FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID / POLI TIMIŞOARA

Motivul ameninţării cu retragerea

Articol de - Publicat joi, 07 februarie 2008 00:00

Rapid şi Poli Timişoara sînt în pericol să nu primească licenţă pentru sezonul 2008-2009, din cauza datoriilor. George Copos şi Marian Iancu ameninţă cu retragerea


Pare greu de crezut, dar Liga I din sezonul următor ar putea începe fără Rapid şi Poli Timişoara. Din cauza datoriilor de milioane de euro, cele două grupări nu îndeplinesc criteriile financiare impuse de Manualul de licenţiere de la UEFA.

"Golurile" vechilor asociaţii
Actualele societăţi comerciale FC Rapid SA şi SC FC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA nu au o vechime de minimum 3 ani ca membri afiliaţi ai FRF. În acest caz, Manualul de licenţiere al UEFA prevede ca respectivele să facă dovada că, în urma bugetului consolidat, nu au datorii. Numai că pe vechile asociaţii, care fac parte din actualele societăţi comerciale, au rămas cu creanţe faţă de diverse alte cluburi sau către autorităţile fiscale.

În cazul Rapidului este vorba de aproximativ 3.000.000 de euro, iar bănăţenii au adunat şi ei datorii de peste 2.000.000 de euro. Este bilanţul prezentat de conducerea FRF cu ocazia ultimului Comitet Executiv, care a avut loc pe 21 ianuarie 2008. Iar termenul limită de îndeplinire a condiţiilor Manualului UEFA de licenţiere este 31 martie 2008.

Supăraţii Copos şi Iancu
Ciudat! La trei zile după Comitetul Executiv al FRF, George Copos anunţa că este decis să renunţe la Rapid. În acelaşi timp, Marian Iancu, invoca lipsa implicării financiare a Consiliului Local la echipă şi îşi anunţa intenţoia de a nu mai investi la Poli Timişoara. Surse federale susţin însă că motivul acestor acţiuni ar fi legat de respectivele datorii pentru care cele două cluburi ar putea pierde locul în Liga I din sezonul 2008-2009. Pe care cei doi n-ar mai fi dispuşi să le achite.

Ceilalţi au scăpat de FRF
Şi alte cluburi au folosit de-a lungul timpului diverse metode de a ascunde datoriile imense acumulate de pe vremea cînd funcţionau sub forma asociaţiilor sportive. Aceste societăţi comerciale au scăpat însă de prevederile Manualului de licenţiere al UEFA, fiindcă au o vechime mai mare de 3 ani ca membri afiliaţi ai FRF. Ei nu mai pot răspunde de aceste sume rămase neachitate decît în faţa Fiscului.

Bănăţenii mai au o datorie nouă
Săptămîna trecută, Comisia pentru Statutul Jucătorului a obligat Poli Timişoara la plata a 800.000 de euro în urma transferului de anul trecut al jucătorilor Sebastian Cojocnean şi Florin Sandu de la CS Otopeni. Această datorie se adaugă celor vechi.


"Sînt hotărît să mă retrag din fotbal! Motivele sînt multe, dar decizia mea nu are legătură cu ancheta DNA. Fotbalul este un capitol închis pentru mine"
George Copos

"Gata! Plec de la Poli Timişoara! M-am săturat să stau cu mîna întinsă în faţa autorităţilor care îşi bat joc de mine!"
Marian Iancu


"Indiferent că e Rapid, Poli Timişoara sau altcineva, cine nu îndeplineşte criteriile de licenţiere nu va mai juca în Liga I"
Florin Prunea, coordonator Comisia de licenţiere a FRF

CE PREVEDE MANUALUL DE LICENŢIERE AL UEFA
Capitolul 10 - Criteriile financiare
10.4 - F. 04: Candidatul trebuie să facã dovada că, sub aspectul obligaţiilor sale contractuale si juridice, nu are angajamente financiare neachitate faţă de angajaţi, asigurările sociale şi autorităţile fiscale, la data de 31 decembrie a anului precedent sezonului pentru care se solicită licenţa, cu excepţia cazului în care acestea sunt complet achitate, sau sînt amînate în baza unui acord cu creditorul, sau fac obiectul unui litigiu înaintat spre soluţionare unei autorităţi competente, pînã la data de 31 martie a anului următor.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
 •  07 Februarie 2008, 12:44

Asa zisii "patroni de echipe" vad in acestea niste vaci de muls prin transferurile de jucatori pe care le fac, dar cand vine vorba de platit datorii se supara ca si vacarii pe sat si ameninta cu plecarea. Datoriile pe care le au cele doua cluburi se acopera cu banii primiti din transferurile jucatorilor Mazilu si Torje, dar cei doi patroni nu stiu sa faca altceva decat sa se planga prin presa ce saraci sunt ei,desii noi stim ce averi au. Stati linistiti, nu renunta ei asa usor la publicitatea pe care si-o fac prin fotbal.

 •  07 Februarie 2008, 12:42

Ar cam fi cazul sa plateasca si dl Copos ca bani a scos destui din Rapid.Dar el e mare papagal si in loc sa faca treaba...

 •  07 Februarie 2008, 12:01

Cand va spuneam ca Rapidul nu e decat un paravan ptr. diferite afaceri,mai mult sau ami putin oneste....S-ar putea sa faca la fel ca finul sau. Nu-l intereseaza decat cat scoate din afacere...

Vezi toate comentariile (17)
Comentează