FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

Păcăleală? » Cluburile au votat diminuarea numărului de echipe din Liga 1, atrase de bani mai mulți, dar sumele în plus dispar

Iorgulescu trebuie să rezolve cel mai important caz de cînd a fost ales la LPF
Iorgulescu trebuie să rezolve cel mai important caz de cînd a fost ales la LPF

Articol de - Publicat miercuri, 27 mai 2015 00:00

Societatea ce deține drepturile cere să scadă suma pe care o plătește de la 28,5 milioane de euro anual la 22 de milioane. Firma susține că e pe minus și nu mai acceptă pierderile, cluburile nu vor să renunțe la nici un euro.

Argumentul cu care Iorgulescu a convins cluburile că e mai bine să rămînă doar 14 în "A" dispare! Echipele au aprobat noul sistem competițional "amețite" de creșterea cotelor repartizate din drepturile TV, un progres care e posibil să fie anulat.

Liga Profesionistă și cluburile au aflat că ISB, societatea ce deține dreptul de transmisie a partidelor din Liga 1, nu acceptă să mai achite aceeași sumă pe care a plătit-o de-a lungul acestei stagiuni. De la 28,5 milioane de euro, cît se dă acum pentru campionat plus Cupa Ligii, firma ar vrea să reducă pînă la 22 de milioane euro.

LPF va analiza situația într-o Adunare Generală, peste două săptămîni. Cluburile resping ideea reducerii sumei. "S-ar distribui aceiași bani, pentru fiecare loc, precum în acest sezon. Ar dispărea, practic, creșterea care credeam că va veni ca urmare a împărțirii banilor la mai puține formații", explică un președinte.

Societatea nu-și acoperă costurile deși a cedat mai departe drepturile către Digi și Dolce. Dragomir cere să intervină DNA pentru că drepturile s-au atribuit direct, fără licitație, și printr-un contract neapărat de garanții. Liga e la mijloc și ar trebui să soluționeze problema în maximum două săptămîni.

Dragomir: "E puşcărie curată!"

Fostul preşedinte al LPF a comentat decizia pe care cei de la Intel Sky Broadcast au propus-o ieri tuturor cluburilor din L1: "Ha, ha, ha! Exact ce am spus eu! Cînd nu faci licitaţie, te ia maşina în bot. Acum să-i întreb eu pe cei de la Ligă de ce nu au făcut licitaţie şi cine răspunde pentru ce se întîmplă! Pentru că acum vine DNA. Dacă eu procedam aşa şi nu făceam licitaţie eram arestat de o sută de ori pînă acum. Acum îşi dă toată lumea seama că asta a fost şmecheria? M-au dat afară de la Ligă pentru bani. Au făcut contracte fără garanţii, eu nu am făcut unul fără garanţii, pentru că în momentul în care încălcau contractul, pac, le luam garanţia! Contract fără garanţii e puşcărie curată. Cine a făcut asta să răspundă!".

Toate cluburile depind de TV

Majoritatea formațiilor din prima divizie supraviețuiesc exclusiv din drepturile tv. ASA luptă pentru titlu pînă în ultima etapă cu jucători neplătiți de 4 luni și așteaptă tranșa din iunie ca să achite restanțele. Mureșenii află acum că ar putea încasa mai puțini bani decît credeau, o situație în care vor funcționa tot "pe credit" și de-a lungul turului sezonului următor, pentru că suma din drepturi tv va fi consumată cu restanțele deja acumulate.

"Fiind vorba de bani, sigur vom avea multe discuţii"
Narcis Răducan, preşedinte ASA

"Urmează să avem o nouă Adunare Generală. Documentul pe care l-am primit de la firma ce deţine drepturile e doar o informare, urmează să primim un document oficial, iar acela să fie supus la vot"
Florin Prunea, preşedinte CSMS Iaşi

"Cred că sezonul următor vor fi meciuri mai interesante în Liga a 2-a decît cele din play-out-ul Ligii 1. Ar trebuie să se ţină cont de asta şi să fie vîndute şi meciurile pentru divizia secundă"
Cristian Munteanu, preşedinte Oţelul

Cum au variat drepturile tv în România

Perioada Suma*  Postul cîștigător
2000-2004 12,2 milioane $ ProTV
2004-2008 28,2 milioane $ Telesport
2008-2011 101,15 milioane € Antena 1 și DigiSport
2011-2014 101,18 milioane € RCS-RDS
2014-2019 175 de milioane € Intel Sky Broadcast

*sume brute

Din vară sperau la și mai mulți bani

Poziţia Sumă în acest sezon Sumă pe care o sperau în viitor Statutul în clasament
locul 1 3.600.000 3.900.000 campioana
locul 6 2.100.000 2.400.000 ultima echipă din play-off
locul 11 1.570.000 1.870.000 ultima echipă care se salvează
nou-promovată 1.050.000 1.650.000 nou-promovată

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  27 Mai 2015, 10:12

...In Ro trebuie sa existe o Liga cu 18 echipe ...

nefertem
nefertem  •  27 Mai 2015, 10:12
Postat de dora pe 27 Mai 2015, 09:59

Acum ca sunt bani mai putini in vecii vecilor nu vom mai reveni la sistemul cu 16 sau 18 echipe, ca in tarile civilizate. Pentru ca daca iti vin doi in plus la masa s-ar putea sa ramii fara desert...ori, daca iti mai vin doi, ceri suplimentare substantiala la drepturile de televizare...daca are cina sa ti le plateasca. Suntem de risul curcilor Europei cu o Liga 1 formata doar din 14 echipe...

Nu conteaza doar ca sunt 14, ci si ca multe dintre ele aduc audienta aproape zero - Viitorul, Chiajna, Voluntari etc. Nu se vor uita foarte multi la o liga sateasca, unde jumatate din echipe sunt in insolventa si nu au nici un interes pentru competitie in afara de a "nu cadea" ca sa ia niste bani din drepturile TV. Adauga conducatori in puscarie sau cu dosare babane pe rol...

dora
dora  •  27 Mai 2015, 09:59

Acum ca sunt bani mai putini in vecii vecilor nu vom mai reveni la sistemul cu 16 sau 18 echipe, ca in tarile civilizate. Pentru ca daca iti vin doi in plus la masa s-ar putea sa ramii fara desert...ori, daca iti mai vin doi, ceri suplimentare substantiala la drepturile de televizare...daca are cina sa ti le plateasca. Suntem de risul curcilor Europei cu o Liga 1 formata doar din 14 echipe...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close