FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV // VIDEO Momente tensionate în studioul GSP » Cămătaru, enervat de întrebările despre pierderea Ghetei de Aur: „Acum ce-ai vrea să fac eu?! Trofeul e la mine, nu s-a anulat nimic!”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 aprilie 2022 21:00

În primăvara lui 1987, Dinamo București - echipă antrenată de Mircea Lucescu și patronată de Securitate - a fost acuzată că a fabricat o Gheată de Aur a Europei, un trofeu respectabil acordat pe atunci de publicația franceză L’Equipe celui mai bun marcator de pe continent.

În două luni, pe durata ultimelor 10 etape, atacantul Rodion Cămătaru reușea să ajungă de la 17 la 44 de goluri și să-l depășească pe austriacul Toni Polster (39 de reușite) în ierarhia europeană. 27 de goluri în 10 meciuri, adică aproape trei reușite pe meci!

La finalul acelui sezon în care Cămătaru a câștigat Gheata de Aur, dar laureatul Ghetei de Argint, învinsul Toni Polster, nu s-a prezentat la gala de decernare în semn de protest. L’ Equipe i-a acordat o gheată de aur onorifică, iar după 1990 i-a retras trofeul lui Cămătaru, desemnându-l pe austriac câștigătorul de drept.

RETRO GSP » Povestea cursei grotești pentru „Gheata de Aur”: Cămătaru - 26 de goluri în 9 meciuri, doar cu Steaua n-a marcat

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Cămătaru a vorbit despre trofeu, dar a fost deranjat de întrebările adresate de moderatorul și directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Era așa mare rivalitate între Steaua și Dinamo?
- A fost o rivalitate. Campionatul se juca între două echipe, Steaua și Dinamo. În perioada aia era greu să treci peste Steaua, Dinamo în perioada aia nu a câștigat deloc, doar după '90. În cei trei ani cu mine la Dinamo, eram doar următorii Stelei, ei erau principalii beneficiari.

- S-a spus că dacă Dinamo tot nu putea să ia campionatul, măcar te-a împins pe tine să iei "Gheata de Aur".
- Mi-aduc aminte cât de cât, au trecut 30 și ceva de ani. Nu se mai putea să-i ajungem pe cei de la Steaua și s-a ales ca obiectiv câștigarea acestui trofeu.

- S-a câștigat cinstit? Sau a fost totul regizat?
- Vă dați seama că totul venea din exterior dacă era să vină? Îmi aduc aminte că am câștigat un meci cu 8-2, când am marcat trei, patru goluri. Poate unul dintre cele mai frumoase l-am marcat atunci.

Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”
DINAMO
Mărturie senzațională despre Gheata de Aur falsă a lui Cămătaru. Portarul lui Dinamo: „Eu am fost mielul de sacrificiu. Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”

- S-a regizat, Cami, așa cum spunea lumea?
- Pe mine m-a afectat. Acum ce-ai vrea să fac eu?! De-atâtea ori am răspuns la întrebarea asta încât nici nu mai vreau să o aud! „Gheata” e la mine, nu s-a anulat, nu nimic.

- Bine, echipa producea fotbal, tu erai în vârf de carieră.
- Gura lumii e slobodă. Niciodată nu mi-au cerut „Gheata” înapoi. E doar o chestie simbolică. Nu mai vreau să mă disculp după atâția ani de zile. E treaba lor!

- Mai ții minte cum te striga publicul atunci?
- Nu... E foarte greu să-ți aduci aminte după 35 de ani.

- Strigau: „Cămătaru Rodion nu e Gheată, e șoșon!”. Nu te deranja?
- Nu, nu... Deci, încă o dată! Mă deranjează aceste întrebări. Nu sunt reale! Fiecare gândește cum crede el de cuviință.

Momente tensionate în studioul GSP » Cămătaru, enervat de întrebările despre pierderea Ghetei de Aur: „Acum ce-ai vrea să fac eu?! Trofeul e la mine, nu s-a anulat nimic!”
În 1986, Cămătaru a primit Gheata de Aur în prezența marelui Gerd Müller și a cântăreței Marlene Charell FOTO Imago

- Nu te acuză nimeni, doar lămuream subiectul.
- ...

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU CĂMĂTARU

CITEȘTE ȘI

Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”
SPECIAL GSP
Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”
Rodion Cămătaru, dezvăluire șocantă după 32 de ani: „La Mondialul din 1990 s-a făcut echipa în funcție de interes! Mi-au spus în față”
PRIETENII LUI OVIDIU
Rodion Cămătaru, dezvăluire șocantă după 32 de ani: „La Mondialul din 1990 s-a făcut echipa în funcție de interes! Mi-au spus în față”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (45)
356199731241788
Narcis Chelaru  •  28 Aprilie 2022, 02:46

Cam *** Ioanitoaia, la faza asta. Ce inseamna goana după audienta..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1240187572730378
Ionel Vancea  •  27 Aprilie 2022, 23:07

Nu s-a anulat, dar wiki-ul franțuz îl afișează pe Polster. https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Soulier_d%27or_europ%C3%A9en La fel și cel englez. https://en.m.wikipedia.org/wiki/European_Golden_Shoe Iar cel englez scrie "Original 1986–87 season winner Rodion Cămătaru (with 44 goals) was disqualified later and the trophy was awarded to Polster in 1990. However, Cămătaru was allowed to keep his copy of the trophy." QED.

rumunek
rumunek  •  08 Aprilie 2022, 10:28

Dacă ar fi să ne luăm după povestitorii din ziua de azi, toată acea acțiune a fost de fapt o revoltă a fotbalului împotriva sistemului. De aceea toți *** să dea Cami goluri, chiar și Rapidul, doar cu Steaua dictatorului nu putea marca. Penibil, dar asta e, trecerea timpului le dă unora ocazia să modeleze realitatea cum le e bine.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează