 de euro. "Acei bani m-au ajutat foarte mult, pentru că atunci tocmai îmi schimbasem apartamentul şi aveam nevoie. Mă bucur că aceste mănuşi au ajuns la cineva care le apreciază. Un alt om poate ar fi încercat să le scoată la licitaţie să obţină o sumă importantă de bani. 

Dar cred că amintirea şi faptul că băiatul său e şi el portar în Canada au făcut să nu le vândă niciodată. Am avut o nerăbdare să le văd după atâţia ani, emoţii e prea mult spus. Nu-mi pare rău că le-am vândut, mie nu-mi pare rău de nimic în viaţa mea. Eu am păstrat aceste mănuşi 16 ani, după 16 ani le-am vândut. Atunci a fost un sentiment de frustrare, când am văzut că nu există niciun interes din partea nimănui, din partea clubului Steaua. Dar recunosc că azi nu le-aș mai vinde, pentru că nu mai am nevoile de atunci".

Helmut Duckadam, săgeți către Steaua

Fostul mare portar al Stelei trăiește totuși cu regretul că nu s-au făcut eforturi pentru aducerea în țară a acestor mănuși și la inaugurarea noului stadion din Ghencea. "Mă bucur că Muzeul Fotbalului le-a adus aici, pentru că logic era ca mănuşile să fie prezentate la inaugurarea Stadionului Steaua din Ghencea. 

Clubul să facă această invitaţie proprietarului prin mine sau personal... deci puteau cei de acolo să facă această invitaţie, dar nu au făcut-o. Mă bucur că sunt aici", a adăugat Duckadam.

Proprietarul mănușilor lui Duckadam de la Sevilla nu le mai vinde și le-a asigurat

Valentir Voicu a anunțat că mănușile vor rămâne în Canada și după ce pleacă de la Muzeul Fotbalului. Refuză orice ofertă și compară obiectul cumpărat de el cu 3.000 de dolari cu bocancii lui Neil Armstrong: 

"Mănuşile nu sunt de vânzare. Cred că nimeni nu poate să cumpere bocancii lui Neil Armstrong... aşa că nimeni nu poate cumpăra aceste mănuşi. Singura şansă ca mănuşile să revină în familia Duckadam este prin căsătorie, fiica lui Helmut are 15 ani, fiul meu 16 ani... deci asta ar fi singura şansă. Mănuşile au fost asigurate acum la 150.000 de euro. În Canada nu sunt asigurate, dar vor fi şi acolo".

Aceste mănuși reprezintă o mică părticică din istoria fotbalului, pentru că eu cu aceste mănuşi am apărat un singur joc, atunci, la Sevilla. Nu arată ele cel mai frumos azi, dar să nu uităm că au trecut 37 de ani, dar va fi o plăcere pentru cei care vor dori să le vadă.

- Helmuth Duckadam

Mănușile au fost cadoul pe care mi l-am făcut pentru nuntă. Şi de atunci stau în camera băiatului meu, Marco, la capul lui. El este portar la academia clubului FC Montreal, poate va veni să se pregătească şi în România. Are 16 ani, e fotbalist român.

- Valentir Voicu, proprietarul mănușilor

Citește mai multe știri de actualitate:

Prima lovitură: Universitatea Craiova îl ia pe Rareș Pop!

Gigi, știai? Argăseală a picat la mijloc în conflictul Becali - Burleanu dintr-un motiv incredibil: i-a cerut președintelui FRF să-i pună „pile” fiicei sale!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
vichart
vichart  •  08 Mai 2023, 19:17
Postat de tikitakabarceloona pe 28 Aprilie 2023, 15:32

Nu ne pasa:)))

cum sa nu iti pase sseptare. tie si de csm iti pasa chit ca handbalul feminin nu intereseaza pe nimeni.

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  28 Aprilie 2023, 15:32

Nu ne pasa:)))

tudor.m
tudor.m  •  28 Aprilie 2023, 15:15

Si-a schimbat apartamentul si le-a vandut pe 3k euro :))) ce *** de om Duckadam asta

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează