FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Niculae la Terek! "Sageata" a plecat din cantonamentul lui Dinamo!

Marius Niculae
Marius Niculae

Articol de - Publicat duminica, 12 iulie 2009 00:00

Năstase mare şi singur

Demonstraţia limitelor lui Federer a fost făcută de Roddick, un jucător terestru

Divinul Federer! Nu e cam mult? Acum două săptămîni, clasicismul lui Federer era necomentabil. Statuia era perfectă. După finala cu Roddick, critica monumentului a devenit posibilă şi necesară. Federer a cîştigat încă un Wimbledon (cu un gest maşinal, de colecţionar), dar a pierdut ceva important. E greu de explicat ce. Limitele impecabilului au început să se vadă. De vină e comparaţia cu normalitatea neînzestrată, gospodărească, a lui Andy Roddick.

E greu să revii asupra unei capodopere şi încă mai greu să renunţi la avantajele ce decurg din supremaţia ei. Federer, Borg, Sampras, McEnroe? Toţi au fost “cel mai bun jucător al tuturor timpurilor”. E comod. Lumea scapă de povara deliberărilor. 100 de ani de tenis se rezolvă în 7 cuvinte. În plus, fiecare epocă reuşeşte să se premieze în raport cu trecutul, iar asta e şi arogant şi periculos. Sportul pare un joc adjudecat de prezent. Rezultatele sînt, pînă la un punct, comice şi, de acolo mai departe, tragice.              

Iată-l pe comentatorulul lui Skynews relatînd instalarea lui Cristiano Ronaldo pe Bernabeu. Dînsul binevoieşte să ne lumineze: bătrînul invitat, sprijinit în baston, la cîţiva paşi de Perfecţiunea Sa Ronaldo, e “Alfredo di Stefano, faimosul fotbalist maghiar”. Evident, eruditul ştia că Realul vechi e ceva cu Di Stefano şi cu un ungur dat naibii. Prin urmare, di Stefano e ungur, Puskas e argentinian, iar ignoranţa se hrăneşte din impresia că numai prezentul are valoare.

Trecutul există. În cazul cultului Federerist, singura voce care s-a aşezat în calea omologării automate a fost Laver. Rod Laver, un jucător trecut (pentru maniacii prezentului) şi un tremperament filozofic. “Nu vă grăbiţi cu încoronările! E nedrept!” - a spus Laver şi a plecat nebăgat în seamă. Nimeni nu-şi mai aduce aminte că Laver a cîştigat 11 titluri de Grand Slam, înainte şi după o suspendare de 5 ani. Faţă de 15 ale lui Federer în vremuri de pace continuă. Asta în bătălia  palmaresurilor.

Pe teren, demonstraţia clară a limitelor lui Federer a fost dusă pînă la cap de Roddick. Un jucător absolut terestru a blocat cu mijloace “rudimentare” avantajele unui extraterestru. Finala de la Wimbledon a relativizat masiv chestiunea jucătorului absolut. Soluţia? Pentru mine, “cel mai mare jucător al tuturor timpurilor” e Ilie Năstase. Nu pentru că a fost, ci pentru că a fost altfel, asimetric, atipic, inclasificabil şi fără urmaşi.

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (33)
 •  12 Iulie 2009, 21:38

sunt un suporter dinamovist si as fi vrut sa scriu multe, dar acum mi s-a scarbit. nici sa protestez nu cred ca mai are rost. daca cecenia a ajuns sa aiba un campionat mai bun ca al nostru, atunci bravo...clanule becali. pleaca niculae si revine betivul sef. prindem locul 7-8 anul asta? mie scarba de tot.

 •  12 Iulie 2009, 21:24

sa-l mai transfere pe duhovnicul porno la terek si au formatia completa

forumer
forumer  •  12 Iulie 2009, 21:19

Ti-ai luat talpasita, mariuse ? In cazul asta te salutam in stilul nostru, asemenator cu al tau : M_U_i_3 niculae, M-U-i-3 dinamoeeeeeee !!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează
Close