FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID DISPARE

Rămân doar amintirile » Cinci momente de aur din istoria Rapidului

Prima echipă a Rapidului, în 1923 // Foto via: rapid.com.ro
Prima echipă a Rapidului, în 1923 // Foto via: rapid.com.ro

Articol de - Publicat joi, 21 iulie 2016 18:53

Rapid și-a aflat astăzi sentința! Excluși din Liga 1 și aflați în faliment, giuleștenii se află în pragul dispariției.

În urmă rămân zeci de mii de suporteri, 93 de ani de istorie și tradiție, plus un palmares de 3 titluri, 13 Cupe ale României, 4 Supercupe, o Cupă a Ligii, 2 Cupe Balcanice și o finală a Cupei Europei Centrale.

Citește și: Ei au făcut Rapidul mare! 10 idoli giuleșteni care vor rămâne în memoria suporterilor

Iată o parte din momentele de aur din istoria Rapidului:

1. Fondarea echipei în 1923. Pe 25 iunie 1923, lucrătorii de la Atelierele Grivița puneau bazele clubului, alături de jucătorii echipei Excelsior, o formație care juca deja în cartierul de lângă Gara de Nord. Clubul s-a numit ”Asociația Culturală și Sportivă CFR”, iar primul președinte ales a fost Teofil Copaci, un maistru de la Atelierele Grivița. Antrenamentele și jocurile aveau loc pe terenul CAB, iar primul rând de echipament a fost de culoare vișinie, confecționat acasă la primul căpitan al echipei, Grigore Grigoriu. Așa a început istoria echipei.

2. Inaugurarea stadionului. În perioada interbelică, echipa devenise una dintre cele mai bune din țară, prin urmare se simțea nevoia unui stadion mai mare. În 1936 încep lucrările la arena de lângă Grant, iar pe 10 iunie 1939 stadionul e inaugurat în prezența Regelui Carol al-II-lea. Stadionul a fost proiectat ca fiind o copie mai mică a arenei lui Arsenal, Highbury, iar pe atunci era unul dintre cele mai moderne din țară.

3. Prima echipă în finala unei cupe europene. În 1940, Rapidul devine prima echipă din România calificată în finala unei cupe europene, mai exact Cupa Europei Centrale. Giuleștenii ar fi trebuit să dispute ultimul act cu Ferencvaros, însă, din cauza războiului, partida nu s-a mai disputat, competiția rămănând fără câștigătoare.

4. Titlurile din 1999 și 2003. Rapid avea deja un titlu, cucerit în 1967, însă campionatele din 1999 și 2003 au fost cucerite la pas. Ambele titluri au fost câștigate cu o diferență de șapte puncte față de locul 2.

5. Sfertul de finală din Cupa UEFA. Ultima mare performanță europeană a Rapidului a fost parcursul din sezonul 2005/2006 al Cupei UEFA. Calificată din postura de câștigătoare a Cupei, Rapid a intrat în grupele competiției după un baraj fantastic cu Feyenoord. Alb-vișiniii au trecut de grupe, pe urmă au eliminat două cluburi din Bundesliga: Hertha și Hamburger SV. În sferturi a fost un duel românesc cu Steaua, în urma căruia rivalii din Ghencea s-au calificat grație golului marcat în deplasare.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (11)
para.para
para.para  •  22 Iulie 2016, 10:05
Postat de bigdeal pe 21 Iulie 2016, 23:47

Ar dura prea mult si ar ocupa muuuult prea multe pagini. Steaua e numai una, nu-i asa? :))

Ar dura muuuuult prea putine randuri la ce istorioara are fcsb.

bigdeal
bigdeal  •  21 Iulie 2016, 23:47
Postat de crotalie pe 21 Iulie 2016, 20:00

Va rugam si o prezentare a echipei fcsb. Am avut si avem cea mai principala galerie. Hei, Hei !

Ar dura prea mult si ar ocupa muuuult prea multe pagini. Steaua e numai una, nu-i asa? :))

iobag
iobag  •  21 Iulie 2016, 21:40

Stii clar ca se umfla o echipa mediocra intr un articol cand la momente de aur n ai ce sa treci decat tricouri visinii, o finala de cupa cu 3 echipe cica europeana si un sfert de uefa in care au fost eliminati tot de o echipa romaneasca . Mai era un articol in care povestea copos cum plangeau muncitorii pe santier :)))) E pacat de ei ca erau hazlii, dar ho ca nu s a desfiintat realul

Vezi toate comentariile (11)
Comentează